Marco Odermatt

 CHARLY TRIBALLEAU/Afp
START U SÖLDENU

Počinje skijaški cirkus, Odermattov izazivač radi pothvat koji se nitko u Svjetskom kupu ne usudi izvesti

Shiffrin ima pet velikih Globusa, šesti bi značio izjednačenje ženskog rekorda Annemarie Moser-Pröll
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 27. listopad 2023. 10:48

Treba li skijašku sezonu početi u listopadu ili ne, kakav smije ili ne smije biti dizajn kaciga, zašto i “skriveni bik” ostaje zabranjen, koliko su u Zermattu skrenuli s dozvoljene trase za novi spust, kako su skijaši i skijašice pobijedili FIS i izbacili iz kalendara za novu sezone ekipnu kombinaciju... Teme su to koje su dominirale svjetskim skijanjem od kraja prošle sezone, neke od njih nastavit će se glasno ili manje glasno provlačiti i idućih mjeseci, ali od subote ponovo u prvi plan dolazi ono što je u sportu najvažnije - rezultat.

Dva veleslaloma u austrijskom Söldenu već 30. put označit će početak Svjetskog kupa u alpskom skijanju koji je stigao do svog 58. izdanja. Kroz sva protekla desetljeća najprestižnije natjecanje u ovom sportu imalo je sportaše koji su ga obilježili svojom dominacijom kroz kraće ili duže vrijeme, a iznimka nije ni sadašnje vrijeme. Na ženskoj strani je to Mikaela Shiffrin koja je granice pomaknula dalje nego što se prije 10-tak godina mislilo da je moguće, a samo joj je 28 godina i crtu “nemogućeg” može još itekako gurnuti prema naprijed. Na muškoj strani je to Marco Odermatt koji je u prošle dvije sezone pokazao da može dominirati na način Marcela Hirschera.

- Ne mogu zamisliti da će Odermatt svake sezone biti toliko dobar kao prošle - rekao je nedavno u jednom intervjuu Henrik Kristoffersen.

Gigantski program utrka

I nije jedini koji tako misli. Ili je bolje reći - nada se. Ali svojevremeno je vladalo potpuno isto razmišljanje kad je u pitanju Marcel Hirscher. Nakon što je osvojio prvi veliki Globus, većina je bila uvjerena da ne može iduće sezone nastaviti u istom ritmu. Ali jest. Pa je opet nakon toga bilo “ne može tri puta uzastopno”. Ali jest. Nakon četvrtog ili petog velikog Globusa svi su se naviknuli i više nije bilo pitanje može li nego koliko puta će to napraviti. Zaustavio se na osam.

U Odermattovoj ekipi su ovog ljeta malo promijenili način rada...

- Zbog gigantskog programa utrka stavili smo malo više naglaska na snagu i kondiciju nego na skijanje - rekao je trener Helmut Krug, a za dodatne mišiće pobrinuo se Kurt Kothbauer, koji je posljednjih godina nekad “nježnog” Odermatta pretvorio u jednog od najspremnijih sportaša, a svojevremeno je radio s Herminatorom, odnosno Hermannom Maierom.

Objektivno, ako nastavi u ritmu kakav je imao prošle dvije sezone, Švicarac ponovo neće imati ozbiljnu prijetnju za ukupnu pobjedu. Osim u Aleksandera Aamodta Kildea, koji se isprofilirao kao “prvi pratitelj” i koji bi prvi mogao iskoristiti situaciju ako Odermatt malo popusti, teško je u ovom trenutku uprijeti prst u nekoga drugoga. Kristoffersen to sigurno nije sa samo dvije tehničke discipline, a Lucas Braathen također planira zadržati fokus samo na slalomu i veleslalomu.

image

Aleksander Aamodt Kilde

Lionel Bonaventure/afp/profimedia

- Volio bih skijati više super G-a, ali to je teško s obzirom na kalendar - kaže 23-godišnji Norvežanin, koji je prošlu sezonu završio sa slalomskim Globusom u rukama.

Brathen je prije četiri godine osvojio svjetsko juniorsko srebro u super G-u, a prošle sezone je u svom prvom i do sada jedinom super G-u uopće u Svjetskom kupu završio na 7. mjestu. I to ni manje ni više nego u Beaver Creeku. On ima kapacitet priključiti super G kao svoju treću jaku disciplinu, a to bi ga svrstalo u legitimne kandidate za veliki Globus, ali očito se još ne planira upuštati u takve pothvate...

- Skijanje bez dovoljno treninga, a posebno u brzim disciplinama, nije pametna ideja. Ako se ukaže prilika skijat ću neki super G tijekom sezone, ali najvažnije su mi tehničke discipline i moje zdravlje.

Najzanimljivije pitanje je može li Marco Schwarz poremetiti stvari u vrhu ukupnog poretka i upustiti se u borbu. Austrijanac se prošle sezone iz slalomaša (2021. je osvojio slalomski Globus) premetnuo u skijaša koji je u stanju ostvarivati vrhunske plasmane u sve četiri osnovne discipline. Uostalom, na Svjetskom prvenstvu u Courchevelu je bio srebrni u kombinaciji, brončani u veleslalomu, četvrti u spustu i šesti u slalomu i super G-u.

image

Marco Schwarz

Joma Garcia/actionplus/profimedia

U prvom spustu uopće u Svjetskom kupu, u Wengenu, doskijao je do 6. mjesta, a osvojio je bodove u sva tri u kojima je nastupio. Prvu sezonu nastupanja u super G-u završio je 2. mjestom na završnici, tri puta se prošle sezone penjao na veleslalomsko postolje, uključujući i pobjedu u Palisades Tahoeu...

Schwarz je u novoj sezoni odlučio krenuti “u nepoznato” i skijati sve utrke svih disciplina, od slaloma do spusta, što u muškom Svjetskom kupu nitko ne radi...

- Takav je plan barem do kraja kalendarske godine, onda ću vidjeti kako ide i odlučiti za dalje - izjavio je 28-godišnji Austrijanac.

Rekord Moser-Pröll

Za razliku od Braathena, njega ne brine zgusnuti kalendar pa kojem će primjerice 18. studenoga skijati slalom u austrijskom Gurglu i odmah potom otputovati u SAD na dva spusta i super G, pa se vratiti u Europu na veleslalom i slalom u Val d’Isere...

- Naravno da je program gust, ali ja to tako želim i nemam problema s tim da puno putujem.

Mikaela Shiffrin ima pet velikih Globusa, šesti bi značio izjednačenje ženskog rekorda Annemarie Moser-Pröll. Ženski, a pa potom i ukupni rekord po broju pobjeda u Svjetskom kupu prestigla je prošle zime, a budući da je trenutačno na 88 slavlja može se lako dogoditi da već ove sezone dođe i do 100. Trebat će joj 12 pobjeda, što je puno, ali točno tu brojku ostvarila je u sezoni 2017./18., prošle zime nadmašila za dvije pobjede (14), a u svojoj najproduktivnijoj sezoni 2018./19. za čak pet (17).

image

Mikaela Shiffrin

ANGELA WEISS/Afp

- Ne znam jesam li imala neki svoj popis što sve želim osvojiti, ali ako jesam, na njemu nije ostalo ništa što nisam napravila. No, i dalje želim skijati i voljela bih znati što još mogu ostvariti u skijanju. I dalje sam gladna - izjavila je Amerikanka.

Postoje još neki rekordi u Svjetskom kupu koje nije “skinula”, recimo broj bodova na kraju sezone. Taj rekord je još uvijek u rukama Tine Maze (2414 u sezoni 2012./13.). Prošle sezone je Marco Odermatt nadmašio muški rekord koji je držao Hermann Maier s točno 2000 bodova, a Shiffrin je drugi put u karijeri otišla iznad 2000 bodova, ali oboje su ostali “kratki” kad je u pitanju apsolutni rekord Slovenke. Odermatt se zaustavio na 2042 boda, Shiffrin na 2206 bodova, no to nije nešto što će Amerikanku posebno motivirati u novoj sezoni. Fokus je stavila na nešto drugo...

Definitivno će biti novih lica

- Zanima me mogu li skijati brže nego do sad, a imam osjećaj da postajem sve brža.

Odnosno, želi u ukupnom zbroju svojih pobjeda povećati broj ostvarenih u brzim disciplinama, a do sada je u karijeri osvojila 3 spusta i 5 super G-a. Ona doduše nije spominjala pobjede, ali i ne treba. Najveći ne ulaze u nešto da bi bili “sjajni peti”.

- Neću skijati ako se neću osjećati spremnom, ali ako moja priprema bude dobra, bilo bi uzbudljivo pokušati.

Može li se netko novi ubaciti u borbu za pobjede? Naravno, ali kad je riječ o pojedinim utrkama, eventualno malim Globusima ili kako bi rekao Dave Ryding...

- Definitivno će biti nekih novih lica, uvijek ih ima i to je skijanju potrebno, ali dobri dečki će i dalje biti dobri dečki.

Ili cure. Uz uvjet da ostanu neozlijeđeni. A dvojcu koji je dominirao prošle sezone i od kojih se očekuje da to i nastave - Marcu Odermattu i Mikaeli Shiffrin - to je do sada uspijevalo. I u tome leži veliki dio razloga zašto su toliko dominantni.

Linker
03. svibanj 2024 14:09