PONTUS LUNDAHL Afp
‘SVEMIRSKA‘ ZRINKA

Post koji traje od Janice Kostelić bliži se kraju: ‘Ne bih vjerovala da to mogu ostvariti‘

Zrinka Ljutić treći je put uzastopno bila druga u slalomu. Od nje je brža samo Mikaela Shiffrin
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 10. ožujak 2024. 22:10

Jasna, Soldeu i Åre, tri posljednja slaloma skijašica i tri uzastopna druga mjesta Zrinke Ljutić. Njoj je to ukupno četvrto postolje u karijeri, Hrvatskoj “okruglo” 140. Ono što je propustila dan ranije u veleslalomu, tek 20-godišnja Zagrepčanka nije propustila u nedjelju u slalomu. I u ovoj disciplini je u Åreu prvi put startala u prvoj jakosnoj skupini i ne samo to nego je s brojem 1 otvorila utrku.

Nije bila nimalo impresionirana, brzu i jednostavno postavljenu stazu prošla je s vremenom koje su uspjele nadmašiti samo Mikaela Shiffrin i Michelle Gisin. Pritom je velika Amerikanka bila brža samo 11 stotinki, a Švicarka 9 stotinke. Zrinka je imala 16. vrijeme prvog sektora, ali ta brojka vara jer su tu razlike bile male i bila je samo 9 stotinki sporija u tom dijelu od Shiffrin, a potom je imala 3. vrijeme drugog sektora, 2. vrijeme trećeg (5 stotinki iza Shiffrin) i najbrže u posljednjem sektoru (8 stotinki brže od Shiffrin).

Hrvatska čeka 18 godina

Jako mali zaostaci i razina na kojoj skija Zrinka Ljutić rasplamsali su nadu da bismo nakon 18 godina mogli ponovo dobiti pobjednicu jedne utrke Svjetskog kupa i to na istom mjestu gdje je Janica Kostelić u ožujku 2006. proslavila svoje i posljednje dvije hrvatske ženske pobjede.

I Zrinka Ljutić je svoje napravila iako joj druga vožnja nije uspjela kao prva (imala 18. vrijeme). U cilj je ušla “u zelenom”, 11 stotinki ispred Lene Dürr, koja je startala neposredno prije nje i za jednu stotinku nadmašila vrijeme pobjednice posljednjeg slaloma, Šveđanke Anne Swenn-Larsson. Drugoplasirana nakon prve vožnje Michelle Gisin je bila 10 stotinki sporija od Zrinke i ostalo je samo vidjeti koliko će biti brza Mikaela Shiffrin u prvoj utrci nakon šestotjedne pauze zbog ozljede koljena.

Logika sugerira da tako dugačka pauza i činjenica da je imala samo nekoliko treninga uoči Årea moraju ostaviti traga, ali logika nije najvažnija stvar kad su u pitanju najveći. A ono što je Mikaela Shiffrin napravila u drugoj vožnji samo je još jedan pokazatelj zašto je ona ukupno najuspješnija svih vremena u Svjetskom kupu i uvjerljivo najbolja u slalomu u obje konkurencije.

image
PONTUS LUNDAHL Afp

Amerikanka je malih 11 stotinki prednosti iz prve vožnje do prvog prolaznog vremena minimalno povećala (13 stotinki), na drugom prolaznom vremenu je još uvijek imala samo 16 stotinki bolje vrijeme od Zrinke Ljutić, a onda je “svemirski” odradila drugi dio staze. Na trećem prolaznom vremenu je imala već 86 stotinki prednosti, a u cilju ogromnih sekundu i 24 stotinke. Shiffrin je imala obje najbrže vožnje, drugu 40 stotinki brže od Swenn-Larsson koja je imala drugo najbolje vrijeme.

Leonina odlična druga vožnja

I tu se nema što reći, najbolja je pobijedila, a najbolja do nje još jednom je Zrinka Ljutić. Treći put uzastopno druga u slalomu i iz Švedske se mlada Zagrepčanka vraća sa širokim osmijehom.

- Treće postolje u nizu, ne bih vjerovala na početku sezone da to mogu ostvariti. Nešto je stvarno kliknulo ove sezone i više sam nego sretna - rekla je Ljutić i nastavila:

- Bio je to još jedan odličan dan, definitivno sam zadovoljna, pogotovo s prvom vožnjom koju sam stvarno odlično odskijala. U drugoj sam imala neke dobre dijelove, ali i jednu pogrešku koja me koštala dosta vremena, ali bila sam stvarno sretna kad sam ušla u cilj kao vodeća.

I odmah je prebacila fokus na rezultat reprezentativne kolegice.

- Drago mi je i što je Leona imala stvarno odličnu drugu vožnju i pokazala još jednom da je i ona tu negdje. Imamo još jednu utrku u Saalbachu i nadam se da ćemo i tamo pokazati dobro skijanje.

Leona Popović je bila 21. nakon prve vožnje (+1.85), utrku je završila na 17. mjestu, ali je u drugoj skijala puno bolje nego u prvoj i podsjetila na Leonu iz prvog dijela sezone. Imala je osmo vrijeme druge vožnje (+0.93 iza Shiffrin), a odlično je odradila prva dva sektora staze u kojima je imala drugo i četvrto vrijeme. Pomak u pravom smjeru i tako ga je i doživjela...

- Moja prva vožnja je bila malo lošija, još uvijek tražim neki svoj dobar osjećaj, ali drago mi je da sam drugu odskijala dobro, na pragu nekog mog boljeg skijanja. Za mene je to bio mali korak naprijed i nadam se da ću ponoviti dobro skijanje iz te druge vožnje i na završnici u Saalbachu.

image
PONTUS LUNDAHL Afp

Ženski slalom na završnici Svjetskog kupa je u subotu, dan kanije Zrinka Ljutić će nastupiti i u veleslalomu.

- Nadam se da ću u veleslalomu popraviti ovaj zadnji rezultat, ispadanje u Åreu, ali da ću uzeti sa sobom dobro skijanje koje sam osjetila u toj utrci, a u slalomu nastaviti u ovakvom tonu i završiti sezonu na lijep način.

Shiffrin sve bliže’stotki’

Mikaeli Shiffrin je ovo bila 96. pobjeda u karijeri, 59. u slalomu i s njom je utrku prije kraja osigurala svoj 8. slalomski Globus. Tako je izjednačila još jedna rekord u Svjetskom kupu i priključila se Ingemaru Stenmarku koji je po 8 puta bio ukupni pobjednik slaloma i veleslaloma i svojoj sunarodnjakinji Lindsey Vonn koja je toliko malih Globusa skupila u spustu.

Amerikanka nije skijala od 26. siječnja kad je pala u spustu u Cortini d’Ampezzo, ali bez obzira na pauzu ima 8 pobjeda i ukupno 13 postolja ove sezone. Od 10 slaloma skijala je u njih 9 (propustila je Soldeu zbog ozljede) i u njima osvojila je 6 pobjeda (Levi II, Killington, Lienz, Flachau, Jasna, Åre), jednom je bila druga (Courchevel), jednom četvrta (Levi I) i jednu utrku nije završila (Kranjska Gora). Utrku prije kraja sezone u ovoj disciplini ima 225 bodova više od Petre Vlhove koja je završila sezonu padom u Jasni i 238 više do Lene Dürr.

U ukupnom poretku četiri utrke prije kraja Lara Gut-Behrami ima 282 boda više od Federice Brignone koja je nastupila u slalomu i završila na 27. mjestu i 345 više od Shiffrin koja je već uoči Årea rekla kako na završnici sigurno neće skijati brze discipline.

Linker
01. svibanj 2024 20:40