Prvi izlazak ‘na zrak‘ u Innsbrucku - Kilde će 7 tjedana provesti u kolicima

 ALEKSANDER AAMODT KILDE (FACEBOOK)
A ‘DOBRO JE PROŠAO‘

FOTO ‘Povratak u život‘ ponajboljeg na svijetu: Napad panike, padanje u nesvijest, privikavanje na kolica...

Aleksander Aamodt Kilde riječima i fotografijama opisao je kako izgledaju prvi dani nakon teške ozljede
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 30. siječanj 2024. 10:47

Teške ozljede su dio skijanja i nisu ih pošteđeni ni najbolji, ali nije se još dogodilo da u razmaku od samo nekoliko tjedana helikopteri sa staza odnose toliko skijaša i skijašica iz skupine najboljih.

Dva ukupna pobjednika Svjetskog kupa - Alexis Pinturault i Alexander Aamodt Kilde i jedna ukupna pobjednica - Petra Vlhova završili su sezonu. Najbolja skijašica svih vremena - Mikaela Shiffrin imala je “sreću u nesreći” i propušta manji dio sezone, barem je trenutačno takva situacija, a sezona je gotova i za Marca Schwarza, koji je imao sve argumente za osvajanje velikog Globusa ili u najmanju ruku borbu do posljednje utrke. Uostalom, u trenutku ozljede bio je vodeći u ukupnom poretku ispred Marca Odermatta. Oni su samo vrh “ledenog brijega”, najzvučnija imena, a lista je puno, puno duža.

Skijaši(ce) pobjeđuju, osvajanju medalje ili ostaju bez visokih plasmana i griješe pred očima javnosti. Ne sve, ali mnoge njihove ozljede događaju se također pred očima javnosti. Oni koji se nakon njih uspješno vrate tretiraju se s pravom kao veliki pobjednici, ali mali, jako mali uvid imamo u ono što prolaze neposredno nakon ozljeda.

Alexander Aamodt Kilde u dugačkoj objavi na društvenim mrežama otvoreno je i jednostavnim riječima dao uvid u prve dane i tjedne nakon što helikopter skijaše kao polomljene lutke odnese s neke od skijaških staza i ostavi u bolnici da ih “pokrpaju”.

image

Kilde je u padu prošao bolje nego se očekivalo, ali opet s dvije teške ozljede - ramena i noge

ALEKSANDER AAMODT KILDE (FACEBOOK)

Norvežanin je pao 13. siječnja, u drugom spustu u Wengenu, pri kraju Lauberhorna, a pad je bio takav da su i opća ocjena i njegova bile - dobro je prošlo. Ali to “dobro je prošao” zapravo treba glasiti “dobro je prošlo kako je moglo biti”.

- S obzirom na jačinu udara i činjenicu da sam uletio u mrežu brzinom od 120 km/h, iznenađujuće mi je dobro. Naravno, zahvalan sam što nema prijeloma, ali zadobio sam višestruke ozljede, uključujući dislokaciju ramena i prilično tešku razderotinu na listu s oštećenjem živaca što je zahtijevalo hitnu operaciju - napisao je Norvežanin pet dana nakon pada i dodao:

- Uhvatit ću se u koštac s ovim izazovom i pokušati uživati u procesu koliko god mogu.
Sad je Kilde riječima i fotografijama približio dosadašnji dio “procesa”...

PRVI TJEDAN

- pokušao sam otići na zahod i - onesvijestio sam se
- lijekovi protiv bolova točno svaki sat
- transfer medicinskim helikopterom iz Berna u Innsbruck, jako sam zahvalan što sam se približio kući
- uspješne operacije ramena - i artroskopska i klasična - za popravak cijele rotatorne manšete i kapsule ramena (ispostavilo se da je ozljeda bila prilično opsežnija od ozljede dva ligamenta)
- 10/10 jačina boli, najjača bol koju sam imao nakon bilo koje operacije... a onda sam imao napad tjeskobe/panike zbog lijekova za tu bol
- mnogo lekcija iz anatomije

image

Liječnici očekuju da će u potpunosti vratiti motoričke funkcije ozljeđene noge

ALEKSANDER AAMODT KILDE (FACEBOOK)

DRUGI TJEDAN

- sjedenje duže od 10 minuta bez da se onesvijestim
- idem sam na zahod
- prvi izlazak iz bolnice na zrak u dva tjedna
- pripreme za 7 tjedana u invalidskim kolicima
- provođenje kvalitetnog vremena s roditeljima
- FaceTime razgovori s Mikaelom (djevojka Mikaela Shiffrin, op.a.)
- isprobao sam drugi lijek protiv bolova koji je na drugačiji način djelovao na bol u nozi i napetost u ostatku mog tijela i gotovo odmah olakšao situaciju
- otuširao sam se prvi put u dva tjedna
- napokon sam otišao kući iz bolnice (Kilde ima stan u Innsbrucku, op.a.)
- liječnik mi je rekao kako očekuje potpuni opravak motoričkih funkcija u moj nozi
- oporavljam se od operacije ramena (pronašli su značajna oštećenja prilikom operacije)
- još uvijek ne mogu podići nožne prste (posljedica oštećenja peronealnog živca), ali liječnik mi je dan ranije rekao kako očekuje da ću se oporaviti s potpunom motoričkom funkcijom stopala

image

U padu je skijom razrezao nogu i oštetio živce

ALEKSANDER AAMODT KILDE (FACEBOOK)

TREĆI TJEDAN

- Dječji koraci, zar ne?! Ovo je vrlo teška situacija, najblaže rečeno. Čak i kad mi je pukao križni ligament koljena barem sam bio pokretan sa štakama. Mogao sam se istuširati... mogao sam si sam rezati hranu. Zapanjujuće je pomisliti, s mjesta na kojem sada ležim, da sam se prije dva tjedna pripremao za nastup u najdužem spustu sezone. Ali ovi “dječji koraci” koje prolazim daju mi energiju i na tome sam jako zahvalan i možda čak malo i “uživam”.

Kao i mnogi, Kilde ima iskustvo povratka nakon teške ozljede, u siječnju 2021. mu je pukao križni ligament, ali ovakva kombinacija ozljeda ipak ga stavlja na nepoznati teren i svjestan je da će mu trebati i vremena i strpljenja...

- Korak po korak... Ovaj povratak podići će disciplinu i mentalnu snagu na potpuno novu razinu.

image

Ozljeda ramena zahtijevala je dvije operacije

ALEKSANDER AAMODT KILDE (FACEBOOK)

Linker
29. travanj 2024 13:26