Filip Zubčić

 JEFF PACHOUD Afp
VISOKE AMBICIJE

Pred nama je pravi ‘hrvatski‘ vikend: Zubčić na mjestu posljednje pobjede, a Popović na mjestu svog prvog postolja

Iz “proljetnog” francuskog Chamonixa skijaši su doputovali u jednako “proljetno” Bansko
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 10. veljača 2024. 06:55

Pred nama je pravi “hrvatski” vikend u Svjetskom skijaškom kupu jer su u subotu u Bugarskoj i Andori na rasporedu muški i ženski veleslalom, a u nedjelju muški i ženski slalom, a to su discipline u kojima naši skijaši i skijašice igraju važne uloge. Sezona je u drugoj polovici, ali je potpuno različita situacija u muškom i ženskom Svjetskom kupu kad su u pitanju tehničke discipline.

Skijašice iza sebe već imaju po 8 slaloma i veleslaloma od 11 predviđenih utrka u ovim disciplinama, dok su skijaši do sada imali 5 od 11 veleslaloma i 7 od 12 predviđenih slaloma. Nakon ovog vikenda djevojke koje skijaju samo tehničke discipline imat će punih mjesec dana pauze od natjecanja jer su prvi sljedeći veleslalom i slalom na rasporedu tek 9. i 10 ožujka u švedskom Åreu. Još jedan podatak koji ide u prilog mišljenjima kako kalendar Svjetskog kupa nije dobro složen.

Iz “proljetnog” francuskog Chamonixa skijaši su doputovali u jednako “proljetno” Bansko. Uz visoke temperature sličnost s posljednjim odredištem Svjetskog kupa je i ne posebno zahtjevan teren. Svjetski kup je ovdje posljednji put bio u veljači 2021., tada su održana dva veleslaloma, a prvi je osvojio Filip Zubčić ispred Matthieua Faivrea i Stefana Brennsteinera. Bila je to treća i do sada posljednja pobjeda našeg skijaša u Svjetskom kupu.

- Meni je to uvijek drago vratiti se u Bansko, a znali smo ovdje i odraditi pripreme u proljeće. Dosta dobro poznajem stazu, uz tu pobjedu imam i 12. mjesto dan kasnije i još neke solidne rezultate u kombinaciji. Veleslalom je dobar ove godine, najlošiji plasman mi je peto mjesto i nadam se da ću biti na nivou u subotu i pokazati dobro skijanje - rekao je Filip Zubčić.

Poznata lagana staza

Slalom ga muči. U sedam utrka samo je tri puta osvojio bodove, najbolji rezultat mu je 14. mjesto još iz Gurgla u studenome, a u nekim utrkama je propustio priliku. U Madonni je bio 8. nakon prve vožnje pa je u drugoj diskvalificiran, u Schladmingu nije završio drugu vožnju, a u Chamonixu, za razliku od većine koji su startali među prvim u drugoj vožnji, nije iskoristio mogućnost za skok u plasmanu.

- Slalom me nekako zeza ove godine. Na treninzima sam dobar i dosta brz, ali ne mogu to pokazati na utrkama. Nadam se da će druga polovica slalomskih utrka ove sezone biti dosta bolja.

FILIP ZUBČIĆ U VELESLALOMU

Val d’Isere: 4. mjesto

Alta Badia I: 2. mjesto

Alta Badia II: 4. mjesto

Adelboden: 3. mjesto

Schladming: 5. mjesto

2. u poretku s 285 bodova

Za razliku od Zubčića, Samuel Kolega je maksimalno iskoristio priliku koja se ponudila u Chamonixu i sa 20. mjesta nakon prve vožnje popeo se do 7. i drugog top 10 plasmana ove sezone.

- Staza u Banskom je nova za mnogo skijaša, mislim da nas nije tamo puno startalo. Ja sam u Banskom bio prije pet, šest godina, vozio sam FIS utrke i staza je poprilično jednostavna. Za slalom su napravili malo valova, tako će biti malo zanimljivije. Prognoza nije najbolja, pet, šest stupnjeva, tako da su pripreme na Zelenom spustu na Sljemenu dobro došle - kaže Samuel Kolega.

Slalomi za Svjetski kup u Banskom su održani dvaput, ali to je bilo još 2011. i 2012. godine. Kolega je četiri FIS utrke u bugarskom skijalištu vozio 2018., a Istok Rodeš također ima nekoliko nastupa u utrkama ove razine u Banskom, posljednje iz ožujka 2021.

- Nismo neko vrijeme imali slalom u Banskom, ali stazu znamo. Više-manje je lagana, slična Chamonixu. Sve znamo što treba raditi, novi pokušaj i šansa s vjerom da možemo - dodao je Rodeš.

Kao što Filipa Zubčića lijepe uspomene vežu za Bansko, tako Leona Popović ima jednako lijepa sjećanja na Soldeu. Prošlog ožujka, u posljednjem slalomu sezone, naša skijašica je prvi put bila na postolju u Svjetskom kupu - druga. U “sendviču” između dvije uvjerljivo slalomašice posljednjih godina - Petre Vlhove i Mikaele Shiffrin.

Sigurno nova pobjednica u slalomu, lako moguće i novi broj 1 ukupno

Mikaela Shiffrin zbog ozljede koljena koju je zaradila u padu u prvom spustu u Cortini d’Ampezzo neće skijati ni ovaj vikend u Andori.

I dalje se ne zna kad će se vratiti, ali logično je pretpostaviti da će propustiti i tri brze utrke u Crans Montani idući tjedan. Službeni treninzi spusta u Švicarskoj počinju već u srijedu, a Shiffrin je Crans Montanu izbjegavala i prethodnih sezona, odnosno još od 2017.

To otvara priliku Lari Gut-Behrami za preuzimanje vodstva u ukupnom poretku, a na vrh bi mogla zasjesti već u subotu. Za to joj treba pobjeda u veleslalomu jer ima 95 bodova manje od Amerikanke, a nije nerealno da se to i dogodi s obzirom na to da je Švicarka u odličnoj formi.

Što se tiče slaloma, tu ćemo sigurno imati novu pobjednicu budući da na startu nema ni Shiffrin ni Petre Vlhove, a njih dvije su osvojile sve slalome ove sezone i posljednjih 10 u Svjetskom kupu. (rb)

- Veseli me utrka u Andori, nadam se dobrim uvjetima i dobroj utrci - kaže Leona koja je sjajno otvorila sezonu i već u drugom slalomu u Leviju izjednačila svoj najbolji rezultat i drugi put se popela na postolje.

No, siječanj joj nije donio puno razloga za zadovoljstvo, a sve je krenulo s nesretnim padom u cilju u prvoj vožnji slaloma u Kranjskoj Gori.

Koljeno mučilo glavu

Iza toga nije završila prve vožnje u Flachauu i Jasni.

- Nakon pada sam imala malo problema s koljenom. Nažalost, to je bilo ovo isto koljeno koje sam već ranije operirala tako da me to malo psihički omelo u nekim stvarima. Na treninzima je skijanje stvarno dobro, ali nisam to pokazala na zadnje dvije utrke. Sad se osjećam dobro, koljeno je “mirno”, a mislim i da smo dobro trenirali i dobro se pripremili za ove utrke.
Kao i dečki, i naše skijašice su iskoristile priliku za nekoliko treninga na Zelenom spustu na Sljemenu.

image

Zrinka Ljutić i Leona Popović

PRIVATNI ALBUM

- Odradili smo dva-tri dana dobrih treninga. Drago mi je što smo mogli dobro trenirati na Sljemenu bez obzira na to što je Crveni spust zatvoren i što smo mogli iskoristiti ovo malo što imamo - rekla je Leona Popović.

Treninzi u rodnom gradu razveselili su i Zrinku Ljutić.

- Imali smo dva dana odličnog treninga slaloma, bilo je tvrdo, skoro ledeno. Drago mi je kad mogu biti doma, uvijek je opuštenije trenirati kod kuće.

Naša 20-godišnjakinja ima puno razloga za zadovoljstvo ove sezone.

- Sezona je dosad bila vrlo, vrlo dobra. Nemam što reći negativno osim onih par ispadanja u slalomu, ali sve u svemu jako sam sretna s napretkom u veleslalomu, da sam došla do druge grupe u veleslalomu, i top 5 i top 10 rezultata, također postolja u slalomu, jako blizu pobjedi... Najviše sam zadovoljna što sam se dosta dobro nosila s izazovima, a uspjela sam i uživati u svemu tome, držati formu i dobro skijati. Sezona iz snova.

ZRINKA LJUTIĆ U VELESLALOMU

Sölden: 14. mjesto

Killington: 13. mjesto

Tremblant I: 14. mjesto

Tremblant II: 7. mjesto

Lienz: 10. mjesto

Kranjska Gora: 22. mjesto

Jasna: 4. mjesto

Kronplatz: 7. mjesto

8. u poretku s 213 bodova

A još nije gotova i može biti i bolja...

- Jedino očekivanje uoči utrka u Andori je da skijam onako kako znam i da odradim sve s moje strane da utrke prođu kako bih željela. A sad, hoće li se desiti neki novi najbolji rezultat, to je teško reći, vidjet ćemo. Dat ću sve od sebe, mislim da je sve moguće.

SKIJAŠKI VIKEND

Subota, 10. veljače

Bansko (m)

9. 30 1. vožnja veleslaloma

12.30 2. vožnja veleslaloma

Soldeu (ž)

10.30 1. vožnja veleslaloma

13.30 2. vožnja veleslaloma

Nedjelja, 11. veljače

Bansko (m)

9. 30 1. vožnja slaloma

12.30 2. vožnja slaloma

Soldeu (ž)

10.30 1. vožnja slaloma

13.30 2. vožnja slaloma

HRVATSKI MUŠKI PLASMANI U SLALOMU OVE SEZONE

6. mjesto: Samuel Kolega (Adelboden)

7. mjesto: Samuel Kolega (Chamonix)

10. mjesto: Istok Rodeš (Wengen)

11. mjesto: Istok Rodeš (Kitzbühel)

14. mjesto: Filip Zubčić (Gurgl)

16. mjesto: Samuel Kolega (Wengen)

17. mjesto: Istok Rodeš (Adelboden)

21. mjesto: Filip Zubčić (Wengen)

22. mjesto: Samuel Kolega (Gurgl)

23. mjesto: Samuel Kolega (Schladming)

23. mjesto: Filip Zubčić (Chamonix)

26. mjesto: Istok Rodeš (Madonna)

18. u poretku Samuel Kolega (108 bodova)

25. u poretku Istok Rodeš (69 bodova)

32. u poretku Filip Zubčić (36 bodova)

HRVATSKI ŽENSKI PLASMANI U SLALOMU OVE SEZONE

2. mjesto: Leona Popović (Levi II)

2. mjesto: Zrinka Ljutić (Jasna)

8. mjesto: Leona Popović (Courchevel)

9. mjesto: Zrinka Ljutić (Levi I)

10. mjesto: Leona Popović (Levi I)

10. mjesto: Zrinka Ljutić (Levi II)

10. mjesto: Zrinka Ljutić (Killington)

11. mjesto: Leona Popović (Kranjska Gora)

30. mjesto: Leona Popović (Killington)

10. u poretku Leona Popović (163 boda)

12. u poretku Zrinka Ljutić (161 bod)

Linker
03. svibanj 2024 15:45