Bode Miller i Ivica Kostelić vodili su ”bitke” u raznim disciplinama Svjetskog skijanja
 GETTY IMAGES
VELIKI ZAOKRET

Preživio je obiteljsku tragediju i sad jedan od ‘najzločestijih‘ sportaša svog doba ima novi izazov!

Privlačio je pozornost rezultatima, ali i čudnim ponašanjem. Pa je jednom došao i pripit na natjecanje...
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 19. srpanj 2020. 16:38

Kod Bodea Millera malo je toga bilo “na pola”. Bilo u skijanju, bilo u životu izvan staza. Jedan je od najboljih skijaša u povijesti, olimpijski pobjednik u kombinaciji iz Vancouvera i osvajač ukupno šest olimpijskih medalja, četverostruki svjetski prvak, vlasnik dva velika Globusa, 33 pobjede u Svjetskom kupu i to u svih pet disciplina.

Ali Amerikanac nije bio zanimljiv samo zbog onoga što je uspijevao izvesti na stazi, a uspijevao je i nemoguće, nego i zbog svog načina života. Od odrastanja u obitelji hipija, prvih godina života u kući bez struje i tekuće vode, zarađivanje tijekom ljeta kao instruktor tenisa u obiteljskom kampu, pa do priča o “lumpanju“ prije utrka, koje je navodno išlo toliko daleko da se pojavio i pripit na startu jedne utrke. Miller je bio i otvoren sugovornik koji se nije libio javno iznositi svoje stavove, ponekad i kontroverzne i kao takav bio je veliko osvježenje u svijetu “zatvorenih i dosadnih“ skijaških šampiona kakve je primjerice producirala Austrija.

No, to je vrijeme iza njega, Bode Miller sad ima 42 godine, preživio je i obiteljsku tragediju u kojoj je izgubio kćer, a najnoviji izazov pronašao je u - učiteljskom poslu. Dobro, neće baš biti učitelj kakav vam na prvu pada na pamet, u nekoj školi, ispred ploče, ali doista se planira posvetiti podučavanju. U suradnji s Institute for Civic Leadership Academy pokreće svoju Akademiju zimskih sportova Bode Millera.

Škola u Montani

To je u ovom trenutku zbog pandemije koronavirusa online akademija kreirana za mlade skijaše, snowboardere, skijaše trkače i sve druge zaljubljenike u zimske sportove, ali Miller planira otvoriti i pravu školu u Montani gdje će on i njegova obitelj imati zimski dom. I neće samo dati ime akademiji, nego će izravno komunicirati s učenicima, ali i kreirati video sadržaje, vježbe i webinare koji bi trebali pomoći trenerima u klubovima da bolje podučavaju svoje sportaše.

- Ovo je drukčiji način od uobičajenog školovanja jer omogućuje učenicima da rade po rasporedu koji njima najviše odgovara, dobiju vrhunsko obrazovanje i istovremeno se razviju u ono što god žele biti - objašnjava Miller.

Projet akademije se stvara već godinu i pol, ali je Miller sve ubrzao posljednjih mjeseci i to nakon što je gledao kako se njegova djeca muče s online nastavom tijekom pandemije koronavirusa. On želi učenicima omogućiti program koji će biti mnogo poticajniji, a pritom izbjeći ono loše što je “snimio“ proteklih mjeseci prateći nastavu svojih klinaca. Iako je program tek u povojima, odnosno tek je nedavno pokrenut, već je stotinjak učenika pokazalo zanimanje za uključenje.

Školarina je oko 13.000 dolara, ali škola nudi i mogućnost financijske pomoći. Ono što Miller nije imao dok je pohađao Carrabassett Valley Academy u Maineu, pa je sudjelovao u podmirenju troškova zarađujući tijekom ljeta u ujakovu teniskom kampu.

No, rad i borba za ono što mu je bitno njemu nikad nisu bili strani, a javnost je prečesto imala iskrivljenu sliku tipa koji pretjeruje u zabavi. Uostalom, onaj tko ne radi i ne trenira, i to jako puno, ne može osvojiti dva Svjetska kupa i trajati u vrhu onoliko dugo i na način kako je to činio on.

Mo Seles i Alicia Keys

- Koliko god su me ljudi kritizirali tijekom moje karijere zbog odluka koje sam donosio, mislim da prepoznaju da sam imao plan i da sam dobro predviđao. Ja uvijek razmotrim sve mogućnosti i tek nakon toga donosim odluke. Slagali se neki sa mnom ili ne, prošlost je pokazala da sam stvorio plan koji se isplatio. Slijedio sam svoj vlastiti put i tako ostvario sve svoje uspjehe, a mislim da to daje težinu načinu na koji pristupam stvarima. Točno to je i način kako pristupam ovoj akademiji.

Millerovi videozapisi o treningu i savjeti za treniranje na suhom bit će isti oni kroz koje je koristio tijekom svoje karijere. Kad je riječ o “nesportskim“ predmetima, odnosno na općem obrazovanju oslanja se na ICL Akademiju koju vodi njegov dugogodišnji prijatelj. Akademija je stvorena na principima Dwight School, međunarodno poznate škole osnovane 1872. koja u učenje integrira vodeće ljude s određenih područja. Neki od poznatih koji dijele svoja iskustva na predavanjima ili kao savjetnici za ICL Akademiju su i Alicia Keys i Monica Seles. Princip je zapravo jednostavan, mnogo učenja iz praktičnih primjera, a što manje “bubanja činjenica bez razumijevanja“ i mnogo upijanja znanja od onih koji su uspjeli.

Bode Miller apsolutno vjeruje u ono što će raditi. I u rezultate toga...
- Želimo stvoriti superzvijezde - superdjecu, kasnije superljude koji su uključeni u zajednicu. To možda zvučio idealistički, ali je doista autentičan dio naše vizije i DNK cijelog projekta.
Tko zna, možda iz njegove akademije za nekoliko godina dobijemo “nekog novog Millera”.

Linker
18. travanj 2024 11:55