VESA MOILANEN Afp
POKLON ZA ROĐENDAN

Savršen početak i najava onoga što slijedi, Popović oduševljena nakon vožnje za pamćenje: ‘Baš mi je sjelo‘

U prva dva slaloma sezone Popović ima 2. i 10., a Ljutić 9. i 10. mjesto
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 12. studeni 2023. 16:24

Prošlu sezonu je završila drugim mjestom na završnici Svjetskog kupa u Soldeu, a već u drugom slalomu nove sezone Leona Popović je opet na istoj poziciji. U tri posljednja slaloma - dva postolja za djevojku iz Mrkoplja i na najbolji način si je čestitala 26. rođendan koji će proslaviti u ponedjeljak. Za hrvatsko skijanje to je 135. postolje u Svjetskom kupu, a prekrasnu nedjelju u Leviju zaokružila je Zrinka Ljutić na 10. mjestu.

U oba slaloma u Leviju hrvatske skijašice su bile među najboljih deset - Popović 2. i 10., Ljutić 9. i 10., a kad se tome doda i 14. mjesto Ljutić u prvom veleslalomu u Söldenu početak sezone naših skijašica doista zaslužuje najveću ocjenu.

Nakon prvog slaloma u Leviju i Popović i Ljutić su bile zadovoljne plasmanima, moraš biti zadovoljan kad završiš u prvih deset, ali su isto tako bile svjesne da mogu i puno bolje pa je Popović rekla "nadam se da ćemo u nedjelju popraviti ono što nam baš nije najbolje uspjelo u prvoj utrci i da ćemo još bolje skijati".

Upravo je to Leona i napravila u drugom slalomu. U prvom je "zeznula" prvu vožnju nakon koje je bila 21., ali je sjajno odradila drugu u kojoj je imala četvrto vrijeme i probila se do 10. mjesta. U drugoj utrci je odmah postavila stvari na pravo mjesto završivši prvu vožnju na 5. mjestu, sekundu i 19 stotinki iza vodeće Petre Vlhove, ali i samo 35 stotinki iza Sare Hector koja je bila treća te 43 stotinke iza drugoplasirane Mikaele Shiffrin. Bilo je jasno da je vrlo blizu svom drugom postolju.

Drugu vožnju je još bolje odradila, maksimalno napadački i bez kalkulacija, precizno i brzo i u cilj je ušla s čak sekundom i 5 stotinki prednosti u odnosu na tada vodeću Minu Fürst Holtmann, a reakcija kad je vidjela semafor jasno je pokazala koliko je zadovoljna svojim nastupom.

- Bila sam presretna jer sam uspjela cijelu vožnju odskijati jako dobro - prokomentirala je Leona Popović.

Ona je svoje napravila i ostalo je samo pričekati što mogu one koje su imale bolja vremena u prvoj vožnji. Lena Dürr je krenula s 25 stotinki prednosti i ušla u cilj s 12 stotinki zaostatka, Sara Hector je svojih 35 stotinki "zalihe" pretvorila u 48 stotinki zaostatka i postolje je bilo osigurano.

image
VESA MOILANEN Afp

Mikaela Shiffrin je svoju prednost topila iz prolaza u prolaz, ali Shiffrin kad i nije u svojem najboljem izdanju, kao što nije bila ovaj vikend u Leviju, i dalje je najbolja slalomašica svih vremena i sačuvala je 18 stotinki prednosti u odnosu na Leonu.

Na vrhu je ostala još samo Petra Vlhova, uvjerljiva pobjednica prvog slaloma u subotu i djevojka koja je i u prvoj vožnji drugog bila svijet za sebe sa 76 stotinki boljim vremenom od Shiffrin. Na prvom prolaznom vremenu je prednost podignula za još 11 stotinki, na drugom je imala već više od sekunde, a onda je - pogriješila. Prešla je skijom preko jednih vrata i utrka je za nju bila gotova. Događa se i najboljima.

Mikaela Shiffrin je upisala 89. pobjedu u karijeri, 54. slalomsku i 7. u Leviju. Leona Popović ima drugo postolje u karijeri, a Lena Dürr je zahvaljujući pogrešci Vlhove i drugi slalom u dva dana završila na postolju, u subotu je bila druga, u nedjelju treća.

- Petra je zaslužila ovu pobjedu. Naravno da sam sretna što ja imam još jednu pobjedu, ali ona je fenomenalno skijala oba slaloma u Leviju i vjerojatno bi i drugi osvojila sa sekundom i pol prednosti - rekla je Mikaela Shiffrin.

Leona Popović je na kraju imala najbrže vrijeme druge vožnje, 12 stotinki brže od Talijanke Martine Peterlin kojoj je takav drugi nastup donio skok od 16 mjesta, s 28. na 12.

- Već nakon prve vožnje je osjećaj bio dobar iako je zaostatak bio malo veći i samo sam htjela tako nastaviti, s tim osjećam ući i u drugu i mislim da sam to super odradila. Druga vožnja mi je baš "sjela", pogotovo jer je prvi dio bio malo brži što je meni pasalo da prenesem još bolji tempo na strminu i na kraju je stvarno dobro ispalo, super sam se skijala, baš sam napala - zaključila je Popović koja je nakon dva slaloma na trećem mjestu u poretku discipline.

Zrinka Ljutić je u prvoj vožnji podijelila 11. mjesto s Katherinom Liensberger, koja je dan ranije bila treća. Zaostajale su "mrvicu" manje od dvije sekunde (+1.95) za Vlhovom. U drugoj vožnji je 19-godišnja Zagrepčanka imala 8. vrijeme i konačnici joj je to donijelo 10. mjesto. Ona je prošlu slalomsku sezonu završila s tri utrke bez plasmana, na SP-u nije završila drugu vožnju, a potom u Svjetskom kupu u Åreu i Soldeu prve vožnje, a sad je prva dva slaloma završila u top 10.

Nije ovo samo savršen početak sezone nego i savršena najava za preostalih devet ženskih slaloma, a prvi sljedeći je za dva tjedna u američkom Killingtonu.

REZULTATI

SLALOM

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 1:51.68

2. LEONA POPOVIĆ (Hrv) +0.18

3. Lena Dürr (Njem) +0.30

4. Sara Hector (Šve) +0.66

5. Mina Fürst Holtmann (Nor) +1.23

6. Ali Nullmeyer (Kan) +1.24

7. Laurence St-Germain (Kan) +1.32

8. Wendy Holdener (Švi) +1.41

8. Katharina Liensberger (Aut) +1.41

10. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) +1.45

POREDAK U SLALOMU (2/11)

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 150

2. Lena Dürr (Njem) 140

3. LEONA POPOVIĆ (Hrv) 106

4. Petra Vlhova (Svk) 100, 5. Sara Hector (Šve) 95, 6. Katharina Liensberger (Aut) 92, 7. Ali Nullmeyer (Kan) 80, 8. Mina Fürst Holtmann (Nor) 56, 9. Katharina Huber (Aut) 56, 10. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) 55...

UKUPNI POREDAK (3/45)

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 190

2. Petra Vlhova (Slk) 160

3. Sara Hector (Šve) 145

4. Lena Dürr (Njem) 140, 5. LEONA POPOVIĆ (Hrv) 106, 6. Lara Gut-Behrami (Švi) i Katharina Liensberger (Aut) 100, 8. Mina Fürst Holtmann (Nor) 88, 9. Federica Brignone (Ita) i Ali Nullmeyer (Kan) 80, 11. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) 73...

135 hrvatskih postolja u Svjetskom kupu

60 Ivica Kostelić

55 Janica Kostelić

10 Filip Zubčić

5 Natko Zrnčić Dim

2 Leona Popović

2 Ana Jelušić

1 Zrinka Ljutić

Linker
19. studeni 2023 17:38