SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
SVJETSKI TALENT

Senzacionalna Zrinka: ‘Najbolja proslava rođendana ikad! Nisam ni bila potpuno svjesna da sam pobijedila‘

Mlada skijašica iz nastupa u nastup opravdava najave da se radi o izvanserijskom potencijalu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. siječanj 2021. 16:56

Ime Zrinke Ljutić se već protekle četiri godine uvuklo u uho svih koji redovito prate sport. Logično, jer klinka iz Zagreba je pobjeđivala na apsolutno svim najjačim dječjim skijaškim natjecanjima, prvo u konkurenciji do 14 godina, a potom i do 16. Bilo je očito da Hrvatska ima još jednu izvanserijsku klinku, i broj pobjeda i način pobjeđivanja jasno su pokazivali da ona ima potencijal za velike stvari.


U skijanju se vrata seniorskog skijanja otvaraju tek nakon što navršiš 16 godina, krećeš od nule i o tvojoj kvaliteti i sustavu unutar kojeg se razvijaš ovisi kad ćeš i hoćeš li doći do rezultata na najvišoj razini, u Svjetskom kupu. U Zrinkinom slučaju je bilo jasno da taj put neće dugo trajati, jednostavno toliko je dobra, ali da bi bilo koji sportaš iskazao svoj puni potencijal moraju se proći neke stepenice, mora se razvijati bez požurivanja, odnosno mora postojati i znanje i plan onoga tko ih vodi. Zrinka Ljutić to ima u svom ocu i treneru Amiru Ljutiću i ovo je priča koja se doista razvija na način koji je zadovoljstvo pratiti.

Ispunjeni ciljevi

Početkom studenoga je nastupila na prve četiri FIS utrke u Soldi, odmah pokazala koliko vrijedi i nakon toga se više ove sezone nije vraćala na tu razinu, jer kako je to u nedavnom razgovoru objasnio Amir Ljutić “nije bilo potrebe za time, jer na većini FIS utrka s obzirom na konkurenciju i kvalitetu istih ne bi mogla spustiti FIS bodove onoliko koliko vrijedi”. Sve Zrinkine utrke iza Solde bile su planirani nastupi s točno određenim ciljevima u Europskom kupu uz tri nastupa u Svjetskom kupu.


Jedino što je i tatu uspijevala iznenaditi koliko brzo je na popisu onoga što je planirano mogao precrtavati jednu po jednu stvar s napomenom - realizirano, realizirano, realizirano...


Nakon samo mjesec i pol nastupanja, točno na svoj 17. rođendan, Zrinka Ljutić je zatvorila svojevrsni krug u Europskom kupu. Od prvog nastupa u ovom natjecanju, koje je stepenica ispod Svjetskog kupa, s brojem 66 u slalomu u Ahrntal-Klausbergu (12. prosinca 2020) do pobjede u slalomu sa startnim brojem 9 u Zell am Seeu (26. siječnja 2021.). U prvoj FIS sezoni, sa samo 17 godina.

Najbolji rođendan ikad

Mora se priznati i da si zna čestitati rođendan na najbolji način...
- Ha, ha, je bila je to najbolja proslava rođendana do sada. Iskreno, i kad sam primala nagradu u cilju nisam bila potpuno svjesna da sam pobijedila. Trebalo mi je malo vremena da procesuiram što mi se dogodilo i još uvijek sam puna dojmova. Ma, trebat će mi neko vrijeme da to sve malo posložim - javila se slavljenica iz Kranjske Gore gdje su se Ljutići preselili odmah nakon utrke u Zell am Seeu.


Iznenadila je i samu sebe iako su prethodne tri utrke najavljivale da je blizu, u Gstaadu je tjedan ranije bila 7. i 6., u Zell am Seeu u prvom slalomu osma.


- Osjećala sam da bi se moglo dogoditi da možda dođem do postolja, ali da ću pobijediti... Ne, pobjedu nisam očekivala, iznenadila sam se malo da sam uspjela baš taj dan, da mi se sve poklopilo, i staza koja mi je odgovarala i da sam skijala najbolje što mogu.


Tata Amir je otkrio i zašto joj je staza posebno odgovarala, pogotovo u drugoj vožnji, a nakon prve je već bila tik ispod postolja - četvrta.
- Odskijala je jako dobro već prvu vožnju, a drugu je postavljao slovenski trener i bila je to malo zahtjevnija postavka, ali mi dosta takve treniramo baš na takvim stazama. Uostalom upravo smo s Andrejom Slokar i njezinim trenerom, koji je bio postavljač, često na zajedničkim treninzima i Zrinka je odvozila tu drugu vožnju odlično. Druge cure se nisu baš snašle, dosta ih je izletjelo, a i one koje nisu izletjele su bile loše.


Među onima koje se nisu snašle na slovenskoj “zagonetki” u Zell am Seeu bile su i sve tri skijašice koje su bile ispred Zrinke u prvoj vožnji.
- Meni takve staze odgovaraju, definitivno je bila zahtjevnija nego neke prijašnje, sa detaljima poput direktnog ulaza u vende što mi više treniramo od ostalih i najbolje iz prve vožnje su se malo izgubile u tome - kaže Zrinka.


Veleslalom vam je jača disciplina, a prva pobjeda je “pala” u slalomu.
- Imali smo jako puno slaloma za redom, nikad toliko puno u komadu i bilo mi je već naporno i dosadio mi je - simpatično iskreno je priznala i nastavila:
- Dala sam sve od sebe da izguram do kraja i uspjela sam i bolje nego sam zamislila i sad sam spremna za veleslalom. Nakon dugo vremena, jedva čekam.


Kalendar je bio takav da su se naredali slalomi u Europskom kupu, a usput je ona skijala i tri slaloma u Svjetskom kupu. Posljednji veleslalom, ne računajući onaj u Semmeringu u Svjetskom kupu koji je prekinut nakon prve vožnje, skijala je prije više od mjesec dana u Andalou.
- Jako se veselim veleslalomima - nije izdržala ne spomenuti još jednom.


Inače, do pobjede u slalomu je stigla već u osmom nastupu u ovoj disciplini u Europskom kupu. Prve dvije utrke nije uspjela završiti, potom je bila u Francuskoj 20. i 17. i time zaradila startne brojeve unutar 30 u iduća dva nastupa u Gstaadu, a i to je već za drugi nastup spustila do broja 16, a u Zell am Seeu je već bila u Top 15 društvu na startu i dva puta izvukla broj 9.

Svaka utrka je najbitnija

Sad je plan to sve ponoviti i u veleslalomima?
- Otprilike. Da, to je cilj i dat ću sve od sebe da tako i bude.


Prvi sljedeći nastupi bit će joj dva veleslaloma za Europski kup u Krvavcu 2. i 3. veljače, a nakon toga u Berchtesgadenu 13. i 14. veljače, što je neposredno prije nastupa na seniorskom Svjetskom prvenstvu u Cortini d’Ampezzo. O kojem još ne razmišlja...
- Ima još dosta utrka do tada, a meni je općenito sad svaka utrka od velike važnosti, nema da je jedna manje važna od druge, svaka iduća je najvažnija u onome što radimo. Ali idem korak po korak, odnosno utrku po utrku, o SP-u ne razmišljam, a i ne trebam još.


U jednom trenutku, tamo oko nastupa u Svjetskom kupu u Flachauu sredinom mjeseca, tata je rekao kako vidi da vas je sustigao i umor. Sad je dojam da ste to ostavili iza sebe?
- Da, sad sam OK. Bila sam umorna, sve je ostavilo traga i ti nastupi u Svjetskom kupu koji su puno naporniji i duže sve to traje, ali brzo sam se izvukla i vratila na staru razinu.


Jesu li se suparnice već navikle na vas, u onim prvim utrkama je bilo dosta šokiranih nastupima jedne klinke koja im radi nered u vrhu poretka.
- Navikavaju se, sve lakše im je prihvatiti da sam tu.


A dojam je i da se vi savršeno osjećate u Europskom kupu.
- Stvarno mi paše, ovo je taman za mene u ovom trenutku i da maksimalno spustim FIS točke i zbog iskustva, vidim koliko mogu još napredovati, a već sad nisam daleko od pobjeda i postolja. Da, ovo je savršeno za mene trenutačno.


I tu se vraćamo na napisano na početku teksta, a vezano uz planiranje i vođenje Zrinkine karijere. Da, mogla je ona nastupiti i na dva veleslaloma za Svjetski kup u Kranjskoj Gori ili u onom koji je istovremeno kad je pobijedila u Europskom kupu vožen u Kronplatzu, ali čemu pretjerano žuriti i riskirati u trenutku dok još nije potpuno spremna za to. A bit će, to je svima jasno, vrlo brzo i samo mirno treba graditi prema tom trenutku. I zato palac gore za tatu i trenera Amira Ljutića.

Zrinka slalomu u Europskom kupu

12. prosinca 2020.
Ahrntal: diskv.1
13. prosinca 2020.
Ahrntal: nz1
9. siječnja 2021.
Vaujany: 20. (57.24)
10. siječnja 2021.
Vaujany: 17. (44.83)
21. siječnja 2021.
Gstaad: 7. (20.86)
22. siječnja 2021.
Gstaad: 6. (19.88)
25. siječnja 2021.
Zell am See: 8. (29.12)
26. siječnja 20121.
Zell am See: 1. (15.00)
Napomena: u zagradama su ostvarene FIS točke. Oznaka nz1 - nije završila prvu vožnju, diskv. 1 - diskvalificirana u 1. vožnji.

Zrinka u veleslalomu u Europskom kupu

16. prosinca 20121.
Hippach: 18. (35.09)
Hippach: 11. (30.56)
20. prosinca 2020.
Andalo: diskv.2

Linker
20. travanj 2024 16:31