Sofia Goggia

 PIERRE TEYSSOT/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA Pierre Teyssot/actionplus/profimedia
‘GLADIJATORICE‘ SE VRAĆAJU

Serija ozljeda najvećih zvijezda u Svjetskom kupu: ‘I fizički i psihički mi je bilo jako teško‘

Nekoliko skijašica iz svjetskog vrha u novu sezonu ulaze nakon teških ozljeda
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 15. listopad 2024. 08:15

Nema zime bez brojnih ozljeda alpskih skijaša, ali prošla je bila specifična ne samo zbog jako velikog broja ozlijeđenih, nego i zato što su “iz igre” ispale brojne zvijezde ovog sporta. Jasno je da ozljede manje poznatih skijašica i skijaša završe samo kao usputne rečenice, a oni koji su na rubu ulaska u druge vožnje Svjetskog kupa ili nisu još ni došli na tu razinu se i ne spominju. No, kad se ozljeđuju zvijezde, onda su to glavne vijesti.

Nažalost, tijekom prošle sezone Svjetskog kupa u skijanju takvih “crnih” glavnih vijesti je bilo jako puno, ponekad i po dvije-tri u istom danu. Na listi ozlijeđenih bilo je i nekoliko skijašica iz samog vrha kao što su Petra Vlhova, Corinne Suter, Sofia Goggia, Wendy Holdener, Valerie Grenier, Michelle Gisin, Mikaela Shiffrin... Kompletna lista ozlijeđenih je puno duža, a od spomenutih samo su se Gisin i Shiffrin uspjele vratiti u Svjetski kup i završiti prošlu sezonu.

- Svi su mislili kako pauziram zbog ozljede koljena, no zapravo se radilo o maloj ozljedi koljena i velikoj ozljedi gležnja. Nisam trebala na operaciju, ali bila je to teška ozljeda i nisam znala kako se s njom nositi - kaže Mikaela Shiffrin čija je ozljeda Lari Gut-Behrami otvorila vrata prema Velikom globusu.

image

Petra Vlhova

INSTAGRAM

Njezina najveća slalomska suparnica, Slovakinja Petra Vlhova, ozlijedila je koljeno na domaćoj utrci u Jasni u siječnju, a na snijeg se prvi put vratila ovog ljeta u Zermattu.

- Nakon šest mjeseci i nakon liječničke provjere, isplanirali smo odlazak u Zermatt gdje je Petra imala prvi ponovni kontakt sa snijegom. Više smo bili turisti, nego sportaši i taj povratak skijanju, koliko god laganom, bio je vrlo emotivan trenutak za Petru, a gledajući unatrag smatram to vrlo važnim dijelom procesa oporavka - rekao je Mauro Puni, trener ukupne pobjednice Svjetskog kupa 2021. i olimpijske pobjednice u slalomu godinu kasnije u Pekingu.

Svako jutro provjera koljena

U njezinoj ekipi očito ništa ne prepuštaju slučaju pa je na skijaškim pripremama u Argentini u rujnu s njima bio i dodatni član - švicarski liječnik.

- On je pomogao Petri, ali i nama trenerima kako bismo svakodnevno pratili stanje koljena i njegovu reakciju na trenažna opterećenja. Provjera se obavljala svako jutro i oslanjali smo se na zeleno svjetlo liječnika, fizioterapeuta i same Petre prije nego bismo išli na stazu. Ista rutina je bila i nakon treninga, a dijeleći informacije međusobno, cijelu situaciju mogli smo držati pod potpunom kontrolom, što je iznimno važno - objasnio je Pini.

Ni najboljima povratak nakon teških ozljeda na razinu na koju su navikli nije nimalo lagan što je kratko prokomentirala i Vlhova:

- Pripreme u Ushuaiji su bile sjajna kao i uvijek, ali ovaj put izazovnije nego ranije. Imali smo uspona i padova, ali radimo na svojim ciljevima. Trebat će vremena da bih ponovo mogla brzo skijati. Ali... korak po korak i s puno strpljenja.

Glavno pitanje je naravno, kad će se Slovakinja vratiti u Svjetski kup?

- Za sve u timu, pa tako i za Petru, jedno je sigurno - želimo se vratiti na staze i natjecanja tek kada Petra bude u formi koja je što bliža apsolutnom vrhu - izbjegao je konkretan odgovor Pini.

image

Corinne Suter

INSTAGRAM

A konkretan odgovor kad će se vratiti nema ni Švicarka Corinne Suter. Olimpijska pobjednica (2022.) i svjetska prvakinja (2021.) u spustu bila je jedna od žrtava “crnog” vikenda u Cortini D’Ampezzo u siječnju ove godine. Teško je ozlijedila lijevo koljeno, koje joj i dalje radi probleme.

- Ja sam osoba koja voli planirati i imati čvrstu strukturu, ali u posljednjih devet mjeseci sam morala naučiti kako to nije moguće. Moram slušati koljeno i sve dok se oteklina stalno vraća ne mogu ništa forsirati. Ide na bolje, ali još uvijek nije dobro. Njezina sunarodnjakinja Wendy Holdener bila je jedna od prvih skijaša i skijašica koji su prerano završili prošlu sezonu. Sjajna slalomašica slomila je gležanj na treningu sredinom prosinca, no ona se posljednjih mjeseci morala izboriti s puno težom boli od fizičke. Naime, u veljači je nakon dugogodišnje borbe s karcinom preminuo njezin brat.

Ponovo za slalomske pobjede

Holdener je u međuvremenu dobila i novog trenera, za nju je sada zadužen Jörg Rothen, koji je prethodnih godina radio s Henrikom Kristoffersenom.

- On je donio kompletno drukčiji pristup što je vrlo uzbudljivo. Osjećam se jako dobro fizički i veselim se sezoni.

I povratku gdje je bila, na slalomska postolja...

- Želim biti sposobna ponovo skijati za slalomske pobjede.

image

Sofia Goggia

INSTAGRAM

Talijanka Sofia Goggia ima dugačak popis ozljeda koje su uvelike rezultat i agresivnog skijanja spustašice koja se između ostalog može pohvaliti olimpijskim zlatom u Pyeongchangu 2018. i srebrom u Pekingu 2022. i s četiri spustaška Globusa. Vrlo često se ozljeđivala uoči velikih natjecanja, a posljednju tešku ozljedu zaradila je na treningu veleslaloma u veljači (puknuće tibije i malleolusa tibije nakon čega joj je ugrađena pločica sa 7 vijaka).

- Ako će sve proći dobro, voljela bih se vratiti sredinom prosinca na utrkama u Beaver Creeku - kaže Talijanka.

Goggia je prije nekoliko tjedana bila na operaciji vađenja vijaka, a s obzirom na to da praktično nije skijala nakon ozljede ne pada joj na pamet pričati o eventualnim ciljevima. Za sada joj je najbitnije da se vrati utrkama...

- I fizički i psihički mi je bilo jako teško nakon ozljede. Bilo je dana kad sam mislila da neću preživjeti, ali potpuno sam se posvetila oporavku i na kraju je sve prošlo i bolje nego smo se nadali. Tek se trebam vratiti skijanju i zato nema smisla pričati o ciljevima, ali želim skijati, želim probati, a u meni je i dalje želja da idem do maksimuma bez obzira na sve ozljede koje sam prošla.

U svakom slučaju nas čeka sezona u kojoj će biti zanimljivo pratiti i koliko skijašicama ozlijeđenim prošle sezone trebati za povratak na razinu prije ozljede. I hoće li se to dogoditi ove sezone ili uopće...

OZLJEDE SKIJAŠICA U SEZONI 2023./24.

PETRA VLHOVA (28)

- pad u veleslalomu u Jasni 20. siječnja 2024.

DIJAGNOZA: puknuće prednjeg križnog i medijalnog kolateralnog ligamenta desnog koljena

MIKAELA SHIFFRIN (28)

- pad u prvom spustu u Cortini d’Ampezzo 26. siječnja 2024.

DIJAGNOZA: istegnuće medijalnog ligamenta lijevog koljena, ozljeda gležnja

CORINNE SUTER (29)

- ozljeda tijekom spusta u Cortini d’Ampezzo 26. siječnja 2024.

DIJAGNOZA: puknuće prednjeg križnog ligamenta i oštećenje meniska lijevog koljena

WENDY HOLDENER (30)

- pad tijekom treninga slaloma 11. prosinca 2023.

DIJAGNOZA: prijelom gležnja lijeve noge

VALERIE GRENIER (27)

- pad u super G-u u Cortini d’Ampezzo 28. siječnja 2024.

DIJAGNOZA: puknuće prednjeg križnog ligamenta i napuknuće medijalnog kolateralnog ligamenta, prijelom nadlaktične kosti

MICHELLE GISIN (30)

- pad u prvom spustu u Cortini d’Ampezzo 26. siječnja 2024.

DIJAGNOZA: jaki udarac u desnu potkoljenicu

MARIA THERESE TVIBERG (29)

- pad tijekom veleslaloma u Killingtonu 25. studenoga 2023.

DIJAGNOZA: teška ozljeda lijevog koljena (prednji križni ligament i menisk), fraktura tibije uz još dva teža nagnječenja kostiju

JOANA HÄHLEN (32)

- ozljeda tijekom spusta u Cortini d’Ampezzo 27. siječnja 2024.

DIJAGNOZA: puknuće prednjeg križnog ligamenta desnog koljena

KAROLINE PICHLER (29)

- ozljeda tijekom službenog treninga spustu u St. Moritzu 7. prosinca 2023.

DIJAGNOZA: puknuće medijalnog meniska lijevog koljena

INNI HOLM WEMBSTAD (23)

- pad tijekom službenog treninga spustu u St. Moritzu 7. prosinca 2023.

DIJAGNOZA: puknuće prednjeg križnog ligamenta lijevog koljena

NINA ORTLIEB (32)

- pad na zagrijavanju uoči super G-a u St. Moritzu 8. prosinca 2023.

DIJAGNOZA: puknuće tibije i fibule desne noge

ELENA CURTONI (32)

- pad u super G-u u St. Moritzu 8. prosinca 2023.

DIJAGNOZA: prijelomi križne kosti (zdjelica) i ozljeda bedrenog mišića

ELISABETH REISINGER (27)

- pad u spustu u St. Moritzu 9. prosinca 2023.

DIJAGNOZA: puknuće prednjeg križnog ligamenta, oštećenja lateralnog i medijalnog meniska desnog koljena i fraktura kosti potkoljenice

STEFANIE FLECKENSTEIN (29)

- pad na kraju spusta u Val d’Isereu 16. prosinca 2023.

DIJAGNOZA: višestruki prijelomi tibije i teško oštećenje koljena lijeve noge, tri operacije da bi se sanirala oštećenja

LAURENCE ST-GERMAIN (30)

- pad na treningu u prosincu 2023.

DIJAGNOZA: ozljeda gležnja

SOFIA GOGGIA (31)

- pad na treningu veleslaloma 5. veljače 2024.

DIJAGNOZA: puknuće tibije i malleolusa tibije (pločica sa 7 vijaka ugrađena)

Linker
15. listopad 2024 08:15