PONTUS LUNDAHL Afp
OSIGURALA GLOBUS

Shiffrin izjednačila rekord velikog Stenmarka: ‘Sad će svi pitati kad će 87. pobjeda, a ja ću reći grrrr...‘

Amerikanka pobjedom u Åreu izjednačila rekord Ingemara Stenmarka po ukupnom broju pobjeda
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 10. ožujak 2023. 21:09

Bilo je samo pitanje dana i utrke u kojoj će Mikaela Shiffrin izjednačiti rekord Ingemara Stenmarka, a dogodilo se to točno tamo gdje je Amerikanka u prosincu 2012. ostvarila prvu pobjedu u Svjetskom kupu. Prva i 86. pobjeda u malom Åreu u Švedskoj, u domovini čovjeka koji se 1989. oprostio s rekordom koji se dugo činio vječnim i neuhvatljivim. No, 34 godine i 19 dana nakon što je danas 66-godišnji Šveđanin ostvario svoju 86. pobjedu u američkom Aspenu dobio je društvo na vrhu. Mikaela Shiffrin je tri dana prije 28. rođendana izjednačila rekord i sad...

- Sad će me svi pitati kad će 87. pobjeda, a ja ću reći grrrr... - našalila se Amerikanka koja s pitanjima o rekordu živi već mjesecima.

A 87. pobjeda? Prva prilika je već subotnji slalom u Åreu u koji će ući kao glavna favoritkinja nakon što je ove sezone osvojila 5 pobjeda, tri puta je bila druga i samo jednom izvan postolja (5 mjesto) u devet utrka. Usput, u Åreu je do sada već četiri puta bila najbolja u slalomu.

image
PONTUS LUNDAHL Afp

No, to je priča za drugi dan, baš kao što će nakon što ostvari 87. pobjedu glavna priča postati kad će dostići brojku 100. Ingemar Stenmark joj je to prognozirao već prije dosta vremena, a ponovio u nedavnom intervjuu u kojem je rekao i kako je Shiffrin bolja nego što je on bio.

- Ima sve. Fizički je snažna, ima odličnu tehniku, moćnu glavu. Mislim da je kombinacije svega toga ono što nju čini tako dobrom. Oduševljen sam što joj ide tako dobro i u slalomu i u veleslalomu i u super G-u i spustu. Ja nikad ne bih mogao biti toliko moćan u svim tim disciplinama - rekao je legendarni Šveđanin, a logično je da je Amerikanka dobar dio svojih izjava posvetila čovjeku čiji je rekord izjednačila:

- Mislim da ćemo si sada slati neke poruke naprijed-natrag, a bez obzira na to što ja radim, to se ne može usporediti s onim što ste vi postigli. Možda ostvarim 87. pobjedu, možda ne, ali za mene je najveća stvar da me spomenu u istoj rečenici kao vas. Prilično je posebno i to tko ste i tko ste bili kao skijaš i što ste postigli kao čovjek. To je najinspirativnije. I da, možda ne želite pozornost, ali je ipak dobivate.

image
PONTUS LUNDAHL Afp

Spektakularna pozicija

Shiffrin nikad nije pobijedila u veleslalomu u Åreu, ali pogodilo se da je 86. pobjedu ostvarila baš u toj disciplini, istoj u kojoj je i Stenmark dosegnuo brojku 86. Iako, ona će reći da joj je u petak u Švedskoj bio važniji Globus nego izjednačenje rekorda.

- Da ste me pitali prije utrke bih li radije 86. pobjedu ili osvojila veleslalomski Globus, a da ne mogu imati oboje, izabrala bih Globus.

Nije morala birati, u prvoj vožnji je imala 58 stotinki brže vrijeme od drugoplasirane Valerie Grenier, a unutar sekunde zaostatka bila je još samo Franziska Gritsch, dvije djevojke koje su imale startne brojeve 15 i 16. Jedina kakva-takva prijetnja za Globus, Švicarka Lara Gut-Behrami olakšala joj je posao jer nije uspjela završiti prvu vožnju. U drugoj ni Grenier (6. na kraju) ni Gritsch (pala) nisu uspjele zadržati svoje pozicije i Shiffrin je ostala na startu s velikih sekundu i 4 stotinke prednosti u odnosu na Federicu Brignone. Odskijala je mirno i niti jednog trenutka nije bilo upitno tko će slaviti i pobjedu i osvajanje veleslalomskog Globusa i izjednačenje rekorda po broju pobjeda u Svjetskom kupu.

- Pozicija u kojoj sam trenutačno prilično je spektakularna. Fora je biti tu iako se ponekad teško fokusirati zbog svih tih pitanja o rekordu. No, ovaj put je moj fokus bio točno tamo gdje i treba biti pa mi je bio zabavno skijati. Baš onako kako sam se i nadala da će biti.

Na tragu Tine Maze

Osim što je izjednačila Stenmarkov rekord po ukupnom broju pobjeda, Shiffrin je izjednačila i ženski rekord Vreni Scheider po broju veleslalomskih pobjeda (20). Pet utrka prije kraja sezone ima 1928 bodova i vrlo brzo će postati treća koja je uspjela prestići 2000 bodova u jednoj sezoni, a do sada je to uspjelo samo Hermannu Maieru (točno 2000 bodova 2020.) i Tini Maze (rekordnih 2414 bodova 2013.).

Mi smo nakon dugo vremena imali dvije skijašice na startu veleslaloma, a nakon prve vožnje imali smo i sjajnu priču jer je Zrinka Ljutić najveći dio staze odradila bez desnog štapa i bez obzira na to izborila drugu vožnju s 28. vremenom (+2.83).

image
FABRICE COFFRINI Afp

Nažalost, nakon dobrih prolaznih vremena u drugoj ostala je pogriješila i pala. Šteta što se nije nagradila za ono što je napravila u prvoj vožnji, ali i to je dio odrastanja.

Leona Popović je u prvom nastupu nakon dvije godine u ovoj disciplini imala 46. vrijeme (+4.45) od 48 skijašica u cilju, a samo mjesto ispred nje bila je Austrijanka Katharina Liensberger. Obje naše skijašice s puno većim ambicijama čekaju subotnji slalom u kojem su obje u Top 10 u poretku.

Linker
17. travanj 2024 19:22