Mikaela Shiffrin

 BARBARA GINDL Afp
NAJVEĆA U MISIJI

Shiffrin: ‘Osobno mi nije stalo do 100 pobjeda, ali to je monumentalan trenutak u sportu‘

Amerikanka Mikaela Shiffrin (29) u novu sezonu ulazi s 97 pobjeda u Svjetskom kupu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 21. listopad 2024. 07:54

Trebalo se dogoditi prošle sezone, ali su pad u Cortini d‘Ampezzo i pauza na koju je bila prisiljena odgodili "neizbježno" za nekoliko mjeseci. Najuspješnija alpska skijašica svih vremena u Svjetskom skijaškom kupu trenutačno broji do 97 i samo ju 3 pobjede dijele od "stotke" koja se do prije koju godinu činila neuhvatljivom. Doduše, čovjek koji je desetljećima čvrsto u rukama držao rekord po broju pobjeda u Svjetskom kupu u skijanju, legendarni Ingemar Stenmark, bio je još 2019. siguran kako će Amerikanka to ostvariti.

- Mikaela Shiffrin će ne samo nadmašiti mene, nego će osvojiti 100 ili više pobjeda.

Amerikanka je u dva dana, 10. i 11. ožujka 2023., u Stenmarkovoj domovini i u mjestu gdje je osvojila prvu pobjedu, u švedskom Åreu, dostigla i prestigla Stenmarkov rekord od 86 pobjeda u Svjetskom kupu koji je trajao od 19. veljače 1989. Onog trenutka kad je to učinila napokon se riješila pitanja na koje je non-stop morala odgovarati "kad ćete srušiti rekord", ali samo da bi ga zamijenilo pitanje "koliko će vam trebati da dohvatite 100 pobjeda".

Kad se to napokon dogodi, a nitko ne sumnja da hoće, riješit će se i drugog pitanja koje se kao sjena vuče za njom.

- Malo sam bez riječi kad je to u pitanju, ali samo zato što ja kad razmišljam o svojoj karijeri, ne gledam ju u brojkama - rekla je Amerikanka u razgovoru za olympics.com tijekom Olimpijskih igara u Parizu ovog ljeta i objasnila kako to ona vidi svoju karijeru:

- Vidim trenutke i iskustva i slavlja ili razočaranja i sve to se sažima na drukčiji način od brojeva.

‘Kad sam prestigla 86 pobjeda sam željela umanjiti važnost toga‘

Nedavno je na druženju s novinarima koje svake godine organizira Atomic na čijim skijama nastupa ponovila što misli od 100. pobjedi, ali i kako ju planira iskoristiti.

- Meni osobno nije stalo do 100 pobjeda, ali mislim da je to monumentalan trenutak u sportu - rekla je Amerikanka i nastavila:

- Iskreno, kad sam dostigla i prestigla 86 pobjeda stvarno sam željela umanjiti važnost toga, nisam željela da svijet misli da mi je stalo. Skoro sam to toliko umanjila da mislim kako ljudi nisu željeli razgovarati o tome.

image

Mikaela Shiffrin

BARBARA GINDL Afp

Sad će biti drukčije, Shiffrin kaže kako njezin tim i Zaklada Share Winter rade na kampanji za pobjedu br. 100 čiji je cilj povećati popularnost i pristup snježnim sportovima.

- Sto pobjeda nije cilj koji sam si zacrtala postići i to se nije promijenilo. Međutim, ako sam u dobroj formi, i ako se to dogodi, vidim to kao jako veliku priliku da na neki način poduprem sve priče koje se trenutno događaju u skijanju. Ima toliko toga što je vrijedno pažnje i toliko dobrih priča i izvan moje.

Iako stalno ponavlja kako joj rekordi nisu najvažnija stvar, ipak će i ona priznati kako je 100 posebna brojka.

- Ako samo pomislim na sport i što znači da bilo koji sportaš stigne do brojke 97 i da je blizu 100... To je baš fora. Prilično je čudno reći da sam ja ta sportašica, ali nadam se da će sljedeća generacija možda napraviti korak dalje ili pronaći druge načine za ponovno postavljanje rekorda ili probijanje granica.

Zato što za nju...

- Jedna od najzabavnijih stvari koje volim u sportu je gledati sportaše kako pomiču granice mogućeg.

Ona ih je pomaknula nekoliko, brojka od 100 (i više) pobjeda u Svjetskom kupu samo će najviše "stršati", ali ona primjerice već ima čak 60 slalomskih pobjeda, a to je 20 više od "prvog pratitelja" Ingemara Stenmarka i 25 više od druge najbolje slalomašice (Marlies Schild).

Teoretski bi Mikaela Shiffrin 100. pobjedu u Svjetskom kupu mogla dohvatiti već 23. studenoga kada se u austrijskom Gurglu održava slalom, koji je treća ženska utrka sezone (veleslalom Sölden, pa slalom Levi), ali moglo bi se poklopiti da to bude baš na njezinoj, američkoj stazi u Killingtonu koji će 30. studenoga i 1. prosinca ugostiti slalom i veleslalom. Treća šansa da se "zvijezde poklope" baš tako da se to dogodi u SAD-u je super G u Beaver Creeku 15. prosinca.

Dan prije na čuvenoj stazi Bords of Prey skijašice će voziti i spust, ali u njemu neće biti Mikaele Shiffrin. I ne samo u njemu, nego niti u jednom spustu do kraja sezone. To je u stvari najveća promjena u njezinim planovima jer premda je uvijek selektivno pristupala najbržoj disciplini, u prethodnih osam sezona samo u sezoni 2020/21. nije skijala niti jedan spust.

‘Spust mi nije prioritet‘

"Brisanje" spusta može se doimati kao neočekivana odluka s obzirom na to kako je uoči prošle sezone govorila kako joj je najveći motiv napraviti iskorak baš u toj disciplini. No, sasvim je sigurno kako ju je pad u Cortini u siječnju ove godine zbog kojeg je morala propustiti 11 utrka i posljedično je ostala bez mogućnosti za osvajanje ukupne pobjedu natjerao da bolje razmisli o prioritetima. Težak pad zaručnika Aleksandera Aamodta Kildea dva tjedna ranije vjerojatno je također odigrao ulogu. Uostalom, ona je dio treninga brzih disciplina uoči prošle sezone odradila upravo s Kildeom i njegovim "borbenim Vikinzima", a rezultat toga je bila i pobjeda u spustu u St. Moritzu početkom prosinca. No, nakon toga se koncentrirala na ostale discipline i više nije stala na spust skije do kraja siječnja i utrke u Cortini gdje je završila u ogradi.

- Nisam imala dovoljno priprema uoči tih utrka da bih skijala onako kako sam htjela. Pad koji mi se dogodio potaknuo nas je da razmotrimo koji je najučinkovitiji način za mene da bih trenirala i pripremila se za brze utrke. U idealnoj situaciji, naravno da bih željela skijati što više utrka brzih disciplina.

Ali skijati sve četiri discipline i skijati u svima na pobjedu nije nešto što je lako posložiti. Ili vrlo često nije uopće moguće...

- Puno sam razgovarala s ljudima u svojoj ekipi i jednostavno su mi rekli "trudimo se, ali fizički je nemoguće izvesti da budeš u pobjedničkoj formi u svakoj utrci". Vremenski uvjeti posljednjih godina su stvarno nepredvidivi i jako je teško planirati kamo ići, a obično ne trenirate na istim mjestima tehničke discipline i brze, znači uvijek nešto žrtvujete.

image

Mikaela Shiffrin

BARBARA GINDL Afp

I kad su podvukli crtu, zapravo je bilo jednostavno.

- Zaključili smo kako ćemo pokušati "ciljati" super G. Spust jednostavno oduzima previše vremena, jedna utrka traje tri do četiri dana s obveznim treninzima.

U kalendaru je ove sezone 9 utrka superveleslaloma, Shiffrin planira startati u većini, a nakon sezone ponovo će razmotriti strategiju za brze discipline.

- Ne želim vjerovati kako sam u siječnju skijala svoj posljednji spust jer jako ga volim, ali spust mi nije prioritet.

Što je i potpuno logično. Uostalom nema što dokazivati, ima pobjede i u ovoj disciplini (4), a rizik je (pre)velik. Premda to spada u sferu "što bi bilo, kad bi bilo" i nema smisla previše lamentirati o tome, činjenica je kako je u trenutku pada u spustu u Cortini bila na jako dobrom putu prema šestom Velikom globusu, odnosno poravnanju s Annemarie Moser-Pröll. A to je ono što je njoj bitnije od 100., 105. ili 110. pobjede.

Premda ne priča o tome, dapače tvrdi kako si nije postavila nikakve određene ciljeve za ovu sezonu...

- Obično sam imala svakakve ciljeve koje bih mogla nabrojati, Veliki globus, veleslalomski, slalomski, pobjede na utrkama u SAD-u, sve te stvari. Sad razmišljam na način "napravi najbolje što možeš", a nadam se da to uključuje i neke pobjede, vidjet ćemo.

Sportaši u zimskim olimpijskim sportovima s najviše pobjeda u Svjetskom kupu

114 Marit Bjørgen (Nor), skijaško trčanje

106 Conny Kissling (Švi), slobodno skijanje*

97 Mikaela Shiffrin (SAD), alpsko skijanje**

95 Ole Einar Bjørndalen (Nor), biatlon i ski. trčanje

90 Mikaël Kingsbury (Kan), slobodno skijanje**

86 Ingemar Stenmark (Šve), alpsko skijanje

84 Johannes H. Klaebo (Nor), skijaško trčanje**

82 Lindsey Vonn (SAD), alpsko skijanje

82 Therese Johaug (Nor), skijaško trčanje

79 Martin Fourcade (Fra), biatlon

* Conny Kissling je 100 od 106 pobjeda ostvarila u disciplinama koje nisu bile u olimpijskom programu (66 kombinacija, 34 skijaški balet)

** aktivni sportaši

Alpski skijaši(ce) s 50+ pobjeda u Svjetskom kupu

97 Mikaela Shiffrin (SAD)

86 Ingemar Stenmark (Švedska)

82 Lindsey Vonn (SAD)

67 Marcel Hirscher (Aut)

62 Annemarie Moser-Pröll (Aut)

55 Vreni Schneider (Švi)

54 Hermann Maier (Aut)

50 Alberto Tomba (Ita)

Alpski skijaši(ce) s najviše Velikih globusa

8 Marcel Hirscher (Aut)

6 Annemarie Moser-Pröll (Aut)

5 Marc Girardelli (Luk)

5 Mikaela Shiffrin (SAD)

4 Lindsey Vonn (SAD)

4 Hermann Maier (Aut)

4 Pirmin Zurbriggen (Švi)

4 Gustav Thöni (Ita)

Linker
21. listopad 2024 07:54