Lara Gut Behrami

 JOE KLAMAR/AFP/PROFIMEDIA
EKSPRESNA REAKCIJA

Skandal u skijaškom svijetu: Zvijezda potjerala trenera čim je saznala što joj je radio iza leđa

Planirao je Lari Gut-Behrami sve priopćiti nakon završnice u Saalbachu i naivno mislio kako do tada ništa neće doći do nje
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. ožujak 2024. 18:15

Posljednjih dana švicarski mediji su puni priča o Marcu Odermattu i Lari Gut-Behrami, a pritom se logično ne piše samo o njima nego i najbitnijim ljudima iza njihovog uspjeha. Jedan od takvih je Austrijanac Kurt Kothbauer, koji je od "kržljavog" Odermatta, kako su ga prije nekoliko godina opisivali neki treneri u njegovoj reprezentaciji, napravio jednog od najspremnijih ne samo skijaša nego vjerojatno i sportaša trenutačno. Iza odlične pripremljenosti Lare Gut-Behrami i njezinih uspjeha posljednjih nekoliko godina je pak 48-godišnji Španjolac Alejo Hervas.

Odnosno, bio je. Dok ga nova ukupna pobjednica Svjetskog kupa nije iz Saalbacha potjerala kući!

Švicarci su to nazvali "skandalom na završnici", a u pozadini priče nisu samo Gut-Behrami i njezin dojučerašnji kondicijski trener, a samim time i jedan od najvažnijih ljudi njezinog tima nego i spomenuti Kurt Kothbauer i najbolji švicarski skijaši što znači i više ili manje izravno i Marco Odermatt.

Naime, prije nekoliko dana je kao iznenađenje u Švicarskoj dočekana vijest da Kurt Kothbauer na svoju inicijativu napušta Marca Odermatta jer želi novi izazov.

- Napravio sam optimum s Marcom, ne znam kako bih mogao napraviti više od ovoga što smo postigli. I zato Marco treba novog trenera s novim idejama, a ja ću potražiti sportaša kojeg mogu učiniti boljim nego je trenutačno - prenio je Blick izjavu austrijskog stručnjaka koji je nekoliko godina radio s Odermattom, a svojevremeno je od Hermanna Maiera napravio Herminatora.

Odermatt nije bio oduševljen odlukom Austrijanca kojeg je često isticao kao vrlo važnog za svoj uspon na vrh.

- Jako puno mu dugujem, njegove metode treninga su apsolutno briljantne.

I prošlog ljeta je Kothbauer pripremio nešto drukčiji plan rada za Odermatta u odnosu na prijašnje sezone jer su procijenili da treba biti još fizički jači za ono što ga očekuje tijekom sezone, a rezultati toga su se vidjeli u prethodnim mjesecima.

- Zbilja je šteta što Kurt odlazi jer smo savršeno funkcionirali. Ali nakon gotovo osam godina koliko smo proveli zajedno mogu razumjeti da traži novi izazov.

image

Lara Gut-Behrami

ANDREA SOLERO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Kakve to veze ima Larom Gut-Behrami i njezinim tjeranjem kondicijskog trenera? Velike.

Naime, kako piše Blick, Hervas je svojim radom izazvao interes nekoliko reprezentacija, ali ključan je bio interes švicarskih skijaša. Nakon što je Kothbauer objavio svoju odluku o odlasku, nekoliko švicarskih muških reprezentativaca, piše Blick pritom nikoga ne imenujući, izrazilo je želju da ga zamijeni upravo Hervas. I ne samo da su pokazali zanimanje nego su ga izravno pitali, on je navodno tražio neko vrijeme za odluku, ali očito mu nije trebalo dugo i odgovorio im je potvrdno.

Španjolac je planirao svoju odluku priopćiti Lari Gut-Behrami nakon završnice u Saalbachu i naivno je mislio kako do tada ništa neće doći do nje. Ali ona je, naravno, saznala za razgovore iza njezinih leđa, izravno ga pitala i nakon što je on potvrdio informacije koje je imala, iste sekunde ga je poslala kući.

Priču, odnosno želju Herasa i švicarskih skijaša, u izjavi za Blick potvrdio je Hans Flatscher, direktor švicarskih alpskih reprezentacija, inače suprug Sonje Nef, velike švicarske skijašice i posljednje Švicarke s veleslalomskim Globusom prije ovogodišnjeg trijumfa Gut-Behrami. Doduše, uz ogradu da ništa još nije odlučeno jer će svi razgovori i slaganja ekipa, kao što je uobičajeno, biti tek nakon završetka sezone.

Kao da to išta bitno mijenja ovog trenutka ili kao da će to smiriti Laru Gut-Behrami koja je cijelu karijeru provela unutar švicarske reprezentacije, ali je pritom imala svoj tim i autonomiju. Njezin otac Pauli Gut je svojevremeno osnovao i klub kako bi Lara i njezin brat imali uvjete kakve je smatrao da trebaju imati i cijelu njezinu karijeru je uz nju što nije uvijek bilo dobro prihvaćeno unutar švicarskog sustava.

Upravo je Pauli Gut prije neki dan izjavio...

- Hervas je vrlo važan dio Larinog uspjeha jer stalno nastoji dodati nove stvari.

Potvrda toga je i ono što je Gut-Behrami osvojila tijekom zajedničkog rada - olimpijsko zlato, dva svjetska, 23 od svojih 45 pobjeda u Svjetskom kupu, superveleslalomski Globus prošle sezone, veleslalomski ove uz mogućnosti da mu doda i spustaški i još jedan u super G-u te naravno onaj najvažniji za ukupnu pobjedu.

Pohvale na račun svog trenera za fizičku pripremu nije štedjela ni Gut-Behrami, a Blick je sad izvukao zanimljivu izjavu Hervasa nakon njezine pobjede u Söldenu na otvaranju sezone...

- Lara i ja imamo dogovor. Bit ću uz nju do kraja karijere. Nema datuma kad će to biti, ona će odlučiti.

Očito se u međuvremenu predomislio ili je kao i Kurt Kothbauer zaključio da ne mogu postići više od onoga što su napravili i želi novi izazov. Kako god, umjesto velikog zajedničkog slavlja, trenutačno nisu baš idilični odnosi unutar švicarske reprezentacije. Blago rečeno...

Mikaelu Shiffrin je lani usred SP-a napustio trener

Naprasni rastanak Lare Gut-Behrami i njezinog kondicijskog trenera podsjetio je na sličnu priču iz prošle sezone kad je Mikaela Shiffrin usred Svjetskog prvenstva u Francuskoj ostala bez trenera s kojim je radila prethodnih sedam godina.

Doduše, tada je trener Mike Day odlučio pokupiti stvari i otići odmah u SAD nakon što ga je Shiffrin obavijestila kako nakon završetka sezone želi nastaviti raditi s novom ekipom.

Linker
01. svibanj 2024 02:06