Mikaela Shiffrin

 Pontus Lundahl/AFP/Profimedia
SVJETSKI KUP

Skijaši dobili bitku, FIS odustao od kontroverzne discipline: ‘A već smo rezervirali hotel‘

Nakon bure koja se podigla, timska kombinacija uopće neće biti u kalendaru za ovu sezonu
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 29. rujan 2023. 15:52

Pritisak 130 skijaša i skijašica urodio je plodom: nakon sastanka u Zürichu, Svjetska skijaška federacija ne samo da je odlučila ukinuti bodovanje u timskoj kombinaciji za Svjetski kup, nego je cijelu disciplinu maknula iz kalendara.

Kao što smo pisali jučer, skijaška karavana masovno se pobunila zbog kontroverznog i nepoštenog pravila da se bodovi u disciplini u kojoj bi jedan skijaš vozio spust, a drugi slalom, dijele na pola i računaju za ukupni redoslijed u Svjetskom kupu. Timska kombinacija trebala se ove sezone voziti u Kitzbühelu (skijaši) i Crans Montani (skijašice), ali na kraju je sve odgođeno za neka bolja vremena.

- Jednostavno nije funkcioniralo ovako. I dalje smo zainteresirani da tu utrku organiziramo 2025. godine, no prvo svi moraju dobro promisliti da imamo pošteno natjecanje - rekao je Michael Huber, šef Organizacijskog odbora utrka u Kitzbühelu.

Među skijašima koji su protestirali protiv odluke bili su svi najbolji na svijetu, od Mikaele Shiffrin do Marca Odermatta. FIS ne želi dići ruke od discipline jer bi tako izgubili dva kompleta medalja na Zimskim olimpijskim igrama 2026., s obzirom na to da je paralel izbrisan iz olimpijskog programa.

Nakon organizatora u Kitzbühelu javili su se i iz Crans Montane, koja je dosad imala samo brze discipline i trebala je prvi put dočekati slalomašice.

- Imali smo već rezerviran hotel za njih, no u potpunosti razumijemo odluku. Timska kombinacija je bila ishitrena odluka u nacrtu kalendara i očito nije bila dovoljno promišljena - poručio je dopredsjednik tamošnjeg Organizacijskog odbora Hugo Steinegger.

Linker
13. lipanj 2024 12:17