Bryce Bennett na tronu

 TIZIANA FABI Afp
NAPOKON KRENULI I ‘BRZINCI‘

Skijaška senzacija: ‘Šokirao sam i samoga sebe. Iznenadio sam se kad sam u cilju vidio svoje vrijeme‘

Prvi muški spust sezone na skraćenoj stazi u Val Gardeni završio je velikim iznenađenjem
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 15. prosinac 2023. 19:56

Trebali su otvoriti sezonu još prije mjesec dana, ali oba spusta Zermatt-Cervinia su otkazana, a nakon toga su otišli u SAD i vratili se u Europu neobavljena posla jer su otkazane sve tri utrke u Beaver Creeku. U četvrtak su napokon i “brzinci” dočekali početak Svjetskog kupa i to u odličnim uvjetima u talijanskoj Val Gardeni iako je nakon otkazanog treninga u srijedu bilo straha hoće li ih vrijeme poslužiti i kakav će ih Saslong dočekati. Ispalo je odlično i krenulo s velikim iznenađenjem, pobjedom 31-godišnjeg Amerikanca Brycea Bennetta ispred Aleksandera Aamodta Kildea i Marca Odermatta, a pritom je Norvežanin na skraćenoj stazi bio samo tri stotinke sporiji od pobjednika, a Švicarac tek pet stotinki.

Bennett je tako već drugi put priredio veliko iznenađenje u Val Gardeni jer je njegov jedini plasman na postolje do ove utrke bio upravo na Saslongu prije dvije godine. I kao i sad, bila je to pobjeda koja je sve iznenadila. Usput, od svojih šest top 5 plasmana u karijeri četiri je ostvario upravo ovdje (uz dvije pobjede ima i dva četvrta mjesta).

Volim Val Gardenu

Cijelu prošlu sezonu je imao tek jedan pravi rezultat, 10. mjesto u Aspenu, a svi ostali rezultati bili su mu iza dvadesetog mjesta. Ali kako bi američki dvometraš (visok je 201 cm) rekao “ovo je njegovo brdo”...

- Jednostavno volim Val Gardenu. Imao sam dobar plan večer prije utrke i osjećao sam da je moguće nešto dobro. Prije nego sam krenuo sa starta rekao sam si “ovo je moje brdo, ovdje moram napasti”.

Ali priznao je da je pobjeda i njega šokirala. Baš kao i ona prije dvije godine...

- Nisam očekivao pobjedu, ni tada, ni sad. Morao sam se uoči utrke riješiti dvojbi koje su me nekako stalno pratile u posljednje vrijeme. Samo sam trebao skijati, slobodno skijati, odraditi vožnju za kakvu sam sposoban i vjerovati u sebe. I isplatilo se. Iznenadio sam se kad sam u cilju vidio svoje vrijeme “u zelenom”, sjajno je početi sezonu na ovaj način.
Marco Odermatt je aktualni svjetski prvak u spustu, ali u Svjetskom kupu još nije uspio upisati pobjedu. Imao je do ove utrke sedam drugih i dva treća mjesta, a u pet tih njegovih spustova koje za završavao na postolju pobjede je osvajao Aleksander Aamodt Kilde. Do starta Bennetta činilo se da mu je Norvežanin još jednom oteo “najdražu igračku” ispred nosa i to nakon što je Kilde zaostajao sve do završnog dijela staze u kojem je ubacio u brzinu više i cilj prošao s minimalne 2 stotinke prednosti.
Kilde bi s tom pobjedom izjednačio rekord Franza Klammera i Kristiana Ghedine koji imaju četiri pobjede u spustu na Saslongu, s 22. pobjedom u karijeri preskočio bi sunarodnjaka Kjetila Andrea Aamodta po ukupnom broju pobjeda, ali za Val Gardenu vrijedi pravilo da utrka nije gotova dok svi ne prođu stazu budući da se uvjeti mijenjaju, a ovaj put se to itekako potvrdilo.

Schwarz podbacio

Kako je utrka odmicala sve veći dio staze je bio na suncu, ona je postajala brža, a to su jako dobro iskoristili skijaši koji su startali iza prvih 30. Najviše Bryce Bennett koji je imao startni broj 34, ali nije bio jedini.

- To je skijanje i zato ga volimo - prokomentirao je na kraju Kilde koje je napola već proslavio pobjedu bez koje je na kraju ostao.
Prvo je dvojac na vrhu, Kildea i Odermatta, uzdrmao Francuz Nils Allegre koji je s brojem 25 ušao u cilj samo osam stotinki iza Odermatta, a osim njega i pobjednika Bennetta mjesto u prvih 10 izborili su i Švicarac Marco Kohler koji je s brojem 41 završio 8., još jedan Francuz, Matthieu Bailet, koji je krenuo 33. i zauzeo 7. mjesto te Stefan Babinsky koji je s brojem 44 bio šesti i tako spasio dan Austrijancima. Naime, ostatak austrijskog društva je potpuno podbacio. Prošlogodišnji pobjednik prvog od dva spusta u Val Gardeni, također na skraćenoj stazi, Vincent Kriechmayr bio je tek 17., a bodove je osvojio još samo Daniel Hemetsberger na 28. mjestu. Marco Schwarz, koji ove sezone planira skijati sve utrke, u svojem prvom spustu u Val Gardeni u karijeri završio je na 40. mjestu. Pritom razlike nisu bile minimalne samo između prve trojice, prvih 30 se smjestilo unutar samo jedne sekunde zaostatka za pobjednikom.

Bennettu je ovo druga pobjeda u karijeri, a i prvu je ostvario u Val Gardeni prije dvije godine. I ne samo to,

od šest top 5 rezultata

u karijeri, čak četiri je ostvario upravo ovdje

REZULTATI

SPUST

1. Bryce Bennett (SAD) 1:23.80

2. Aleksander A. Kilde (Nor) +0.03

3. Marco Odermatt (Švi) +0.05

4. Nils Allegre (Fra) +0.13, 5. James Crawford (Kan) +0.32, 6. Stefan Babinsky (Aut) +0.36, 7. Matthieu Bailet (Fra) +0.41, 8. Marco Kohler (Švi) +0.42, 9. Romed Baumann (Njem) +0.43, 10. Cameron Alexander (Kan) +0.48...

UKUPNI POREDAK (3/41)

1. Marco Odermatt (Švi) 160

1. Marco Schwarz (Aut) 160

3. Manuel Feller (Aut) 124

4. Bryce Bennett (SAD) 100, 5. Aleksander A. Kilde (Nor) 80, 6. FILIP ZUBČIĆ (Hrv) i Henrik Kristoffersen (Nor) 68, 8. Michael Matt (Aut) i Joan Verdu (And) 60, 10. Nils Allegre (Fra) i David Ryding (VBr) 50,... 59. SAMUEL KOLEGA (Hrv) 9...

U Val Gardeni još dvije utrke, skijašice ostale bez treninga u Val d‘Isereu

Ovaj spust je u stvari bio nadoknada za jedan od dva otkazana spusta Zermatt-Cervinia, u petak se u Val Gardeni skija super G (11.45), a u subotu “originalni” spust na Saslongu (11.45).

Odmah nakon subotnje utrke dio skijaša se seli u Alta Badiju gdje se u nedjelju i ponedjeljak voze dva veleslaloma.

Skijašice su ovaj vikend u francuskom Val d’Isereu gdje bi trebale u spustu skijati spust, a u nedjelju super G. Nije dobro krenulo jer je prvi službeni trening u četvrtak morao biti otkazan zbog obilnih snježnih padalina koje su onemogućile pripremu staze. (rb)

Linker
08. rujan 2024 01:48