Lucas Braathen

 Joma Garcia/actionplus/profimedia
VELIKI POVRATAK

Slavni skijaš šokirao je cijeli Svjetski kup, a sad želi nastupati za Brazil

Lucas Braathen (23) razmišlja o povratku iz mirovine i to pod zastavom države svoje majke
Piše: Dominik NeferanovićObjavljeno: 06. ožujak 2024. 14:06

Lucas Braathen (23), osvajač slalomskog globusa u Svjetskom kupu prošle zime, šokirao je skijašku javnost prije početka sezone kada je potpuno neočekivano najavio povlačenje iz sporta. Suznih očiju Norvežanin je tada objasnio da je izgubio radost u skijaškim utrkama zbog stalnih sporova s ​​norveškim savezom koji ne dopušta pojedine sponzore na trkaćoj kacigi.

Ubrzo nakon toga, najbolji svjetski skijaš današnjice, Marco Odermatt izjavio je kako ga ne bi iznenadilo da Braathen sljedeće zime starta za Brazil, zemlju njegove majke. Navodno brazilski Savez nema ništa protiv reklamiranja spornog sponzora.

Da priča ima smisla, dokazuje i činjenica da je Braathen u prosincu odradio trening s Britancem Charliejem Raposom u Austriji, a nekoliko dana kasnije nastupio je u slalomu u Hinterreitu s viceprvakom svijeta Grkom AJ Ginnisom. Ondje se, prema pisanju švicarskog Blicka, sastao i s predsjednikom FIS-a Johanom Eliaschom, s kojim je razgovarao na tu temu.

image
Italy Photo Press/zuma Press/profimedia

Pravilnik FIS-a je po ovom pitanju jasan. Prije podnošenja zahtjeva za promjenu licence, natjecatelj mora imati državljanstvo i putovnicu te mora stvarno i zakonito živjeti u toj zemlji minimalno dvije godine. No iznimke se primjenjuju ako je natjecatelj tamo rođen ili su mu otac ili majka državljani zemlje, što je za Braathena slučaj.

Drugi problem koji je potrebno riješiti jest spor sa norveškim Savezom, koji mora odobriti promjenu kako bi mladi skijaš mogao zadržati dosad osvojene FIS bodove. Kako je Braathen još uvijek u sporu s ljudima iz saveza, nije jasno hoće li mu Norvežani to omogućiti.

Bez pristanka Norveške, Braathen u bi Južnoj Americi morao početi karijeru ispočetka. A to bi značilo da ne bi imao pravo startati u utrkama Svjetskog kupa ili FIS utrkama. Braathen je najavio konferenciju za medije u Salzburgu za četvrtak u 11 sati, kada bismo trebali saznati više o budućnosti njegove karijere.

Linker
22. travanj 2024 22:54