VELIKI PROJEKT

Sljeme ima ‘skrivenu‘ stazu, ali i dalje nije u funkciji!? ‘Tu je, ali njima jednostavno nije stalo‘

Hoće li Zagreb u bliskoj budućnosti imati reprezentativnu stazu koja je neophodna za sportaše?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. siječanj 2021. 16:14

Hoće li Zagreb u bliskoj budućnosti imati reprezentativnu stazu za skijaško trčanje? Ako pitate Gordana Mlinarića, trenera i glavnog tajnika Ski Kluba Sljeme Zagreb, mi je već imamo.
- Tako je, imamo je na Sljemenu. Ona postoji, ona je i ucrtana u knjigama grada, kao sportski objekt 4. kategorije u Gradu. Riječ je o konfiguracijski jako dobroj stazi, koja ima najveći krug od 3,3 kilometra. Nešto manji krug iznosi 2,5 km, a postoji i noću uvijek osvijetljeni krug koji iznosi 750 metara - kazuje nam Mlinarić.

Čeka i 20-ak klubova

Dobro, zašto ta staza nije u funkciji?
- Zato što ljudima koji bi trebali voditi brigu o takvim stvarima nije stalo do staze. Nemam drugačiji odgovor.


Možda je takva staza preskupa za Zagreb?
- To sigurno nije, dapače, ona je vrlo jeftina. Da bi nam ta staza bila u funkciji najmanje 120 dana u godini potrebne su samo dvije stvari koje Grad već ima. Jedna je ratrak, kojeg inače možemo vidjeti na Cmroku, gdje ‘besposleno’ stoji, a druga je tzv. Tvornica snijega, koji proizvodi snijeg i kojeg također držimo na Cmroku. Jedino što trebamo je premjestiti ih na Sljeme i upregnuti ih da budu od koristi na Sljemenu imamo i struju i vodu, koji su još nužni za proizvodnju snijega. S tim da za takvu stazu snijega ne treba puno. Jamčim vam da bi dobro održavana staza trajala barem 120 dana u godini, što bi bio fantastičan iskorak za sve one koji se s njom žele služiti.

A postoji li dovoljno interesa za skijaško trčanje u Zagrebu i okolici?
- Postoji stotine rekreativaca koji bi se koristili stazom, a tko zna koliko bih se još navuklo na skijaško trčanje da imaju priliku. Kompletnu opremu za skijaško trčanje možete kupiti za 100-tinjak eura. Tu je i barem 20-tak sportskih klubova koji bi bili presretni da imamo takvu stazu. Klubovi za skijaško trčanje su u prvom redu, ali tu su i veslači, biciklisti i još mnogi kojima je skijaško trčanje sastavni dio priprema.

Istina, braća Sinković, Damir Martin i još mnogi veslači svake godine odlaze u inozemstvo kako bi se tijekom zime pripremali kroz skijaško trčanje. Kažu da im je to odlična zamjena za veslanje.

Zamjena za Pokljuku

- Isto to kažu i biciklisti, evo tu nam je bio i Matija Kvasina, naš sjajni biciklist, koji se također koristi takvim stazama u svojim treninzima. Svi oni zimi idu na Pokljuku, ili u Austriju, Italiju kako bi trčali na skijama, a svi bi to mogli raditi na Sljemenu. Koliko je to samo uštede novca? A i koliko bi staza sama mogla zaraditi, jer svima koji na njoj žele trčati neće biti problem platiti pokoji euro da bi se njom koristili - zaključio je Gordan Mlinarić.

Ako je staza već gore, doista je čudno da ne napravimo još taj jedan korak i ne pobrinemo se da tih 120 dana nude u funkciji. I za sportaše i za nas obične građane koji volimo biti na Sljemenu...

Linker
03. svibanj 2024 16:17