Mikaela Shiffrin

 DAMIR KRAJAC Cropix
MIKAELA SHIFFRIN

Sljemenska kraljica u Zagrebu bi mogla postati najbolja ikada: ‘Da sam mislila da je opasno, povukla bi se‘

‘Postojala je u našem taboru doza opreza, ali uvjeti su na kraju bili dobri za skijanje.‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. siječanj 2023. 19:30

Peterostruka Snježna kraljica Sljemena. Žena kojoj očito Zagreb silno odgovara, iako postoji još pokoje skijalište na kojima je jednako uspješna, pa i bolja. S trijumfom u srijedu na Medvednici, Mikaela Shiffrin došla je do ukupno 81. pobjede u Svjetskom kupu, a 51. u slalomu. Bolja je, s naglaskom na zasad ili trenutačno, još samo njezina sunarodnjakinja, Lindsey Vonn. Najbolja, najtrofejnija ikad u Svjetskom kupu. Do možda još samo ovog četvrtka i novog slaloma na Sljemenu. Vrlo, vrlo lako moguće. Nije takvo što najavila izrijekom i već sada na Sljemenu, ali jednu smo rečenicu odmah zapazili, zapisali.

- Mislim da sada skijam najbolje u životu.

Pet pobjeda iznad glavnog grada Hrvatske. Lijepa je to već i kolekcija kruna koje, usput budi rečeno, čuva doma, u dnevnoj sobi. No, sjeća li se svih? Kruna, utrka, pobjeda u Zagrebu?

- Sjećam se u biti jedne, nemojte sad pitati koja točno godina, ali to je bilo onda kada sam imala više problema u 2. vožnji, odnosno bilo je teže nego sada. Sad sam se baš osjećala jako dobro, stabilno.

Kad smo kod i tog osjećaja "stabilnog", pa i pokojeg komentara o "užasavajuće lošim uvjetima, poteškoćama, zazivanju Božje pomoći za zdravlje skijašica", imala je Mikaela ponešto reći i na tu temu. Čak štoviše.

image

Mikaela Shiffrin

DAMIR KRAJAC Cropix

- Sve je bilo kompliciranije, da, ali ne mislim da je bilo baš tako riskantno. Da sam i na trenutak pomislila da je tako opasno, povukla bi se. Sasvim sigurno. Osobno sam se osjećala i sigurno i stabilno, to posebno. Da, bilo je tih nekih tragova na koje ste mogli naletjeti, ali je isto tako bilo moguće i izbjeći ih.

Pitanje o uvjetima na stazi proizlazi iz nekih govorkanja kako je navodno u američkom taboru bilo nakon prve utrke silno nezadovoljstvo, zabrinutost, prosvjeda na uvjete... Je li to točno?

- Imali smo, postojala je doza zabrinutosti, ali ponavljam nisam imala dojam niti ja, ni itko drugi da je baš opasno. Mislim, istina je da je stvarno vrlo toplo ovih dana. No, tako je u cijeloj Europi, dakle to nije ni do Zagreba, organizacijskog odbora, organizatora utrke. Jednostavno, to je pitanje, problem klime. Povijesno su visoke temperature po cijeloj Europi. Dapače, mislim da bi se svi trebali više usmjeriti, fokusirati na činjenicu da je i unatoč takvim uvjetima utrka održana! Ta činjenica nevjerojatna!. Nadam se da će tako biti i u četvrtak. Nisu bilo vrlo dobri uvjeti, nisu bili onakvi kakvi bi željeli, ali vidjeli ste isto tako da su bili ostvarivi za skijanje - naglasila je Shiffrin.

Kad ovako nešto veli žena koja se najbolje na svijetu skija, možda i najbolje u povijesti, skijašica koja je u odnosu na pripremu staze u inspekciji i ono što je stvarno zatekla "fulala" za samo jedan zavoj, onda smo valjda okončali raspravu o "teškoj i po život opasnoj stazi na Sljemenu". To jednostavno nije istina. Veli najbolja na svijetu, ne novinar. Inače, Mikaeli Zagreb s 5 naslova ili pobjeda nije rekordan.

- Imam još 5 pobjeda i u Killingtonu (SAD), ali imam i jednu više u Leviju. Ondje sam 6 puta pobijedila.

Levi bi onda mogla "ponoviti" već sada u Zagrebu?

- Ha, ha, možda. Znate što, tih 5 pobjeda u nizu ili 81 pobjeda, pa 51... To su sve brojke, rekordi. Značajni su, da, ali to su ipak samo brojke. Konačno, jednom će se taj niz prekinuti. Možda već u sljedećoj utrci u Zagrebu ili Kranjskoj Gori. Važniji je moj osjećaj, a on je dobar.

Mikaela je spomenula kako se čula s Lindsey Vonn na Novu godinu, ali i kako nisu razgovarali o rekordima.

- Nas dvije o tomu nismo nikada pričale. OK, broj pobjeda, rekordi, sve je to odlično, ali u cjelini kada se sagleda karijera Lindsey Vonn ona je takva da se ne mogu usporediti s njom.

Još je nešto zanimljivo spomenula Mikaela na Sljemenu.

- Ako mi je ovo i zadnja pobjeda, ako neću dostići rekord Vonn, ja sam zadovoljna. Ja sam već sada zadovoljna.

Linker
26. travanj 2024 10:37