RANKO SUVAR Cropix
NEOBIČNI UVJETI

Sljemenski spektakl se bitno promijenio, ali, legenda je bila jasna: ‘Hvala vam što postojite...‘

Proljetna temperatura je definitivno donijela dobar osjećaj uživanja u najboljim skijašicama
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. siječanj 2023. 17:26

Možda je bolje ne otkrivati javno godine, ali kako je potpisnik ovih redaka mladolikog izgleda, onda nije nikakav problem zapisati sljedeće... Dakle, posljednji je put ovaj novinar bio na Sljemenu u proljetno doba još u doba studija, prije četvrt stoljeća. Uspon na Medvednicu je služio umjesto satova tjelesnog odgoja. Nakon 25 godina, eto me opet na Sjemenu u proljeće. Sjećanja naviru...

Ne, nije novinar poludio, niti ga nagriza Alzheimer, znamo da je siječanj. Vidio ujutro doma na kršćanskom kalendaru, u smočnici. Nadalje, empirijskom spoznajom znamo da je proljeće nedavno tek minulo u recimo Australiji, pa i Južnoj Africi, tu negdje. Međutim, jučerašnji uspon Zagrebačku goru i boravak na 1000 metara iznad mora, jest bio jedan predivan... Proljetni dan na Sljemenu. Sve odiše paletom divnih nijansi smeđe i žućkaste boje osušenog lišća i majčice zelje. Ima i dosta zelenila. Čempresa, borova. Temperatura krasna. na vrhu usred dana 9-10 stupnjeva. Jest za jaknu, ali ne pretjerano debelu i zimsku, te u niti kojem slučaju ne za kopčanje. Ta, proljeće je, zaboga! U konačnici i došli smo na utrku koja se ove godine neslužbeno ipak zove - Spring Queen Trophy!

image
RANKO SUVAR Cropix

image
RANKO SUVAR Cropix

image
RANKO SUVAR Cropix

U redu, dosta zafrkancije, iako... Ništa od gore ispisanog nije bilo ni lažno, krivotvoreno, a još manje izmišljeno. To nam ne dopušta profesionalni credo. Istina, istina i samo istina. Tako mi Bog pomogao. U odnosu na neka ranije izdanja sljemenskih utrka, onda kada su ovdje skijali muški i žene, pa čak i po snijegu, dosta se toga promijenilo. Prva i najbitnija izmjena - snijega nema! Osim na stazi, jasno, ali to je umjetni. Što je opet u skladu sa suvremenim trendovima življenja u kojoj je "in" umjetna inteligencija, a ne klasična siva kora u homo sapiensa. Druga važnija promjena je bitno pojeftinjenje cjelokupne organizacije. Nema recimo više masovnog organiziranog prijevoza stotina i stotina novinara, reportera kombijima, autobusima. Postoji racionalno pojašnjenje i zašto je tomu tako. Novinara... u redu, nećemo reći da baš nema, to bi bilo pretjerivanje, ali ne računajući TV ekipe, novinara domaćih i stranih, iz svih mogućih tiskovina, portala je zapunjujuće malo. U press centru na vrhu, u Tomislavovom domu nabrojali smo točno 11. S tim da samo Sportske novosti i Jutarnji list tu sudjeluju s troje, pa još dvojica kolega iz Večernjaka... U cilju ih je pak otprilike isto toliko. Vražja vremena su stigla. Sve se radi i može iz "daljine", elektronskim putem, putem TV ekrana odnosno prijenosa.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
RANKO SUVAR Cropix

Gledatelja je također bitno manje. Ona službena brojka od 15.000 iz siječnja 2020. je nedosanjani san. Ne znamo hoće li se više ikada ponoviti. Sada je došlo možda i deset puta manje. Hajde, da ne pretjerujemo, možda je nešto više, cca 2.000 do 3.000. Organizator će kasnije objelodaniti svoju brojku. Vjerojatno će biti veća, ali pustimo sada to. Nije toliko bitno. Jerbo, koliko god da nas je bilo, uopće nas nije smetalo pomanjkanje gužve. Štoviše, imali smo cijelo "brdo" samo za sebe i uživanje. Kao i svi ostali gledatelji, navijači. Jedan od onih koji nikada, ali baš nikada ne zaobilazi Sljeme i "skijaču ponad Zagrebu u siječnju" je dakako, vaterpolska i sportska legenda, olimpijski pobjednik i svjetski prvak, Dubravko Dudo Šimenc. Jedna od najmjerodavnijih osoba za ocjene i značaj sljemenskih utrka, od 2005.

- Moji dolasci na Sljeme su uvijek bili iz poštovanja prema Hrvatskom skijaškom savezu, obitelji Kostelić, Vedranu Pavleku, Renu Fleissu i svim ostalima iz ovog sporta - danas će nam Dudo iz ciljne ravnine.

- Svima koji pozicioniraju Hrvatsku, Zagreb i Sljeme na svjetsku sportsku kartu. Baš sam sad s Ivicom razgovarao.. Znate, sada praktički, u četvrtak, 5. siječnja je Janičin 41. rođendan, ali i 20 godina od pobjede Ivica i Janice u Bormiju odnosno Kranjskoj Gori. Onog istog dana kada su brat i sestra, na dva skijališta, u isto doba, osvojili prvo mjesto. Biti prijatelj, ma i samo poznavati takve ljude je enormno bogatstvo. Meni osobno, a mislim i za sve nas - emotivno će Dudo i nastavlja.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Ono što stoput naglašavam, Hrvatska ne može organizirati olimpijske igre, ali itekako možemo pokazati Europi i svijetu ono za što jesmo spremni. A spremni smo za organizirati ovako lijepe utrke. Ja znam što sportašu znači igrati u svom "dvorištu". Zabiti gol u svojem bazenu, koš na svoje igralištu. To je isto Sljeme. Mi danas imamo eto tu, naše cure. Tko se mogao nadati prije 17 godina da ćemo i sada opet imati 10. skijašicu poslije prve vožnje slaloma u srijedu. To je jedan kontinuitet kvalitete. Zato ja velim našem skijaškom savezu, hvala vam što postojite!

Jedno doista valja naglasiti, a kada zborimo, pišemo o Snježnoj kraljici 2023. Da, možda nema snijega, bilo je puno dvojbi, nedoumica proteklih dana hoće li utrke uopće biti, pa je možda i zato gledatelja nešto manje (uostalom, i radni je dan, nije subota), ali Sljeme je nečim bezuvjetno ako ne oduševilo, onda barem odaslalo lijepu sliku i poruku. Ona je sljedeća. U danima kada je Europa cijela bez snijega, nema zime, temperature su proljetne, jedan mali i "ludi", pozitivno "ludi" narod odnosno pojedinci u njemu, organizirali su, uspjeli organizirati, održati skijašku elitnu utrku! Na samo 1.000 metara nadmorske visine, čak i nešto manje.

- Ja sam uvijek doista govorio da mi Hrvati nismo čudo po sportskim rezultatima, već i kao organizatori - veli nam Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta koji je pogledao obje utrke u srijedu.

- Pa, ja bi se vratio u doba "lockdowna" 2020. kada su po cijeloj Europi, svijetu svi otkazivali natjecanja, zatvarali borilišta, zaustavljali sport, natjecanje, mi smo u Hrvatskoj preuzimali rizik i organizirali prve treninge, utakmice, natjecanja. U različitim sportovima. To je činjenica i to je neka naša borbenost, ne pristajanje na uzmak. Valjda nam je u genima. Po meni je to dobro i stvarno bi bila šteta i da ova utrka, ova skijaška svečanost šaptom padne.

Nije pala. Istina, nije pao snijeg, ali nije "pala" ni Snježna kraljica. I dobro je da je tako. Tako mora i biti. Uostalom, neće dovijeka i uvijek biti ovako. Jedne će zime pasti konačno i snijeg, neće biti svaki siječanj "tropski", a uostalom zašto ne uživati i u proljetnoj Snježnoj kraljici. Nama se dopada i nismo jedini, a niti rijetki.

Službena brojka gledatelja

Okvirno sat vremena prije početka druge utrke, organizatori su objavili svoj odnosno službeni podatak o broju gledatelja na Sljemenu. Vele, 3.500 gledatelja na prvoj slalomskoj utrci srijede. Najveća koncentracija gledatelja je na montažnim tribinama, ukupno dvije, u ciljnoj ravnini. Po sredini staze je pak na još na jednom mjestu bila nešto značajnija koncentracija posjetitelja. (dba)

- Televizijska slika utrka na Sljemenu kroz prijenose, snimke, vijesti i reportaže od utrke do utrke dopire načelno do između 150 i 190 milijuna ljudi

- Svake godine TV slika sljemenskih utrka dopire do svih kontinenata. Sam prijenos utrka emitira se uživo u više od 20 zemalja svijeta, putem Eurosporta i u cijelu Europu i Aziju, a snimke, vijesti i reportaže obilaze još 50-ak zemalja svijeta.

- Više od 250.000 gledatelja uživalo je dosad uživo u sljemenskim utrkama.

- Posljednju žensku i mušku utrku koje su se na Sljemenu održavale uz publiku, godine 2020. uživo je gledalo oko 15.000 gledatelja.

- U pripremi sljemenske utrke svake godine sudjeluje čak 1.500 članova organizacijskoga tima i volontera.

- Za sportsko-zabavni doživljaj na Sljeme se svake godine doprema i odvozi više od 900 tona različitog materijala.

- Dosadašnji pobjednici Snow Queen Trophy slaloma dolaze iz ukupno 8 država (Austrija, Francuska, Finska, Italija, Njemačka, SAD, Slovačka i Švedska).

- Dosad su u 6 navrata na postolje stale hrvatske skijašice i skijaši, a u ukupno 16 ženskih i 12 muških održanih slalomskih utrka.

- Najmlađa pobjednica Sljemena dosad bila je Mikaela Shiffrin (SAD) koja je prilikom trijumfa 2013. imala 17 godina. Epitet najmlađeg pobjednika pripada Francuzu Clementu Noëlu, pobjedniku 2020. kada je imao 22 godine.

- Rekorderke do ove utrke po broju pobjeda na Sljemenu su Amerikanka Mikaela Shiffrin i Austrijanka Marlies Schild s po 4 pobjede. Sada Shiffrin ima pet.

- U muškoj konkurenciji, Austrijanac Marcel Hirscher je najuspješniji natjecatelj Snow Queen Trophy slaloma (pobjeda). Uz njega, najviše puta na postolju na muškim utrkama bio je naš Ivica Kostelić koji istina nikada nije bio pobjednikom, ali je čak triput bio drugi, te jednom trećeplasirani.

- Jedini višestruki pobjednici na Sljemenu su Marcel Hirscher (Austrija) i Mikaela Shiffrin (SAD) s 5 trijumfa, zatim Marlies Schild (Austrija) s 4, te Tanja Poutiainen (Finska) i Petra Vlhova (Slovačka) s 3 krune.

Linker
20. travanj 2024 10:35