Leona Popović

 JURE MAKOVEC Afp
BEZ TOP 10 PLASMANA

Slovakinja prestigla Janicu na vječnoj listi, Popović se oglasila o vratolomiji: ‘Malo sam se zabrinula...‘

‘Uvjeti su bili teški, startala sam pri kraju i imala više problema nego što sam očekivala‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. siječanj 2024. 16:03

Od vratolomnog ulaska u cilj u prvoj vožnji i držanja sjajnog drugog mjesta, preko primanja injekcije u pauzi, pa do pogreške i ispadanja izvan kruga najboljih deset. Tako je ukratko izgledala nedjelja Leone Popović u Kranjskoj Gori koja je bila domaćin šestog slaloma sezone u Svjetskom kupu skijašica.

Na kraju priče, i s tim 11. mjestom imala je 26-godišnja Mrkopljanka više razloga za zadovoljstvo od svoje kolegice iz reprezentacije Zrinke Ljutić koji je i u trećem slalomu u nizu ostala bez plasmana. Najsretnija je pak na Podkorenu bila Slovakinja Petra Vlhova koja je došla do još jedne pobjede, treće u ovoj sezoni i ukupno 31. u karijeri čime se na vječnoj ljestvici odlijepila od naše Janice Kostelić. Računajući samo slalom, Vlhova sada ima 22 trijumfa u Svjetskom kupu i na četvrtom je mjestu svih vremena.

image

Leona Popović

MATEJ DRUZNIK Cropix

Vlhova je i otvorila nedjeljni slalom na jubilarnoj 60. Zlatnoj lisici, a odmah nakon nje je krenula Leona Popović. I bila je odlična na stazi koju je postavio njezin trener Goran Rački, sve do samog kraja kada je pogriješila i u padu, praktički u saltu, uletjela u cilj. Pokazalo se da je i tako "naglavačke" ispravno prošla posljednja vrata, s 26 stotinki zaostatka za Vlhovom, a s tim je rezultatom do kraja ostala na drugom mjestu, točnije dijelila ga je s Njemicom Lenom Dürr.

Trebalo joj je neko vrijeme da ustane nakon prolaska ciljem, a pokazalo se kasnije da je u toj vratolomiji zadobila neugodan udarac u lijevo koljeno. Primila je između dviju vožnji i injekciju protiv bolova i na koncu je odlučila nastupiti u nastavku.

- Osjetila sam bol i malo se zabrinula. Provjerili smo ligamente i sve je u redu, bio je to samo udarac i nadam se da ćemo to što prije sanirati - rekla je Leona.

U toj drugoj vožnji staza je već bila ozbiljno oštećena nakon kiše, snijega i svih ostalih nevolja koje su pogodile organizatore proteklih dana. Sa svakom novom skijašicom bilo je sve više rupa na stazi, a takve su uvjete dobro iskoristile neke djevojke koje su imale bolje startne brojeve u drugoj vožnji. Francuskinja Chiara Pogneaux je, primjerice, napredovala za čak 16 mjesta i završila osma, a Amerikanka AJ Hurt je sa 16. mjesta u prvoj vožnji došla do prvog postolja u karijeri.

image

Leona Popović

Igor Kupljenik/mi-press/shutters/shutterstock Editorial/profimedia

Nije ju uspjela prestići ni Leona koja je startala s čak 1,83 sekunde prednosti, na posljednjem je prolazu i dalje bila 63 stotinke "u zelenom", ali na završnoj je strmini napravila ogromnu pogrešku koja joj je odnijela sve i gurnula je na 11. mjesto.

- Uvjeti su bili teški, startala sam pri kraju i imala čak više problema nego što sam očekivala. Nije išlo kako smo zamislili, ali nadam se da će u idućim utrkama biti bolje - dodala je Leona.

Dürr je na kraju bila druga, a Vlhovoj ni loši uvjeti nisu smetali da projuri ciljem sa 72 stotinke prednosti. Time se u slalomskom poretku na samo pet bodova približila Mikaeli Shiffrin koja je imala vikend za zaborav. Načeta bolešću subotnji je veleslalom okončala na devetom mjestu, a u nedjelju nije završila prvu vožnju.

Zrinka Ljutić je očito upala u slalomsku krizu, nije uspjela završiti ni treću utrku u nizu u ovoj disciplini. Sve je krenulo u Courchevelu gdje je bila sedma nakon prve vožnje, pa u drugoj "haklala" vrata. Potom je u Lienzu u prvoj vožnji napravila ogromnu pogrešku, pokušavala se iščupati, ali nije uspjela. Ove je nedjelje u Kranjskoj Gori također već u prvoj vožnji sve krenulo u krivo za našu 19-godišnjakinju, napravila je veliku grešku u gornjem dijelu staze, ali uspjela se izvući i u cilj je ušla s 3,33 sekunde zaostatka za Vlhovom. S obzirom na teške uvjete, zaostaci su bili veliki, pa je Zrinka s 29. mjesta ipak prošla u drugu vožnju, ali tu je nakon dobrog starta ponovno napravila pogrešku, "haklala" vrata i završila utrku.

Šteta, jer prije ovih problema je imala tri top 10 rezultata u slalomu ove sezone.

Linker
04. svibanj 2024 12:05