TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
VELIKI PEH

Šok uoči nastupa! Najtalentiranija hrvatska sportašica propušta Svjetsko prvenstvo zbog koronavirusa

Zrinka Ljutić i njen otac pozitivni su na koronavirus bili na zadnjem testiranju uoči puta na SP.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. veljača 2021. 16:11

Veleslalom u Cortini d'Ampezzo trebala je biti premijera Zrinke Ljutić na svjetskim prvenstvima, ali pozitivni test na koronavirus odgodit će premijeru do 2023. i seniorskog SP-a u Courchevelu. Nije baš sretno ispalo, ali ovo je jednostavno takvo vrijeme i nema smisla dramatizirati oko nečega na što se ne može utjecati.

Da je šteta, šteta je, jer naša 17-godišnjakinja je u svojoj prvoj FIS sezoni napravila ogroman proboj prema najboljima, osvojila pobjede u slalomu i veleslalomu Europskog kupa i po FIS točkama se potpuno približila najboljima. Imala bi i dobar startni broj u Cortini, ali sad je najvažnije da preboli koronavirus, a srećom nema nikakvih simptoma.

- Nakon utrka u Berchtesgadenu napravili smo brzi test prije puta u Cortinu i bio je nažalost pozitivan, a to je potvrdio i PCR test i za nju i za mene - kaže otac i trener Amir Ljutić.

Zrinka ne može u četvrtak skijati u Cortini, ali kako nema simptoma i dalje trenira. Ne doduše na snijegu, nego u vrtu kuće u Zagorju.

Nakon SP-a naša mlada skijašica trebala je na utrke Europskog kupa na Kopaonik, ali bez obzira na koronavirus taj nastup bi bio neizvjestan, jer utrke "vise" zbog trenutačnih pravila vezanih uz putovanja izvan Europske unije koje imaju zemlje poput Švicarske, Francuske i Njemačke pa je veliko pitanje hoće li se održati. Prema trenutačnoj situaciji, Zrinkin idući nastup bit će na Svjetskom juniorskom prvenstvu u veleslalomu (9. ožujka) i slalomu (10. ožujka) u bugarskom Banskom, a potom ju čekaju još utrke Europskog kupa u Reiteralmu.

- A tamo ćemo valjda osvojiti još tih 30 bodova koliko joj nedostaje do 450 u Europskom kupu s čime bi imala iduće sezone tzv. zaštićeni broj 16 i u super G-u koji planiramo početi skijati - dodao je Amir Ljutić.

Inače, upravo su izašle nove FIS liste koje vrijede od danas i na njima je Zrinka 40. u slalomu sa 17.44 FIS bodova i 75. u veleslalomu s 23.22 boda, ali zapravo je već dodatno spustila veleslalomske "točke" što će biti vidljivo na idućoj listi, a one trenutačno iznose 17.83 i s njima će biti oko 45. mjesta i u ovoj disciplini. Za prvu FIS sezonu iznad svih očekivanja i ekspresno brzo spuštanje FIS bodova.

Korona peh je spriječio i da sutra u akciji na SP-u u Cortini imamo čak dva sestrinsko-bratska para - Andreu (24) i Darija Komšić (20) te Zrinku (17) i Tvrtka Ljutić (18). Zrinka je trebala uz Andreu i Leonu Popović skijati u ženskom veleslalomu (10.00 i 13.30), a dečki uz Samuela Kolegu nastupaju u kvalifikacijama za muški veleslalom.

Linker
07. svibanj 2024 23:24