Leona Popović

 Vesa Moilanen/afp/profimedia
SHIFFRIN UPALA U ZAMKU

Šokantan finiš Leone, pala pred ciljem i ide po pobjedu, Zrinka izvukla ‘nemoguće‘

Prva vožnja ženskog slaloma vozi se u 9.30, a druga u 12.30 sati
Piše: SNObjavljeno: 07. siječanj 2024. 10:54

Leona Popović na diobi je drugog mjesta nakon prve vožnje slaloma u Kranjskoj Gori, koju je postavio njezin trener Goran Rački. Hrvatska skijašica u cilj je ušla s 26 stotinki zaostatka za vodećom Petrom Vlhovom, i to na još neviđen način: "saltom" nakon što je izgubila ravnotežu u pretposljednjim vratima.

Popović je, međutim, sa startnim brojem 2 ispravno prošla kroz zadnja vrata te zabilježila identično vrijeme kao i Njemica Lena Dürr, koja je krenula odmah iza nje.

Veliko je iznenađenje odustajanje Mikaele Shiffrin u gornjem dijelu staze. Najbolja je skijašica svih vremena nakon prvog prolaznog vremena upala u "zamku" koju je postavio Rački. Kuriozitet je da Amerikanka posljednji put slalom nije završila upravo u Kranjskoj Gori, prije dvije godine.

U drugoj vožnji imat ćemo dvije predstavnice. Zrinka Ljutić (startni broj 12) također je izvela pravu akrobaciju, izvukla se nakon pada na gornjem dijelu staze te u cilj ušla s 3.33 sekunde zaostatka. Strepila je Zagrepčanka do samog kraja i morala pričekati svih 66 skijašica da bi saznala hoće li se plasirati među 30 najboljih, no zauzela je 29. mjesto i imat će odlične uvjete.

Druga vožnja na rasporedu je u 12.30.

10.52 Tako je, imat ćemo dvije skijašice u drugoj vožnji!

Činilo se nemogućim, ali Zrinka Ljutić se unatoč padu na gornjem dijelu staze uspjela ugurati među 30 najboljih. Sa zaostatkom od +3.33 zauzela je 29. mjesto u prvoj vožnji i imat će odlične uvjete u drugoj.

image
Vesa Moilanen/lehtikuva/sipa Press/profimedia

10.44 Zrinka je sada 29. Još je devet skijašica na startu, ali prema imenima, nekako nam se čini da ćemo imati dvije skijašice u drugoj vožnji.

Pričekajmo još nekoliko minuta...

10.34 Zrinka Ljutić drži 27. mjesto, na startu je Britanka Charlie Guest sa startnim brojem 46.

U međuvremenu su svoj slalom u Adelbodenu započeli i skijaši. Filip Zubčić starta s brojem 16, Samuel Kolega ima broj 25, a Istok Rodeš krenut će kao 34.

10.23 Taman kad smo to napisali, sljedeće dvije djevojke plasirale su se iza Zrinke, Slovenka Neja Dvornik i Švicarka Elena Stoffel.

Ljutić je zasad 24., a na redu je startni broj 35. Još ćemo malo strepiti...

10.17 Zrinka Ljutić još uvijek je posljednja (23.) među djevojkama koje su završile prvu vožnju. Premda smo došli do viših brojeva, a i uvjeti na stazi se pogoršavaju - počeo je padati slab snijeg - sve je manje nade da ćemo Zagrepčanku vidjeti u završnici.

Zasad pet skijašica nije završilo bez drugu vožnju.

10.11 Nicole Good odvozila je uz zaostatak od 2.32 sekunde i stigla na 17. mjesto.

10.08 Rast prolazi kroz cilj kao 11. skijašica sa zaostatkom od 1.55 sekundi, koja je zabilježila nešto veći zaostatak (+2.55) i zauzima 18. mjesto.

10.06 Meliard ulazi 11. (+1.86), naša Ljutić trenutno je 18., odnosno posljednja od skijašica koje su završile utrku. Ima zaostatak od 3.33 sekunde... Dok će se Popović boriti za pobjedu, za Ljutić je plasman u drugu vožnju pod velikim znakom upitnika.

10.03 Stjernesund s preko tri sekunde zaostatka završava 16., ispred Zrinke Ljutić, kao i Dubovska koja je 2.42 sekunde iza vodeće Vlhove.

10.01 Elfman pada i ispada iz utrke, četvrta je skijašica koja se "okliznula" na stazi trenera Leone Popović!

9.59 Gallhuber ulazi 14. (+1.87), Ljutić je trenutno na 15. mjestu.

9.56 Domaća skijašica Slokar odlično je krenula pa završila sa zaostatkom od 2.14 sekundi. Na redu je Gallhuber sa startnim brojem 18,

9.53 Liensberger je posljednja među prvih 15 skijašica koje su se spustile stazom po mjeri Gorana Račkog. Zauzela je šestu poziciju (+0.89), a podsjetimo da je postavka hrvatskog trenera uzela tri "žrtve": Holtman, Truppe i Shiffrin.

Evo nam trenutačnog redoslijeda. Zrinka Ljutić će strepiti za ulazak u drugu vožnju, a Leona Popović uz odličnu drugu vožnju može i napasti Vlhovu!

image
FIS

9.52 Gisin prolazi ciljnu ravninu s 1.47 sekundi zaostatka.

Vrijedi istaknuti da je Popović zasad najbrža u ćetvrtom sektoru staze, istom onom kojeg je završila nezgodnim padom na glavu! Odvozila ga je za 0.01 sekundu brže od vodeće Vlhove.

9.49 Šteta! Na prvom dijelu staze Ljutić je ostala na gornjoj skiji. Odlično se izvukla i uspjela održati ravnotežu, ali zaostatak je zato velik, čak 3,33 sekunde. Ušla je posljednja u cilj, vidjet ćemo hoće li ovo biti dovoljno za drugu vožnju.

9.48 Ni Truppe nije završila vožnju, kreće Ljutić! Sretno, Zrinka!

9.47 Bucik ulazi sa zaostatkom od 1.32 sekunde. Na redu je Truppe, a zatim Zrinka Ljutić!

9.45 Ni Holtman nije uspjela završiti stazu, a Huber ulazi kao posljednja. Već sada možemo zaključiti da je Popović odradila izvrstan posao i da bi lako mogla sačuvati drugo mjesto (+26) iza Vlhove, a dijeli ga s Dürr.

9.41

Evo nam iznenađenja, Shiffrin nije završila utrku! Jučerašnji problemi (deveto mjesto) su se potvrdili, Amerikanka je pregazila vrata i ostala diskfalificirana. Podsjećamo, stazu je priredio Leonin trener Goran Rački, čini se da je postavio "zamku" ponajboljoj slalomašici svijeta.

9.40 Swenn Larsson ulazi u cilj kao posljednja (+0.97), već se krenula spuštati Shiffrin

9.39 Moltzan je ušla peta s 0.80 sekundi zaostatka, nalazi se iza Šveđanke Hector koja je maločas odvozila prvi 'lauf'. Kreće njena sunarodnjakinja Swenn Larsson.

9.35 Lena Dürr ušla je s identičnim zaostatkom (+0.26) kao i Leona Popović!

9.33 Leona je ušla sa zakašnjenjem od 0,26 sekundi za Vlhovom, a po ulasku u cilj je nezgodno pala i trebalo joj je nešto više vremena da ustane! Čini se da pad nije previše utjecao na vrijeme vožnje jer se dogodio netom prije prolaska kroz cilj, ali djeluje da Leona pomalo teško hoda...

Provjeravalo se treba li hrvatska skijašica biti diskvalificirana, no sve je regularno! Sva je vrata prošla sukladno pravilima, a rezultati idućih skijašica pokazat će koliko je vožnja Popović bila dobra.

Petra Vlhova prva je okusila stazu u Kranjskoj Gori. Slovanjika je postavila vrijeme 51:30, a sada je na redu naša Leona Popović! Da vidimo kako će se snaći na postavci vlastitog trenera, sretno joj bilo!

9.27 Sve je spremno za početak ženskog slaloma, evo nam i startne liste.

image
FIS

Važna je informacija da je današnju prvu vožnju slaloma postavio Leonin trener Goran Rački, kao i to da naše djevojke nikad nisu imale bolje startne brojeve.

Leona će se po Podkorenu spustiti s brojem 2, a Zrinka s brojem 12.

9.10 Dobro jutro, dragi čitatelji!

Pred nama je uzbudljiva skijaška nedjelja, u kojoj će i skijašice krenuti na slalomske bodove u Kranjskoj Gori (9.30 i 12.30 sati), a skijaši u Adelbodenu (10.30, 13.30).

Prvo nas čekaju nastupi Leone Popović i Zrinke Ljutić, koje će na Podkorenu prema najavama imati i bučnu podršku hrvatskih navijača. U susjedstvu se uvijek osjeti dašak domaće atmosfere, stoga će hrvatske predstavnice imati motiv više za lov na nove odlične rezultate.

Leona je, podsjetimo, ove sezone u Leviju bila druga, što joj je rezultat karijere, a u redoslijedu slaloma trenutačno drži osmo mjesto. Zrinka ima tri top 10 plasmana i dva odustajanja i trenutačno je 17. u redoslijedu discipline.

Linker
17. svibanj 2024 13:56