FABRICE COFFRINI Afp
VELIKI PEH

Šokantan kraj sezone za jednog od najboljih skijaša svijeta: Sa staze ga odvezao helikopter, vijesti su loše

Prema prvim informacijama koje dolaze iz njegovog tabora, za Francuza je sezona gotova
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 12. siječanj 2024. 18:20

Francuz Alexis Pinturault pobjednik je Svjetskog skijaškog kupa 2021. godine, a svojoj je kolekciji trofeja pridodao i pet malih kristalnih globusa.

U današnjoj super-G utrci u Wengenu Francuz je izgubio kontrolu na skoku Silverhorn i loše se dočekao prilikom slijetanja. Pao je i dugo nastavio klizati po snijegu da bi se naposljetku zaustavio na stazi. Po Pinatauraulta je pozvan helikopter kako bi ga prevezli u obližnju bolnicu.

Prema prvim informacijama koje dolaze iz njegovog tabora, za Francuza je sezona gotova. Doživio je rupturu ligamenata u lijevom koljenu te ga čeka duga pauza. Pinturault je prije samo nekoliko dana postao otac. Trenutačno se nalazi na desetom mjestu u ukupnom poretku svjetskog kupa.

Nesreća je suspendirala trku na više od pola sata, pa je u međuvremenu sunce odradilo svoj učinak na snijegu te ga učinilo znatno sporijim. Naposlijetku je prvi bio još jedan Francuz Cyprien Sarrazin. Iza njega je ostao vodeći skijaš u ukupnom poretku Svjetskog kupa, te vodeći u poretku spusta, veleslaloma i superveleslaloma Marco Odermatt s 58 stotinki zaostatka. Postolje je kompletirao Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde sa sekundom zaostatka.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Pinturault je u karijeri izborio 34 pobjede u Svjetskom kupu, a prije tri godine je bio i ukupni pobjednik Svjetskog kupa.

Francuz je ove sezone odustao od slaloma i posvetio se treninzima brzih disciplina. Trenutačno se nalazi na 12. mjestu u ukupnom poretku.

"Vidio sam Alexisov pad, nikad nije lako vidjeti ovo što se događa prijatelju. Ovaj pad ostavio je neke posljedice i na mene. Prije starta sam si rekao: skijaj dobro, ali nemoj riskirati sve", kazao je za AFP Marco Odermatt, pobjednik spusta u četvrtak i drugoplasirani u superveleslalomu.

Linker
27. travanj 2024 07:57