Ekipa na okupu - Filip s trenerom Sergejom Komarovom i serviserom Kristijanom Krasnićem

 FILIP ZUBČIĆ
UŽIVANJE U ZIMI USRED LJETA

‘Spavam uz more, kombijima nas voze na planinu i nakon pola sata skijam na pravom zimskom snijegu‘

Filip Zubčić prvi put ljetne skijaške pripreme odrađuje u Argentini i oduševljen je uvjetima
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. kolovoz 2022. 20:58

Ushuaia, službeno najjužniji grad na svijetu koji iz tog razloga nosi i nadimak Grad na kraju svijeta, nije nepoznato odredište hrvatskih skijaša. Svojevremeno je ovaj argentinski gradić nekoliko tjedana tijekom ljeta bio boravište Ane Jelušić, Nike Fleiss, Natka Zrnčić Dima i Tina Širokog koji su na ledenjak Martial dolazili na skijaške pripreme. Filip Zubčić nikad do ove godine nije napuštao Europu, ali nakon što je na kraju prošle sezone promijenio trenera i servisera, promijenio je i destinaciju za ljetne skijaške pripreme uz objašnjenje “kad sam već sve mijenjao mislio sam zašto i to ne probati”.

image

Ushuaia - Grad na kraju svijeta ovih je dana dom mnogih europskih skijaša

Slalom s Pinturaultom

S obzirom na toplinske uvjete u Europi i činjenicu da je i uobičajeno odredište naših skijaša, švicarski Zermatt, morao “zatvoriti vrata” odluka se već sada pokazala kao pun pogodak. Uostalom, velika većina skijaških nacija svoje je natjecatelje ovog ljeta poslala u Južnu Ameriku planirano ili prinudno “u zadnji čas” jer su trenutačno mogućnosti za trening u Europi minimalne.

"Stvarno je dobro da smo došli, treninzi su odlični, uvjeti isto takvi. Skijamo se po pravom zimskom snijegu, a ne po “glečerskom” i to je najveća razlika u odnosu na pripreme koje sam inače imao u ovom periodu godine."

Priznaje kako se iznenadio kad je vidio skijalište i mogućnosti koje pruža.

"Mislio sam da će svi treninzi biti na istom mjestu, ali ima puno staza i različitih mogućnosti za trening. Mislim da je i gazda skijališta bio skijaš i očito je da mu je bitno da se može kvalitetno trenirati i nema problema što se tiče treninga. Tamo gdje najčešće treniramo ima jedna, ajmo to tako reći lakša, blaža staza s dosta valova, promjene terena. Ima i jedna strma staza, koja ima dosta prijelomnica i jedna na kojoj s vrha ide dugačka ravnica pa se može skijati veleslalom minutu i 20 sekundi. Za slalom uvijek nađeš pravu dužinu, ali za veleslalom je već problem i trenutačno se u Europi na glečeru veleslalom možeš trenirati u trajanju 35 sekundi, maksimalno 40 što meni nikako ne bi bilo dobro. Koliko vidim našim dečkima je dobro u Saas Feeu, ali za slalom je uvijek lakše. Znam da je u Zermattu veliki problem, ne znam točno da li s glečerskim rupama ili sa stupovima od žičare, ali kako god, morali su zatvoriti skijalište."

image

Spavanje na moru, a za pola sata si na treningu na snijegu

S obzirom na pravi egzodus skijaša iz Europe u Južnu Ameriku ne nedostaje ni društva na treningu u Ushuaiji.

"Imam zbilja odlične sparing partnere iako to u ovom razdoblju i nije najbitnije, ali dobro dođe."

Sparing partneri se mijenjaju ovisno koja je disciplina na rasporedu...

"Treniram sa Slovencima, Talijanima, s Alexisom Pinturaultom slalom."

Ima i “domaće društvo” jer mu se priključila i Zrinka Ljutić.

"Oni su došli dva dana iza nas, baš smo zajedno trenirali super G, a onda je smo se razdvojili svatko na svoj slalomski trening."

Što se sve trenira i koliko?

"Slalom, veleslalom i super G, koji mi je bitan zbog veleslaloma, a i volim ga trenirati. A ako ću voziti neke utrke super G želim imati i neke treninge u nogama. Treniramo dosta na snijegu, pokušavam da se ne “ubijem”, ali i da maksimalno iskoristim vrijeme i napravimo što više. Skijamo od nekih 8 sati ujutro do podneva, tako nekako, a popodne sat, sat i pol kondicije."

image

Zrinka Ljutić se priključila Filipu u Ushuaiji

AMIR LJUTIĆ

Sve izrečeno samo potvrđuje kako je odlazak u Ushuaiju bila dobra odluka.

"Sigurno je bila dobra, a nadam se da će se to pokazati i u sezoni. To nikad ne možeš garantirati, naravno, ali sigurno odrađujem ovdje odlične treninge. Već sam do sada odradio odličnih osam dana i nadam se da će se u tom ritmu nastaviti do kraja."

Zdravlje je u redu?

"Da pokucam u drvo, leđa su mirna i sve ostalo je u redu. Došao nam je i fizioterapeut, naš Zoran Pršo. Sad možemo još malo jače trenirati i to bez straha jer je on s nama."

Jeste li se već naviknuli na novog trenera Sergeja Komarova i novog servisera Kristijana Krasnića?

"Što se tiče mog tima, za sada sam jako sretan. Čini mi se da to dobro funkcionira, dobro se slažemo i imamo dobar napredak svaki dan, i što se tiče mene i servisera i što se tiče mene i trenera, jer i jedno i drugo je novo i moraš se naviknuti. Nadam se da će to ići i još bolje kako će vrijeme odmicati."

image

Ushuaia ili Grad na kraju svijeta

Ne samo da je Filip jako zadovoljan uvjetima za trening, nego mu se sviđa i Grad na kraju svijeta.

"Ushuaia je baš simpa grad, iako se vidi po nekim stvarima da si na kraju svijeta haha. Fora je, a ljudi su topli i jako pristupačni. Istina, rijetko tko zna engleski, ali se snađeš, a koga god pitaš za bilo kakvu pomoć sve će napraviti da dobiješ to što trebaš. Baš je dobra atmosfera ovdje."

Lakše se i oporaviti

Spavaš uz more i skijaš u zimskim uvjetima. Savršeno.

"Doslovce spavamo uz more, a kombijima nas svaki dan voze nekih pola sata na planinu i stvarno je super. Kao da recimo spavaš u Rijeci i skijaš na Platku. I priroda je jako lijepa, a ovakva kombinacija sa smještajem uz more je dobra i za oporavak nakon treninga i stvarno se može puno napraviti."

image

Odlično pripremljene i raznolike staze na raspolaganju su skijašima u Ushuaiji

FILIP ZUBČIĆ

Filip je sličan većini naših sportaša koji bez obzira na kojem se kraju svijeta nalazili pažljivo prate što se događa s ostalim našim sportašima. Pa je tako najbolji hrvatski skijaš proteklih dana posebno uživao u - tenisu. Gledanju tenisa, da ne bude zabune.

"Čuo sam da se u Hrvatskoj nije moglo gledati Ćorićevo finale u Cincinnatiju, je li to istina? Argentinci su prenosili, zapravo, gledao sam ovdje sve Bornine mečeve iz Cincinnatija."

Iako je na kraju svijeta. Za razliku od nas.

Linker
14. travanj 2024 10:40