Ingemar Stenmark i Mikaela Shiffrin

 PONTUS LUNDAHL Afp
APSOLUTNA KRALJICA

Srušila je Stenmarka, ispisala povijest kao jedna od najvećih sportašica svijeta i poručila: ‘Tek sam počela...‘

Amerikanka je s dvije nove pobjede sama na vrhu liste najuspješnijih po broju pobjeda u Svjetskom kupu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 12. ožujak 2023. 08:08

Mikaela Shiffrin je u Åreu prvi put pobijedila, u Åreu je izjednačila i dan kasnije prestigla rekord Ingemara Stenmarka. Ako je desetljećima veliki Šveđanin nosio titulu najvećeg svih vremena, a jest, ta je titula sad u ženskim rukama. Mikaela Shiffrin je 11. ožujka 2023. osvojila 87. pobjedu u Svjetskom kupu i ostala sama na vrhu. I nije ona samo najveća svih vremena u skijanju, ona je trenutačno i jedna od najdominantnijih sportaša i sportašica općenito u svijetu. A najbolje od svega, u ponedjeljak će tek navršiti 28. godina i sve što je do sada već napravila može podići na još veću i nedostižniju razini.

Sad više nema pitanja

Upravo je to i najavila u Åreu...

- Prilično je teško opisati to što sam postigla, a još nije gotovo. Još uvijek imam isti osjećaj uoči svake utrke. Ne bih trebala osjećati pritisak nakon svega, ali i dalje osjećam nešto posebno u otkucajima srca, ono iščekivanje koje želimo uvijek imati kao skijaši. Ja ga osjećam i jače nego ikada.

I najbolja rečenica od svih...

- Tek sam počela.

image
PONTUS LUNDAHL Afp

Kad je u petak izjednačila Stenmarkov rekord i osvojila 86. pobjedu rekla je “sad će me svi pitati kad ću osvojiti 87. pobjedu”, a da se poštedi tih pitanja osvojila ju je samo dan kasnije i to vrlo dominantno. U prvoj vožnji slaloma imala je 69 stotinki bolje vrijeme od Anne Swenn Larsson, a na kraju je slavila s 92 stotinke boljim vremenom od Švicarke Wendy Holdener i 95 boljim od Swenn Larsson.

- Ludo - zajednički su zaključile Švicarka i Šveđanka.

Amerikanki je ovo već peta slalomska pobjeda u Åreu, 53. slalomska u karijeri, ali i posebnija od svih dosadašnjih.

- Kakav nevjerojatan dan. Silno sam ponosna na svoje skijanje u obje vožnje. Ponosna sam na cijelu sezonu, na svoj tim jer je svaki korak na ovom putu je bio pravi, fokusiran i pozitivan i imao je prave ciljeve. Bilo je nevjerojatno - kaže Shiffrin..

Nevjerojatno je dobra riječ za ono što radi. Ove sezone je pobijedila u 6 od 10 slaloma (u devet od 10 je bila na postolju) i u 6 od 9 veleslaloma što znači da je čak 63% utrka u tehničkim disciplinama bila na postolju.

image
PONTUS LUNDAHL Afp

Ona je šampionka

Ingemar Stenmark je već prije ove sezone izjavio kako je siguran ne samo da će Shiffrin srušiti njegov rekord, nego da će prijeći granicu od 100 pobjeda, a nakon što ga je Amerikanka skinula s prvog mjesta još je jednom izrazio oduševljenje svojom nasljednicom na vrhu.

- Ona je kompletna skijašica. Ima jako dobru tehniku, ali to nije sve. Ima fizičku snagu, ima jaku glavu i pametna je. Ona ne mora skijati na 100% jer zna da ostale moraju ići iznad svojih mogućnosti da bi ju pobijedile i da će u tome raditi pogreške.

Kad se moraš natjecati protiv nekoga tko je toliko dominantan onda je logično da si ponekad frustriran jer niti tvoje najbolje najčešće nije dovoljno, ali djevojke koje su dijelile postolje s njom u subotu ne misle tako.

- Ona je velika sportašica, ali i osoba. Nevjerojatna je i zbilja je sjajno skijati protiv nje. Nadam se da ću ju uspjeti pobijediti još jednom ili možda dva puta prije nego prestanem skijati, to je moj cilj - kaže Anna Swenn Larsson, a Wendy Holdener je samo dodala:

- Ona je šampionka. Toliko pobjeda u toliko malo godina, to je ludo.

Linker
20. travanj 2024 03:37