Hoće li utrke u Söldenu u budućnosti biti održane kasnije?

 KERSTIN JOENSSON Afp
BUDUĆNOST SE MIJENJA

Start budućih sezona ‘u magli‘, utrke u pustinji zaboravljene, a u Kinu se ne ide jer fali svjetla

O nužnosti promjena u kalendaru Svjetskog kupa u skijanju puno se priča, ali bez konkretnih i smislenih odluka
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 06. studeni 2023. 16:13

Treba li i dalje inzistirati na početku Svjetskog skijaškog kupa u listopadu ili je krajnje vrijeme da se start sezone pomakne barem na sredinu studenoga? Pitanje je to koje je proteklih tjedana uzburkalo puno strasti, a mišljenja su različita. Među skijašima ima dosta onih koji su za kasniji start sezone, a najcitiranije su bile dvije dame - Mikaela Shiffrin i Lara Gut-Behrami, no ima i suprotnih mišljenja pa je primjerice legendarni Marc Girardelli oštro “oprao” Shiffrin i Gut-Behrami poručivši im da pripaze što govore i prestanu rezati granu na kojoj sjede.

Tema je to koja bi se mogla dodatno rasplamsati ako se ne uspiju normalno održati prvi spustovi sezone, dva muška i dva ženska sa startom u Zermattu i ciljem u Cerviniji. Ako prođu bez problema priča će se barem privremeno smiriti, ali ne za dugo jer sve toplije jeseni koje otežavaju i pripremu skijaša u Europi, a onda i prve utrke, jednostavno su realnost.

Ulje na vatru rasprava treba li sezona početi u listopadu ili ne dodao je i predsjednik FIS-a Johan Eliasch koji je u izjavi za ORF rekao.

- Ne znam tko je zainteresiran za utrke u listopadu i zašto skijamo na ledenjacima bez snijega.

Nisu sve utrke iste

Austrijanci su poludjeli i izvukli Eliaschove izjave od samo godinu ranije upravo u Söldenu.

- Datum nije problem. Otvaranje sezone u Söldenu je već toliko dugo i to je institucija u našem kalendaru.

Što će se dogoditi iduće sezone? Hoće li start i 31. put biti u Söldenu i ako hoće, u kojem terminu? Odgovor na ova pitanje je - ne zna se. Domaćini su poručili da nemaju problema s pomicanjem utrke za još dva tjedna, ali će nastaviti organizirati utrke u Söldenu samo ako to i dalje budu prve utrke sezone.

Pomicanje početka Svjetskog kupa na sredinu studenoga čini se kao logična ideja, ali Michel Vion, glavni tajnik FIS-a, kaže kako takve promjene stvaraju dodatni problem jer.

- Pomicanje početka znači da će biti manje utrka, a moglo bi utjecati i na klasike ili njihove fiksne datume. Ako nešto promijenimo, moramo promijeniti sve.

Iskreno, ne vidimo nužnu poveznicu između kasnijeg starta sezone i utrka u Wengenu i Kitzbühelu koji su sredinom siječnja. Naravno da bi pomicanje starta sezone utjecalo na termine nekih utrka, neke bi i otpale, ali nema razloga da utječe na sve. Osim toga, logika je da utvrdiš start i kraj sezone, u slaganju ostatka programa logično je da najvažnije utrke kao Kitzbühel ili Wengen imaju prioritet, a između i oko toga slažeš sve ostalo. Premda, kad je FIS u pitanju sve je moguće.

Travanj (ni)je prekasno

Kasnije start, ako se ne ide na smanjenje broja utrka što FIS nikako ne želi, logično znači i kasniji završetak sezone koja bi se po tome protegnula u travanj. Skijaši i skijašice nemaju ništa protiv, ali FIS ima.

- Ove godine imamo finale Svjetskog kupa u Saalbachu, koje završava 24. ožujka. To je već jako kasno. Mogli bismo imati utrke na višim nadmorskim visinama krajem ožujka, ali travanj nije opcija. Tada više i nema interesa za skijanje, ni među navijačima ni među sponzorima jer u to vrijeme postoji formula 1, biciklizam, nogomet. Sportaši to žele, ali nemaju cijelu sliku pred sobom - izjavio je glavni tajnik FIS-a Michel Vion za Tiroler Tageszeitung.

Doduše, sjetili smo se još jedne izjave predsjednika Johana Eliascha od prije godinu dana.

- U studenom skijaške utrke u SAD-u nikoga ne zanimaju, ali ljudi u SAD-u još uvijek vole skijati u ožujku i travnju, posebno oko Uskrsa i to tržište moramo iskoristiti.

Iz FIS-a su poručili kako bi opcije za početka Svjetskog kupa mogle biti utrke na južnoj hemisferi, ali uz dodatak.

- To još nije u planu.

image

Michel Vion

ANDREAS SOLARO Afp

U prijevodu, zaboravite, a objektivno to i nije realno. Predsjednik Eliasch je još prošle zime glasno najavljivao Kinu kao sigurno buduće odredište Svjetskog kupa jer je “preveliko tržište da bi se zanemarilo”, ali ništa ni od toga. Barem kad je u pitanju alpsko skijanje i barem ne tako skoro.

- Morate ići u Aziju i u Kini će biti više utrka u slobodnom skijanju, snowboardu i skijaškom trčanju. Za alpsko skijanje moramo imati staze pod reflektorima kako bi se utrke održavale u dijelu dana koji je primjeren za praćenje u Europi. Inače nema smisla - kaže Vion.

A što je sa skijaškim dvoranama? Još jednom pričom za budućnost koju je najavljivao Eliasch, koji je između ostalog rekao i.:

- U Saudijskoj Arabiji imaju planine su tamo visoke do 2600 metara. Može biti snijega i može zahladiti. Saudijci kažu da mogu izgraditi ekološki prihvatljivo skijalište s ugljično neutralnim učinkom. Ako to mogu, što onda nije u redu s utrkivanjem u Saudijskoj Arabiji?

Igre u Norveškoj ili Švicarskoj

Za mnoge - ništa nije bilo u redu s utrkivanjem u dvoranama pa je primjerice Daniel Yule na tu temu rekao:

- Teško mogu vjerovati da tako pametna osoba i uspješan poduzetnik kao što je Eliasch dolazi na tako glupe ideje. Potpisujem, onaj dan kada se utrke u Saudijskoj Arabiji ili Dubaiju uvrste u kalendar Svjetskog kupa, odmah ću objaviti svoju mirovinu.

Neće morati u mirovinu, barem ne zbog dvorana jer...

- To uopće nije tema razgovora. Zaboravite na to - izjavio je ovih dana glavni tajnik FIS-a.

image
FABRICE COFFRINI Afp

I kad sve sublimiramo - o startu sezone će biti još puno priča, u Kinu se neće ići jer fali svjetla, a utrke u pustinji više nisu opcija. No, jedna najavljena promjena, po svemu sudeći, sigurno će se dogoditi - FIS igre s premijerom 2028.

Za domaćinstvo su se prijavili švicarski St. Moritz i Engadine te norveški Lillehammer i Hafjell, a odluka tko će dobiti prve Igre bit će u lipnju 2024. Inače, FIS igre bi se održavale u godinama bez ZOI i SP, trajale bi 16 dana, a natjecanja bi se održavala u svim sportovima pod okriljem FIS-a (alpsko skijanje, skokovi, skijaško trčanje, snowboard...). Temelj događanja bile bi olimpijske discipline, ali priliku će dobiti i neolimpijske discipline poput telemark skijanja i brzog skijanja. Konačni raspored događanja bit će donesen u dogovoru s odabranim organizatorom.

Linker
20. svibanj 2024 02:14