VELIKI PROBLEMI

Što će se dogoditi sa Svjetskim kupom? Deset utrka se nije održalo, skijaši na stazama bili samo dvaput

Slalom iz Val d‘Iserea se neće nadoknađivati, dok će Wengen dobiti još jedan spust
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 10. prosinac 2023. 23:32

U nedjelju je u francuskom Val d’Isereu otkazan muški slalom, a u švicarskom St. Moritzu ženski super G. Broj otkazanih utrka Svjetskog kupa popeo se tako već na 10, a pritom je puno teža situacija kod skijaša koji su imali samo 2 od 9 predviđenih utrka do sada. Skijašice su ostale bez 3 utrke, ali su ih odradile 9.

Mnogi su već zaboravili da je i prošle sezone bilo puno otkaza u prvom dijelu sezone, do kraja prosinca također 10, ali sad je ta brojka dostignuta već 10. prosinca. Osim toga lani su bili “bolje raspoređeni” otkazi - 4 na ženskoj strani i 6 na muškoj, za dva otpala paralela ionako nitko nije plakao, a dvije utrke su se uspjele nadoknaditi i prije ulaska u 2023. (ženski veleslalom iz Söldena u Semmeringu i muški spust iz Beaver Creeka u Val Gardeni). Doduše, tada se dogodila zanimljiva situacija da je u Val Gardeni nadoknađen jedan spust, ali je istovremeno otpao originalno planiran super G.

Odbijenica Adelbodenu

Trenutačno je ogroman problem u muškom Svjetskom kupu jer od 7 otkazanih utrka je čak 5 brzih za koje je teže pronaći zamjenske domaćine nego za tehničke discipline. Za sada su pronađene zamjene samo za jedan spust Zermatt-Cervinia i veleslalom iz Söldena. Spust je dodan programu u Val Gardeni gdje bi se tako 14., 15. i 16. prosinca trebala skijati dva spusta i super G, a veleslalom će se nadoknaditi u drugom dijelu sezone u američkom Aspenu.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Švicarski Adelboden je želio taj veleslalom, ali je dobio odbijenicu iz FIS-a, a kao razlog je naveden “ionako jako gust raspored u siječnju pa se ne želi ugrožavati sigurnost skijaša”. Razlog koji sad očito više ne vrijedi jer je Markus Waldner, direktor utrka muškog Svjetskog kupa, u razgovoru za SRF natuknuo da bi jedan od otkazanih spustova mogao biti dodan programu u Wengenu koji već ima tri utrke od 12. do 14. siječnja (spust, super G i slalom). Razgovori sa Švicarcima su već počeli, a odluka će navodno biti objavljena tijekom tjedna.

image
FABRICE COFFRINI Afp

S obzirom na praksu FIS-a i velik broj brzih utka koje bi se trebale nadoknaditi bilo je logično pretpostaviti da se neće zamarati s nadoknađivanjem slaloma iz Val d’Iserea, a to je Waldner svojom izjavom i potvrdio:

- Izgubili smo puno brzih utka pa guranje tog slaloma negdje nije nužno.

Linker
16. lipanj 2024 18:16