DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NEKI SU KOMENTARI KOMIČNI

Stranci se čude ‘nevjerojatnim‘ prizorima iz Zagreba: ‘Ovo je najprljaviji slalom posljednjih godina!‘

Sa SRF-a su pričali o ‘dalmatinskom snijegu‘, Blick piše da je staza izgledala kao stracciatella
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 05. siječanj 2022. 14:23

Gledajući kako Leona, Mikaela, Petra i ostale djevojke jure kroz nanose lišća, a zavoji umjesto na Svjetski kup sve više podsjećaju na šumski put, promatrač sljemenske utrke teško je mogao ne primijetiti darovitost stanovitog vizionara koji je dio staze odlučio nazvati "slalom livada".

Bila je to, doista, više livada nego snijeg, uvjeti koji su u kombinaciji s vjetrom skijašice stavljali pred posve nov izazov. "Moram priznati da u svoje 23 godine skijanja nisam vidjela ništa slično", rekla je novinarima presici Mikaela Shiffrin, priznavši da se tijekom vožnje čak i smijala jesenskoj romantici na stazi.

Topli uvjeti, vjetar, lišće: sve je to, naravno, bilo izvan domene organizatora, koji su stazu zakrpali najbolje što su mogli. Štoviše, ako je suditi prema ocjenama skijašica, Reno Fleiss i ekipa opet su napravili impresivan posao, iako su praktički morali čuvati kocku leda na ljetnom suncu. Riječima Ivice Kostelića - nema tu baš zimske bajke. Nema je ovih dana ni na mariborskom Pohorju pa su Slovenci ponovno premjestili Zlatnu lisicu u Kranjsku Goru. Tople fronte usred sezone aktualiziraju pitanje o održivosti alpskih utrka na visinama ispod 1000 metara, jer se Svjetski kup redovito sudara s istim problemom. I premda je staza u utorak izdržala dvije vožnje (uz pokoju rupu), strani mediji nisu se prestajali čuditi slikama s Crvenog spusta.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Organizatori su uspjeli

"Jedno je jasno: ženska utrka u Zagrebu doista je zaslužila titulu najprljavijeg slaloma posljednjih godina", primijetio je austrijski Kurier, uz dodatak da su hrvatski organizatori, za razliku od Pohorja, samo zahvaljujući višoj nadmorskoj visini uspjeli proizvesti dovoljno snijega. Piše kako je na Sljemenu već uobičajeno da se staza soli i navodnjava te citira Didiera Plaschyja, sukomentatora švicarskog SRF-a, koji je to nazvao "dalmatinskim snijegom". Kronen Zeitung je uvjetima na Medvednici posvetio poseban tekst s naslovom "Zagrebački slalom: strmina je kao šuma". "Često se kaže da se slalomaši probijaju kroz takozvanu šumu kolaca. U Zagrebu je termin šuma bio dosad najprikladniji. Slalomašice su se mučile s mješavinom bjelogoričnog lišća i četinjača", pišu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Portal RTV Slovenija ističe da je na Sljemenu vladalo "pravo proljeće" s "malo snijega i jakim vjetrom", dok mariborska Večer iz pera svojeg izvjestitelja Bojana Baumana donosi naslov: "Toplo je, vjetar puše, virus se širi. Koga briga!". U švicarskom je Blicku staza nazvana "nezaboravnom". "Nevjerojatan prizor u Zagrebu. Umjesto bijele planinske panorame, sportašice je dočekala padina puna smeđeg lišća. Snijeg je kao stracciatella, a neke su se djevojke, poput Austrijanke Truppe, morale probijati kroz pravi tornado. Šveđanku Fjällström gotovo je otpuhalo sa strmine."

Regularnost ili ne?

Blick navodi i riječi šefa švicarske reprezentacije Tschuora, koji je izjavio kako se prije skijašica po stazi trebao spustiti puhač za lišće. Dio komentatora ispod teksta smatra da se utrka održala samo zbog sponzora te kako je "novac ispred sigurnosti", dok drugi primjećuju da se teško može govoriti o neregularnosti kad su na vrhu redoslijeda opet bile dvije najbolje: Vlhová i Shiffrin.

Linker
08. svibanj 2024 15:36