Zrinka Ljutić

 VLADIMIR SIMICEK Afp
SLJEMENSKA PRINCEZA

Supertalentirana Hrvatica danas nije uspjela, ali nova prilika je već čeka: ‘Imam formulu za sutra...‘

‘Ovo moram zaboraviti i izbaciti iz glave. Da, jednostavno sam previše htjela‘, kaže Zrinka Ljutić.
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 04. siječanj 2023. 15:56

U trenucima kad su se iz startne kućice otisnule natjecateljice s brojevima 13 i 17, tj. hrvatske predstavnice Leona Popović i Zrinka Ljutić, publika na Sljemenu, očekivano, doživljavala je pravu ekstazu. Iako domaći teren i podrška navijača mogu biti snažan podražaj za rezultatski iskorak, mogu također predstavljati i dvosjekli mač, odnosno veliki pritisak koji sportaša, osobito mladog, ponekad gurne u "burnout". To je na svojoj koži osjetila 18-godišnja Zrinka koja je, u želji za što boljim rezultatom i dokazivanjem pred domaćom publikom, (pre)intenzivno krenula u utrku, izgubila balans na samom početku te, u konačnici, promašila vrata i ispala iz utrke neposredno nakon prvog prolaznog vremena.

- Jednostavno sam previše htjela… Malo sam bila nervozna na startu i nesvjesno sam ušla na stazu, prejako za taj gornji dio i to me koštalo greške, nisam stigla ta vrata… Nismo imali stazu za zagrijavanje pa nisam mogla ocijeniti koliko sam zagrijana i aktivirana. Uvijek se malo opustim kad idem u stazu, sve si "poštelam" na zagrijavanju i onda samo vozim, a sad sam se malo previše "nabrijala" i prejako krenula - rekla nam je nakon prve vožnje mlada Zagrepčanka, pa nastavila:

- Definitivno me ponijela želja, ali to je također jedno novo iskustvo. Bila sam jako razočarana, ali moram se smiriti za sutra. Očekujem da ću sutra popraviti dojam od danas, da će staza i dalje biti dobra, te da će svi ovi ljudi opet biti ovdje.

Nije se lako "resetirati" u jednom danu, ali Zrinka je svjesna da to može budući da je ove sezone to već jednom učinila - i to vrlo uspješno. U studenom je, naime, na slalomu u Leviju ispala u drugoj vožnji, da bi sljedeći dan, na novoj slalomskoj utrci, osvojila sedmo mjetsto.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Ovo moram zaboraviti i izbaciti iz glave. Isto kao i u Leviju nakon prvog dana, pokušat ću primijeniti istu formulu - otkrila nam je.

O vremenskim uvjetima, stazi, ali i nastupima hrvatskih skijašica razgovarali smo i s Ivicom Kostelićem.

- Uvjeti su proljetni, ali organizatori imaju dosta iskustva s takvim uvjetima i mislim da to neće biti problem - rekao nam je legendarni hrvatski skijaš pa se osvrnuo na prezentacije domaćih predstavnica:

- Leona je bila solidna, izgubila je nešto vremena u donjem dijelu staze, bilo je malo nesigurnosti, ali to su sitnice. Zrinka se, po meni, previše zaletjela. Nije dala sama sebi priliku da dođe u bilo kakav ritam. Ako na početku filtera nisi u ravnoteži onda se jako teško vratiti, pa se loviš tih par vrata i to nažalost tako završi. Moguće da je i velika želja odigrala ulogu, sigurno je da su naše cure jako motivirane da postignu dobar rezultat ovdje, ali dobro, to je sve škola.

Pitali smo Ivicu i kako gleda na činjenicu da je publika, nakon dvije pandemijske godine, ponovno na tribinama sljemenske utrke.

- Stari sjaj se još uvijek nije vratio u potpunosti, ali vratit će se. Nama je jako drago da su navijači ovdje zato što su oni jedna stvar koja krasi sljemensku utrku i natjecatelji sami to često ističu - rekao nam je, pa iznio svoja predviđanja u odnosu na drugu vožnju.

Linker
24. travanj 2024 04:14