Danilo Vigo/ipa-agency.net/pa Images/profimedia
SVJETSKI KUP

Sve je spremno za veliki spektakl: ‘To je jedna od najgledanijih, ako ne i najgledanija utrka u svijetu‘

Na Crvenom spustu ima dovoljno snijega, a organizatori su spremni za sva iskušenja
Piše: Andro PolićObjavljeno: 30. prosinac 2022. 15:32

Dok će obronci zagrebačke Medvednice 4. i 5. siječnja ugostiti najbolje slalomašice svijeta, prva će utrka ujedno biti i posebna obljetnica. Upravo se 4. siječnja 2007. zadnja hrvatska skijašica popela na pobjedničko postolje iznad Zagreba, bila je to Ana Jelušić, koja se te sljemenske noći okitila srebrnom medaljom. U osvit zore najnovijeg izdanja Snježne kraljice, na kojem će Hrvatska ponovno sanjati slavljenje medalje u svom domu, održana je konferencija za medije, kojom su organizatori najavili dva ženska slaloma.

- Krenuli smo s ovim projektom prije 18 godina, a bit će to 17. i 18. izdanje utrke za skijašice. Zagreb je prvi, ujedno i jedini, glavni grad koji ugošćuje utrke Svjetskom kupa u alpskom skijanju. To nije samo sportski događaj, nego i događaj puno šireg značaja za Zagreb i Hrvatsku - rekao je Miho Glavić, predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza.

U siječnju 2021. na Sljemenu su čak četiri hrvatska skijaša došla do bodova. Na tom tragu, ali i s većim apetitima, u utrku će ući Leona Popović i Zrinka Ljutić. Dvije hrvatske predstavnice ostvaruju zapažene rezultate u ovosezonskim slalomima, a u zadnjem slalomu u 2022., u četvrtak u Semmeringu, Ljutić je završila na šestom, a Popović na 12. mjestu. Zbog obveza, obje skijašice u konferenciju za medije uključile su se nakratko putem online platformi.

- Obje smo odradile odlično zadnju utrku. Što se tiče mog nastupa, imala sam nekoliko grešaka, koje su me koštale boljeg rezultata, ali zadovoljna sam. Nadam se da tu formu mogu prenijeti i na Sljeme idući tjedan - poručila je Popović.

Sličnog razmišljanja bila je i Ljutić.

- Šesto mjesto je vrlo dobar rezultat, a nadam se da ću tako uspjeti odraditi i dvije utrke na Sljemenu. Osjećam se dobro i očekujemo dobre rezultate.

U folklor Snježne kraljice, u ulozi "party-breakera", mogla bi se umiješati i vremenska prognoza. Božić u Zagrebu, ali i u čitavoj srednjoj Europi, obilježen je uglavnom dvoznamenkastim iznosima Celzijevih stupnjeva, a takve temperature baš i ne idu ukorak sa snježnim radostima. Početkom 2022. održana je utrka za skijašice, međutim, dva dana kasnije, slalom za skijaše bio je odgođen zbog neprikladnih uvjeta. Ipak, organizatori sljemenske utrke tvrde kako ovaj put sve ide po planu.

- Idući tjedan će biti toplo, ali na vrijeme su napravljene dovoljne količine snijega. Često su nam se događali problemi u donjem dijelu staze, a sad smo se fokusirali primarno na taj dio. Dodavat će se još i "kozmetičke" količine snijega, kako bi slika, koja dolazi iz Zagreba, bila što ljepša, s puno bjeline na ekranu - rekao je Vedran Pavlek, direktor utrke.

Za razliku od prethodna dva izdanja, u ciljnoj ravnini, kao i u cijeloj okolici staze, skijašice će ponovno nositi huk navijača, koji se na Sljeme vraćaju nakon dvije "korona utrke", a slika će u izravnom prijenosu ići u više od 20 zemalja svijeta.

- Prema mjerenju agencija, Snježna kraljica jedna je od najgledanijih, ako ne i najgledanija utrka u svijetu. Usporedbe radi, ta je utrka gledanija primjerice od Wengena ili Kitzbühela, to je kao da je teniski turnir u Umagu gledaniji od Roland Garrosa ili Wimbledona - rekao je Bruno Kovačević s HRT-a, jedan od glavnih ljudi u cjelokupnom projektu.

Utrka 4. siječnja počet će s prvom vožnjom u 12.30 sati, dok je druga na rasporedu od 16.30 sati. Dan nakon, skijašice će na stazu nešto kasnije, od 15 sati, a sljemenski dvodnevni program bit će zaključen drugom vožnjom s početkom od 18 sati.

Linker
19. travanj 2024 22:49