Filip Zubčić

 JOE KLAMAR Afp
HRVAT UPISAO NOVE BODOVE

Švicarci i bez najboljeg pokorili konkurenciju na veleslalomu u Schladmingu, Zubčić zauzeo 13. mjesto

Švicarski skijaš Loic Meillard ostvario je svoju drugu pobjedu u Svjetskom kupu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. siječanj 2023. 22:19

Marco Odermatt je na posljednjih 13 veleslaloma u Svjetskom kupu, odnosno u svima od početka prošle sezone, bio na postolju (devet puta pobjednik), ali taj je niz prekinut u srijedu u Schladmingu. Ne zato što je Švicarac ovaj put "promašio postolje", nego zato što je odlučio ne startati. No, bez obzira što nije bilo najboljeg Švicarca, slavili su Švicarci. I to dvostruko - Loic Meillard je pobijedio, a Gino Caviezel je bio drugi.

Za dobro raspoloženje domaćina pobrinuo se Marco Schwarz, koji je najbržom drugom vožnjom skočio 11 mjesta i došao s 14. nakon prve vožnje do treće stepenice postolja. Još je veći skok napravio 21-godišnji Norvežanin Alexander Steen Olsen, prošlogodišnji svjetski juniorski prvak u ovoj disciplini, koji je s drugom najbržom drugom vožnjom sa 17. mjesta došao tik do postolja, na 4. mjesto.

Filip Zubčić je utrku završio na 13. mjestu. U prvoj vožnji je naš najbolji skijaš napravio veliku pogrešku u gornjem dijelu staze što ga je koštalo zaostatka od sekunde i pol na prvom prolazu, ali je nakon toga skijao na sve ili ništa, u trećem sektoru staze je imao 12. vrijeme, a u posljednjem najbrže i s 2 sekunde i 44 stotinke završio je prvu vožnju na 16. mjestu. Nakon druge ga nije nimalo oduševio pogled na semafor kad je vidio da ima čak 97 stotinki zaostatka za tada vodećim Steen Olsenom, ali na kraju je ispalo da je imao 8. vrijeme druge vožnje s čime se pomaknuo za tri mjesta u poretku.

Marco Odermatt, branitelj Velikog globusa i vodeći u ukupnom poretku, ozlijedio je koljeno prošli petak u prvom od dva spusta u Kitzbühelu, propustio je drugi spust na Streifu, a u srijedu je odlučio preskočiti i noćni veleslalom u Schladmingu.

- Koljeno je bolje, vraća mi se i sigurnost, ali s nastupom bih previše riskirao i što se tiče sljedećih utrka ove sezone i budućnosti - objasnio je 25-godišnji Švicarac.

Iskoristio je to Alexander Aamodt Kilde, koji je drugi veleslalom za redom završio u Top 10 i spustio zaostatak u ukupnom poretku na 193 boda. Kilde je u Adelbodenu bio deveti, u Schladmingu osmi i ako će Odermatt morati propustiti sljedeće dvije utrke (dva super G-a u Cortini ovaj vikend) ili neće biti na vrhunskoj razini, a Kildea neće koštati natrpani raspored, borba za Veliki globus bi mogla postati puno zanimljivija nego što je itko vjerovao kad je nedavno Švicarac imao više od 400 bodova "fore".

Linker
20. travanj 2024 10:26