Zrinka Ljutić

 PETRášEK RADEK/ČTK/PROFIMEDIA Petrášek Radek/Čtk/Profimedia
DAN ZA PAMĆENJE

Svijet je danas upoznao dvije hrvatske senzacije: Pitanje je vremena kada će obje biti na samom vrhu

Zrinki se spočitavalo da se ne nosi najbolje s pritiskom, no ona je sve te priče samo odbacila
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. siječanj 2023. 17:55

Svijet u nedjelju nije dočekao izjednačenje rekorda Ingemara Stenmarka po broju pobjeda u Svjetskom kupu (86), ali je Hrvatska dočekala prvo žensko postolje nakon 15 godina i 2 mjeseca i trećeg mjesta Ane Jelušić u slalomu u kanadskoj Panorami. I ne samo to, nego i prvi put imamo dvije hrvatske skijašice u najboljih pet u jednoj utrci Svjetskog kupa. Zrinka Ljutić je samo tri dana nakon 19. rođendana prvi put zakoračila na pobjedničko postolje osvojivši treće mjesto u Špindleruvom Mlynu, a Leona Popović je utrku završila na 5. mjestu što joj je i njoj, za sada, najbolji rezultat karijere.

- Osjećam se nevjerojatno, ali još nisam ni svjesna da doista imam postolje. Mislim da će trebati malo vremena da mi "sjedne" i onda ću možda biti više uzbuđena. Osjećam se kao da sanjam - rekla je Zrinka nakon prvog postolja u životu u Svjetskom kupu.

S obzirom na to da je tek navršila 19 godina jako se brzo probila među najbolje, a već je nekoliko puta "kucala na ta vrata" ove sezone.

- Radila sam za ovo. Znala sam da sam brza, ali nisam povezivala dvije jednako dobre vožnje. Sad jesam - dodala je i ponovila još jednom "osjećaj je nevjerojatan".

image

Zrinka Ljutić

VLADIMIR SIMICEK Afp

Nakon prve vožnje je bila treća, na istoj poziciji je već bila u Flachauu, ali tamo je "haklala" i ostala bez plasmana. Ovog puta nije bilo pogreške u drugoj vožnji.

- Imala sam dvije stvarno dobre vožnje. Uspjela sam odskijati u drugoj točno kako želim, razmišljati samo o skijanju i kad sam došla u cilj znala sam da je dobro. Prezadovoljna sam.

Kad je "haklala" u Flachauu mnogi su rekli kako je razlog bio pritisak jer je prvi put bila u toj situaciji, ali ona je takve priče odbacila. Jednostavno, pogreške se događaju, posebno kad ideš maksimalno, a drukčije i nema smisla skijati ako želiš na vrh. Uostalom, da njezina mentalna snaga prati i skijašku kvalitetu pokazala je već ove sezone kad bi već u prvoj utrci nakon pogreške pokazala da joj je doista mjesto u vrhu i da je samo pitanje dana kad će se "kockice posložiti". U Leviju je u prvom slalomu ispala u drugoj vožnji nakon što je bila sedma u prvoj, a drugi dan je završila utrku na sedmom mjestu. Sad je u Špindleruvom Mlynu u subotu propustila veliku priliku nakon što je bila šesta u prvoj vožnji samo da bi dan kasnije završila na postolju.

- Nisam bila nimalo sretna nakon prvog slaloma. Bila sam i ljuta i frustrirana zato što znam da mogu skijati jako dobro, ali napravim glupu pogrešku. Za drugi slalom sam se uspjela fokusirati i više vjerovati i isplatilo se.

Ljutić je nakon prve vožnje bila 85 stotinki iza vodeće Mikaele Shiffrin i samo 18 stotinki iza drugoplasirane Lene Dürr. Na prvom i na drugom prolaznom vremenu zaostajala je samo 2 stotinke za Amerikankom, u prvom sektoru je imala treće vrijeme, u drugom isto kao i Amerikanka, a tek 3 stotinke sporije od Dürr, a ponovo je bila sjajna u posljednjem sektoru u kojem je imala drugo vrijeme. U drugoj vožnji je imala 5. vrijeme, a kombinirano joj je to donijelo prvo postolje.

Leona Popović je u prvoj vožnji imala 5. vrijeme, sekundu i 23 stotinke sporije od Shiffrin i to uz pad neposredno pred ciljem. Naša 25-godišnjakinja je zapravo nastavila tamo gdje je stala dan ranije kad su ona i Mikaela Shiffrin imale najbržu drugu vožnju.

Popović je najbrže odskijala prvi sektor prve staze i na prvom prolazu je imala stotinu brže vrijeme od Amerikanke, odlična je bila i u drugom sektoru (6. vrijeme) i posljednjem (7. vrijeme) unatoč padu pred ciljnom crtom. Bila joj je to i najbolja pozicija koju je Leona do sada držala nakon prve vožnje.

U drugoj je bila još bolja, imala je četvrto vrijeme i zadržala 5. mjesto i na kraju utrke, a bila je tek stotinku sporija od četvrtoplasirane Anne Swenn Larsson. Najbržu drugu vožnju imala je Austrijanka Franziska Gritsch (45.53), koja je gotovo preslikala ono što je Leona napravila dan ranije. Austrijanka je, baš kao i Leona u subotu, bila 20. nakon prve vožnje, a s najboljom drugom se probila na 6. mjesto (Popović je u subotu s 20. došla na 7. mjesto).

- Imala sam dvije stvarno dobre vožnje, to mi je donijelo peto mjesto i jako sam zadovoljna - sa širokim osmijehom je rekla sedma skijašica u poretku discipline i prepustila mikrofon mlađoj kolegici "jer je Zrinka bila malo bolja i prvi put je na postolju".

Zapravo su obje bile - sjajne. Obje u Top 5, nešto što u ženskom skijanju nismo imali do njih. A obje mogu i vjerujemo da će biti još bolje i da ćemo prije ili kasnije slaviti i dvije Hrvatice na postolju.

image

Leona Popović

VLADIMIR SIMICEK Afp

Pobjednica Lena Dürr je 12 godina starija od Zrinke Ljutić i napokon je kao 31-godišnjakinja dočekala prvu pobjedu u slalomu. Hrvatska je 15 godina čekala skijašicu na postolju, a velika Njemačka je 11 godina bila bez pobjednice u ovoj disciplini (posljednja je slavila Maria Höfl-Riesch 2012.).

- Da, trebalo mi je vremena da dođem do toga. Skijala sam maksimalno, riskirala sve, napravila sam i pogrešku i ludo je da mi se pobjeda dogodila baš sad. Nisam ju očekivala u ovoj utrci, ali nekad moraš iznenaditi i samu sebe - rekla je presretna Njemica.

A djevojka koju su svi očekivali na prvom mjestu nije dopustila da joj odgoda izjednačenja rekorda pokvari raspoloženje.

- Posljednjih mjeseci je bilo toliko sjajnih utrka, ali ne očekujem da ću pobijediti u svakoj. Nisam očekivala ni da ću ih toliko već osvojiti ove sezone. U drugoj vožnji možda nisam riskirala dovoljno da bih pobijedila, ali odlično je i drugo mjesto i osiguranje slalomskog Globusa. Nije bila 86. pobjeda, ali nema veze - rekla je Mikaela Shiffrin, koja je u prvoj vožnji imala sigurne 67 stotinki prednosti u odnosu na Dürr, ali je u drugoj imala tek 14. vrijeme.

Linker
26. travanj 2024 23:49