Marco Odermatt

 JOE KLAMAR/AFP/PROFIMEDIA
NOVA GLUPOST NADLEŽNIH

Svjetska skijaška federacija će sama sebi ‘odrezati granu‘. Bilo bi nevjerojatno kad u pitanju ne bi bio FIS

Svjetska skijaška federacija (FIS) još je jednom uspjela napraviti ‘pogrešku u koracima‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 05. listopad 2023. 12:59

Kad je u pitanju Svjetska skijaška federacija onda više nije baš nikakvo iznenađenje da uvođenje novih disciplina završi manjim ili većim fijaskom. Ili skandalom. Ili nezadovoljstvom. Birajte...

U novoj sezoni Svjetskog kupa, koja starta krajem listopada u Söldenu, prvi put se trebala održati ekipna kombinacija, ali neće biti ništa od toga jer je, kao i svojevremeno s paralelnim utrkama, previše “propuha” u pravilima što je ovaj put izazvalo oštro protivljenje skijaša i skijašica izraženo u pismu koje su uputili FIS-u.

Kitzbühel ‘povukao ručnu’

U Kitzbühelu, koji je trebao biti prvi domaćin, shvatili su kako im ne treba povezanost s nečim što ima “previše nesigurnih faktora koji bi mogli naštetili imidžu čuvenih Hahnenkamm utrka...

image

Mikaela Shiffrin

CHARLY TRIBALLEAU Afp

- Učinili bismo sve što možemo kako bismo novom formatu ponudili najveću moguću pozornicu kao novu priliku za skijanje. No, u konačnici nije bilo vremenskog okvira koji bi dobru provedbu učinio realističnom. Rizik da Kitzbühel pretrpi štetu je prevelik - izjavio je Christian Scherer, glavni tajnik Austrijskog skijaškog saveza za APA-u.

Onog trenutka kad je Kitzbühel “povukao ručnu” vezanu uz domaćinstvo utrke, FIS-u objektivno nije preostalo ništa drugo nego da povuče novu disciplinu iz kalendara uz objašnjenje kako se to radi “kako bi se ostavilo više vremena za analizu i rad na detaljnim pravilima za poboljšanje proizvoda uz poštivanje fair playa”.

Teško da bi ih smetala manjkavost proizvoda da nije bilo pisma skijaša i skijašica koje su potpisale i sve najveće zvijezde kao što su Mikaela Shiffrin, Marco Odermatt, Aleksander Aamodt Kilde, Sofia Goggia, Henrik Kristoffersen, Lucas Brathen i “strateškog odmaka” Kitzbühela. Pritom, nisu se skijaši zapravo popunili protiv nove discipline, nego prvenstveno protiv idiotske ideje vezane uz bodovanje. Naime, prema njoj bodovi osvojeni u ekipnoj kombinaciji (jedan skijaš vozi brzu disciplinu, jedan slalom) računali bi se i za poredak slaloma, odnosno spusta/super G-a.

image

Aleksander Aamodt Kilde

LIONEL BONAVENTURE Afp

Sama ideja da bi plasman ostvaren u ekipnoj disciplini donosio bodove u pojedinačnoj je nakaradna, a onda tu dodajte i da neki skijaši jednostavno ne mogu nastupati u ekipnoj kombinaciji jer u reprezentaciji uopće nemaju skijaša ili skijašicu koji bi mogao skijati drugu disciplinu. Primjerice, Grčka ima AJ Ginnisa, ali nema spustaša, slično je i sa Slovačkom i Petrom Vlhovom, a to znači da bi oni s ovakvim bodovanjem, da je prošlo, Ginnis i Vlhova bili oštećeni u slalomskom poretku.

Ako se pravila dovoljno dobro “dorade”, iz Kitzbühela su poručili kako su spremni organizirati utrku u sezoni 2024/25. kad bi ova disciplina trebala imati premijeru i na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Saalbachu. Zapravo, morala bi imati ako Svjetska skijaška federacija ne želi ostati bez dva seta olimpijskih medalja.

Sami sebi ‘režu granu’

Naime, paralelnih utrka, koje su još ne tako davno u FIS-u prezentirali kao “fenomenalnu i modernu” zamjenu za kombinaciju, u međuvremenu su se definitivno odrekli, a zna se da na idućim Igrama u Milanu 2026. neće biti kombinacije kakva je bila zaključno s Igrama 2022. Ako ne zaživi ekipna kombinacija, alpsko skijanje će ostati bez jedne muške i jedne ženske discipline na Igrama, odnosno Svjetska skijaška federacija će sama sebi “odrezati granu”. Bilo bi nevjerojatno kad u pitanju ne bi bio FIS.

image

Henrik Kristoffersen

JEFF PACHOUD Afp

U međuvremenu, manje od mjesec dana prije starta sezone, napravljene su i promjene u kalendaru Svjetskog kupa koji je dobio još dva spusta. Naime, Kitzbühel će umjesto ekipne kombinacije ugostiti još jedan spust pa će i u ovoj sezoni imati dva spusta i slalom, a i Crans Montana, koja je trebala ugostiti žensku ekipnu kombinaciju, dobila je još jedan spust. Povećan je i program u francuskom Chamonixu budući da su definitivno otpale utrke u Lake Louiseu, što je bilo izvjesno već duže vrijeme, pa će i u Francuskoj skijaši voziti dva spusta i slalom.

Gdje je nestala ravnopravna raspodjela disciplina kod skijaša?

Prije dvije-tri godine je kao jedna od glavnih stvari koje se moraju napraviti istaknuto usklađivanje broja utrka po disciplinama, ali na to se u međuvremenu očito zaboravilo kad je u pitanju muški Svjetski kup.

Jasno to pokazuje i kalendar predstojeće sezone u kojem je omjer brzih i tehničkih i disciplina kod skijaša 24-21 u korist tehničkih, a po disciplinama to izgleda ovako: 13 spustova, 8 super G-a, 11 veleslaloma i 13 slaloma.

Kod žena je do izbacivanja ekipne kombinacije i dodavanja još jednog spusta kalendar za sezonu 2023/24. bio složen baš po principu istoga broja utrka u svakoj disciplini, po 11. Sad je to minimalno narušeno pa će biti 12 spustova, 11 super G-a, 11 veleslaloma i 11 slaloma.

image

FIS se protivi i novom logu Hirscherovih skija

VAN DEER-RED BULL SPORTS

Uz ‘skrivenog bika‘, sad je sporna i Odermattova kaciga

Cijelu prošlu sezonu obilježio je sukob između FIS-a i Marcela Hirschera, odnosno FIS-ova zabrana loga i imena Hirscherovih skija Van Deer-Red Bull Sports pa je Henrik Kristoffersen, koji je Hirscherov glavni vozač i svjetsko slalomsko zlato i dvije pobjede i ukupno 11 penjanja na postolje u Svjetskom kupu proslavio sa skijama na kojima je crnom trakom bilo prekriveno njihovo ime.

Sporan je bio dodatak Red Bull i crveni bik koji je dodan u logo, pa je ovog ljeta Hirscherova kompanija promijenila ime skija u Van Deer Racing. Pritom je riječ “racing” u logu tako dizajnirana da je zapravo stilizirani bik, odnosno bik je ostao na skijama iako je “skriven”.

Genijalno osmišljeno, ali u FIS-u naravno nisu oduševljeni što su nadmudreni pa austrijski mediji pišu kako Hirscher još nema dozvolu ni za korištenje revidiranog loga.

U međuvremenu, predsjednik Johan Eliasch i njegova administracija proširuju frontu sukoba. Više nije sporan samo logo Hirscherovih skija, nego i kacige nekih skijaša, uključujući i dvostrukog ukupnog pobjednika Svjetskog kupa Marca Odermatta.

Naime, skijaši i skijašice na kacigama imaju pravo nositi ime sponzora, ali FIS-u je sad počelo smetati što je primjerice cijela Odermattova kaciga u bojama sponzora, a ne samo dopuštenih 50 kvadratnih centimetara. Je li slučajnost što je ponovo riječ o Red Bullu?

- Red Bullov marketing je senzacionalno reagirao na nove propise i mislim da je dizajn kacige koji ću predstaviti u Söldenu jako cool. Ali bez obzira na to, nije u redu da originalni dizajn više nije dopušten. Pitam se gdje će biti povučena crta s drugim glavnim sponzorima u budućnosti - prokomentirao je Odermatt novo “treniranje strogoće” FIS-a.

Linker
26. lipanj 2024 08:22