Federica Brignone

 JEFF PACHOUD Afp
PALAC DOLJE

Svjetska skijaška federacija od vlastitog sporta radi sprdnju i ponižava svoje zvijezde

Disciplina u kojoj se dijele medalje pretvorena je u neslužbeni trening
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 08. veljača 2023. 22:02

Alexis Pinturault i Federica Brignone su veliki skijaši, zvijezde svog sporta. Oboje su bili i ukupni pobjednici Svjetskog kupa. Francuz ima 34 pobjede u Svjetskom kupu, tri olimpijske medalje i šest pojedinačnih svjetskih medalja u tri discipline od čega dva zlata. Talijanka ima 21 pobjedu u Svjetskom kupu, isto tri olimpijske medalje te dvije svjetske od čega jedno zlato.

Pinturault i Brignone su prvi osvajači zlata na Svjetskom prvenstvu koje je u ponedjeljak počelo u Francuskoj. Njihovim se pobjedama ne može baš ništa prigovoriti, dapače. Ali način na koji je njihova krovna sportska organizacija, ona koja im je i dodijelila zlata, tretirala disciplinu u kojoj su osvojili zlata je sprdnja. I uvreda i njima.

image

Alexis Pinturault

LIONEL BONAVENTURE Afp

Svjetska skijaška federacija (FIS) već godinama ne zna što bi s kombinacijom ili superkombinacijom ili alpskom kombinacijom, a na Svjetskom prvenstvu u Courchevelu i Meribelu od nje su uvelike napravili neslužbeni trening super G-a.

Osam skijašica se nakon određenog kombinacijskog super G-a nije pojavilo na startu slaloma, a isto je dan kasnije napravilo deset skijaša. Lara Gut-Behrami, Ragnhild Mowinckel, Ilka Štuhec, Alice Robinson, Tessa Worley, Cornelia Hütter, Sofia Goggia, Vincent Kriechmayr, Aleksander Aamodt Kilde, Stefan Rogentin, James Crawford... su neki od njih, a svi nabrojani imaju ambiciju i kvalitetu osvojiti medalju na ovom SP. I to ne samo u super G-u ili ne nužno u super G-u, ali im je dobro došlo isprobati stazu. I s obzirom na to da im pravila to dopuštaju, zašto ne bi?

Pritom su neki potpuno otvoreno i prije SP-a rekli da će kombinacijski super G koristiti isključivo kao trening, neki nisu ni nakon utrke, ali to ionako nije presudno.

Marco Odermatt i Dominik Paris su, recimo, prigodno "fulali" posljednja vrata u super G-u pa su bili pošteđeni "teške dvojbe" pojaviti se na startu slaloma ili ne. Dvojbe koje naravno nisu ni imali iako je mladi Švicarac rekao SRF-u kako nije bilo planirano promašiti vrata, no odmah je dodao kako se nije ni maksimalno potrudio izvući iz pogreške. Uostalom, po dolasku na SP je švicarskim novinarima rekao i kako se u posljednji trenutak sjetio da mora ponijeti i slalomske skije.

I opet, ni on, baš kao ni bilo tko od onih koji su svjesno iskoristili kombinacijski super G smo kao trening, nisu napravili ništa pogrešno. Za razliku od FIS-a, koji je samo trebao staviti kombinacije nakon brzih disciplina i time bi dao potrebni dignitet disciplini koje se želi riješiti, ali i dalje dijeli medalje u njoj. I pokazao poštovanje prema najboljima u njoj.

Bilo bi zanimljivo vidjeti, da su to napravili, koliko bi tada bilo odustajanja od slaloma, posebno među onim brzincima koji se nisu uspjeli dočepati medalja u spustu i super G-u, a imaju ikakvu šansu u ovoj disciplini. Pritom se nema potrebe zamarati s onim "nikad ne voze slalom", ne vozi ni većina slalomaša brze discipline. Uostalom, dvojica od onih koji su u utorak odustali od slaloma prije samo godinu dana osvojili su olimpijske medalje u kombinaciji - Aleksander Aamodt Kilde srebro, a James Crawford broncu.

Linker
27. travanj 2024 17:37