Filip Zubčić

 LUCA TEDESCHI/IPA SPORT/IPA-AGENCY.NET/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Luca Tedeschi/ipa Sport/ipa-agency.net/shutterstock Editorial/profimedia
ZEZNULO IH VRIJEME

Svjetski kup ostao bez još jedne utrke, otkazan je slalom u Kranjskoj Gori: ‘Nije pronađena druga opcija‘

U Kranjskoj Gori je u slalomu uz Zubčića, Kolegu i Rodeša trebao skijati i Tvrtko Ljutić
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 06. ožujak 2024. 17:30

Svjetski kup skijaša ostao je bez još jedne utrke ove sezone. Nakon što je u utorak otkazan veleslalom u Kranjskoj Gori, a slalom pomaknut na subotu, u srijedu poslijepodne Svjetska skijaška federacija (FIS) objavila je kako ove godine na Podkorenu neće biti niti jedne muške utrke:

- Zbog jake kiše u posljednja 24 sata koja je potpuno uništila stazu slalom je otkazan. FIS je pokušao pronaći zamjenu, ali s obzirom na kratkoću vremena nije pronađena druga opcija.

Skijašima su tako ostale samo četiri utrke na završnici Svjetskog kupa u Saalbachu na kojima pravo nastupa ima 25 najboljih po disciplini (nema pomicanja “crte” ako je u 25 netko tko je ozlijeđen i ne može nastupiti), oni koji imaju više od 500 bodova u ukupnom poretku mogu skijati i u onoj disciplini u kojoj nisu u 25, a priključuju im se i aktualni svjetski juniorski prvaci u svojoj disciplini.

Nekima je otkaz utrka u Kranjskoj Gori pogodovao, nekima nije. Onaj koji se neće žaliti je Austrijanac Manuel Feller koji je s otkazom slaloma na Podkorenu osvojio slalomski Globus, prvi u svojoj karijeri. Marco Odermatt je u veleslalomu odavno osigurao svoj treći uzastopni veleslalomski Globus, baš kao što već dugo ima “zacementiranu” i treću uzastopnu ukupnu pobjedu. No, Švicarac je ostao bez mogućnosti da do kraja sezone izjednači apsolutni rekord Ingemara Stenmarka po broju uzastopnih pobjeda u nekoj disciplini (14). Odermatt ih ima 12 u veleslalomu i eventualno “hvatanje” Stenmarka ostat će mu za iduću sezonu.

Što otkazi obje utrke u Sloveniji znače za naše skijaše?

Filip Zubčić je odavno osigurao svoje mjesto na završnici u veleslalomu (2. u poretku), a Samuel Kolega je čvrsto “unutra” u slalomu (18. u poretku). Najviše je oštećen Istok Rodeš koji je 26. u poretku slaloma (85 bodova), samo jedan bod iza Grka AJ Ginnisa i Nijemca Sebastiana Holzmanna koji dijele 24 mjesto.

Filip Zubčić je imao dvije opcije za nastup u slalomu na završnici, jedna je bila odličan rezultat u slalomu na Podkorenu koji bi ga pomaknuo među 25 najboljih, a druga nastup po kriteriju 500 ili više bodova u ukupnom poretku. Ova druga opcija je za njega još otvorena, ali za to bi morao biti najmanje drugi u veleslalomu u Saalbachu. Naime, trenutačno ima 434 boda, odnosno 66 ga dijeli od 500 bodova, a ta “granica” se može prijeći i na završnici i odmah nakon toga skijaš ima pravo nastupa u prvoj sljedećoj disciplini koja je na rasporedu (veleslalom se skija 16. ožujka, a slalom 17. ožujka).

U Kranjskoj Gori je u slalomu uz Zubčića, Kolegu i Rodeša trebao skijati i Tvrtko Ljutić pa je otkaz ove utrke pomaknuo i njegovu premijeru u Svjetskom kupu za sljedeću sezonu.

Linker
27. travanj 2024 12:07