Filip Zubčić

 TIZIANA FABI Afp
DVA SPEKTAKLA

‘Ta utrka nije pretjerana teška, dosta treba napadati od starta, a postoji nešto zbog čega nikome neće biti lako‘

Svjetski kup skijaša nastavlja se veleslalomom (utorak) i slalomom (srijeda) u austrijskom Schladmingu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. siječanj 2024. 07:28

Siječanj je mjesec muških klasičnih utrka u Svjetskom kupu koje počinju u Adelbodenu, nastavljaju se u Wengenu i Kitzbühelu, a taj vrlo intenzivan period sezone uobičajeno je završavao noćnim slalomom na stazi Planai u Schladmingu. Završit će i ovog tjedna, ali kao i prije godinu dana skijaši će u Schladmingu imati dvostruki program i obje će utrke biti noćne. Prvo u utorak veleslalom u kojem će od naših startati Filip Zubčić, a potom u srijedu slalom sa sva tri naša skijaša na startu.

- Osjećam se dobro, treninzi idu dosta dobro tako da se veselim ovim utrkama - poručio je Filip Zubčić nakon treninga u Reiteralmu.

Dvostruki program u Schladmingu naš najbolji skijaš iskusio je već prije godinu dana, tada je jedina razlika bila to da je prvo održan slalom pa dan kasnije veleslalom.

- Prošle godine je veleslalom uletio kao nadoknada, ali se pokazao kao zanimljiva i dobra utrka i drago mi je da su ju ubacili standardno u program.

Lani 13. u veleslalomu

Bio je to i jedini veleslalom u posljednje tri sezone u Svjetskom kupu u kojem na postolju nije bilo Marca Odermatta. Iz jednostavnog razloga - preskočio je tu utrku jer se lakše ozlijedio u spustu u Kitzbühelu. No, i bez njega su Švicarci slavili jer je pobijedio Loic Meillard ispred Gina Caviezela, a treći je bio Marco Schwarz.

- Taj veleslalom nije pretjerano težak, dosta treba napadati od starta jer je tu ravniji dio staze i onda nas čeka ona zadnja strmina koja je teška i u slalomu i u veleslalomu. Bit će zanimljivo i neće biti lako jer su dvije noćne utrke i kasno je start, a mi smo naviknuti da se budimo rano ujutro tako da ćemo se morati prebaciti na taj noćni ritam. Ali publika je tamo uvijek super tako da se veselim nastupu.

Zubčić je lani bio 13. u veleslalomu u Schladmingu, 16. nakon prve vožnje, dok je u drugoj imao osmo vrijeme. No, velika je razlika između Filipa prije godinu dana i sad. Tada je u Schladming došao nakon 12. mjesta u Söldenu, nezavršene prve vožnje u Val d’Isereu i tri top 10 plasmana - 10. i 8. u Alta Badiji i 10. u Adelbodenu. Bio je 10. u poretku discipline sa 106 bodova i to uopće nije bilo loše, ali nije ni bilo ni blizu onoga što ostvaruje ove sezone.

Dvojice favorita više nema

Sad skijaši u Schladming dolaze s jednom utrkom manje u ovoj disciplini, a u dosadašnja četiri veleslaloma Zubčić već ima dva postolja - 2. mjesto u prvom veleslalomu u Alta Badiji i 3. mjesto u Adelbodenu i dva 4. mjesta (Alta Badia II i Val d’Isere). Skupio je 240 veleslalomskih bodova i u poretku ove discipline ispred njega je samo Marco Odermatt koji je osvojio sve četiri utrke i ima 400 bodova.

Jedini koji je Odermattu ove sezone ugrožavao slavlje u veleslalomu je upravo Filip Zubčić i to u prvoj utrci u Alta Badiji kad je Švicarac ščepao pobjedu sa samo 19 stotinki boljim vremenom od našeg skijaša. Preostale tri je osvojio “komotno”, u Val d’Isereu je Marco Schwarz bio 98 stotinki sporiji, u drugoj utrci u Alta Badiji je ponovo Schwarz bio drugi sa sekundom i 5 stotinki zaostatka, a u Adelbodenu je drugoplasirani Aleksander Aamodt Kilde bio sekundu i 26 stotinki iza Švicarca.

Dvojica od trojice onih koji su u veleslalomima bili “prvi do Odermatta” današnju utrku će gledati iz kreveta budući da su i Marco Schwarz (koljeno) i Aleksander Aamodt Kilde (rame, potkoljenica) završili sezonu zbog teških ozljeda.

Linker
01. svibanj 2024 10:55