Federica Brignone

 JEFF PACHOUD Afp
Skijaški paradoks

Talijanka osvojila zlato u izgubljenoj disciplini: ‘Na ovaj način kombinaciji prijeti potpuni slom‘

Disciplina koja ne postoji u Svjetskom kupu već tri sezone, postoji na Svjetskim prvenstvima i na Igrama
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 06. veljača 2023. 17:22

Federica Brignone je osvojila zlato u alpskoj kombinaciji, svoju petu medalju na velikim natjecanjima (3 olimpijske i 2 svjetske), ali prvu zlatnu. Srebro je pripalo Švicarki Wendy Holdener, koja je u ovoj disciplini bila svjetska prvakinja 2017. i 2019, a u njoj ima i olimpijsko srebro (2022.) i broncu (2018.). Brončana je 29-godišnja Austrijanka Ricarda Haaser, kojoj je to prvo odličje s velikih natjecanja. Mikaela Shiffrin, braniteljica kombinacijskog zlata iz Cortine 2021., pogriješila je tri vrata prije kraja slaloma. Naizgled kao i na ZOI, ali s obzirom na zaostatak iz super G-a morala je skijati maksimalno, a onda se pogreške događaju.

Najvažniji su to podaci iz prve discipline u kojoj su podijeljene medalje na Svjetskom prvenstvu u francuskom Courchevelu/Meribelu. Discipline koja se bez pretjerivanja može nazvati - izgubljenom. Naime, kombinacija je nakon kombiniranja s disciplinama (spust + slalom ili super G + slalom) i promjene imena (iz superkombinacije u alpsku kombinaciju) proteklih sezona potpuno nestala iz Svjetskog kupa. Skijašice su ju u najjačem natjecanju u skijanju posljednji put skijale 23. veljače 2020. u Crans Montani i pobijedila je upravo Federica Brignone, a skijaši 1. ožujka 2020. u Hinterstoderu kad je slavio Alexis Pinturault. Nakon toga - niti jedna utrka i neće se ni vratiti.

image
JEFF PACHOUD Afp

I tu dolazimo do paradoksa, koji će puno reći o onima koji vode svjetsko skijanje posljednjih godina. Disciplina koja ne postoji u Svjetskom kupu posljednje tri sezone, postoji u tom razdoblju na Svjetskim prvenstvima i Zimskim olimpijskim igrama. Ponavljamo, posljednje utrke u Svjetskom kupu održane su 2020., a 2021. se skijalo za svjetske medalje u Cortini d‘Ampezzo, 2022. na Igrama u Pekingu i sad na SP u Francuskoj. Za rubriku "vjerovali ili ne" ili za pitanje "tko je tu lud".

Neki, poput našeg Ivice Kostelića, ali nije jedini, nikad se neće pomiriti s "brisanjem" discipline koja je obilježila ovaj sport i slavila one koji su bili u stanju spojiti "nespojivo" - skijati dobro i slalom i spust. Dosta je, nažalost, onih koji misle drukčije, a još je veća žalost što su među njima oni koji odlučuju. A ti isti su svoj prezir prema ovoj disciplini pokazali i slaganjem rasporeda u Courchevelu i Meribelu i stavili kombinaciju prva dva dana SP-a. Prvi put u 30 godina.

- Na ovaj način kombinaciji prijeti potpuni slom - kaže Urs Lehmann, predsjednik Švicarskog skijaškog saveza.

U čemu je problem? Kombinacija se na ovom SP skija prije brzih disciplina, a kako naravno nema treninga uoči super G-a, koji su na rasporedu u srijedu i četvrtak, bilo je jasno da će dobar dio specijalista za brze discipline kombinaciju koristiti isključivo kao trening i to tako da im ne pada na pamet pojaviti se na startu kombinacijskog slaloma bez obzira na ostvareni rezultat u kombinacijskom super G-u.

Potvrdilo se to u ženskoj utrci kad se osam skijašica, koje puno veće ambicije imaju u nekim drugim disciplinama, povuklo sa starta slaloma - Lara Gut-Behrami, Ragnhild Mowinckel (dijelile 2. mjesto), Ilka Štuhec (10.), Tessa Worley (11.), Alice Robinson (11.). Cornelia Hütter (19.), Sofia Goggia (20.) Ponovit će se i u utorak kad je muška kombinacija u kojoj će startati i trenutačno najbolji skijaš svijeta Marco Odermatt. E sad, bilo bi jako zanimljivo vidjeti kako Odermatt skija slalom ili recimo Vincent Kriechmayr, ali nemojte se nadati.

- Takav scenarij, koji bi mogao biti koban za reputaciju ove discipline, mogao se spriječiti da je kombinacija bila zakazana nakon spusta, kao u zadnjim borbama za svjetski naslov - smatra Lehmann.

Sepp Brunner, šef austrijskih spustaša, problem vidi i u kombiniranju kombinacijskih disciplina.

- Mislim da je potpuno pogrešno skijati kombinaciju sastavljenu od super G-a i slaloma. Ako želite zadržati kombinaciju, onda ju treba složiti na klasičan način, sa spustom i slalomom.

Problem je što oni koji odlučuju ne žele zadržati kombinaciju, ali Federici Brignone to neće umanjiti ni sreću ni ponos zbog prvog zlata u karijeri.

- Presretna sam i zahvalna za ovaj dan. Imala sam dvije zbila dobre vožnje, pogotovo u super G-u, ali i u slalomu. U mojoj karijeri je nedostajalo samo zlato i zato sam toliko, toliko uzbuđena i sretna - rekla je skijašica koja je Italiji donijelo prvo žensko svjetsko zlato u kombinaciji u kojoj su se odličja u raznim varijantama dijelila od drugog SP-a održanog 1932. godine.

Brignone je čvrsti temelj postavila u super G-u u kojem je imala najbrže vrijeme, ali i značajno brže od glavnih konkurentica za zlato (Shiffrin +0.96, Holdener +1.66). U slalomu je Brignone, kojoj ovo nije jača disciplina, ali je dovoljno dobra da je 20 puta osvajala bodove u Svjetskom kupu, imala drugo vrijeme i to samo 4 stotinke sporije od najbrže Wendy Holdener.

Objektivno, zlato je bilo njezino već nakon što Mikaela Shiffrin nije završila svoju slalomsku vožnju. Amerikanka je zaostatak od 96 stotinki za Brignone smanjila na samo 8 stotinki na trećem prolazu, ali je pogriješila na trećim vratima prije cilja.

Brignone je i prije dvije godine na domaćem terenu u Cortini vodila nakon super G-a, ali sa samo 6 stotinki boljim vremenom od Shiffrin i tada ona nije završila slalom, a Amerikanka je uzela zlato.

- Skijam dobro, a ovdje sam došla bez ikakvog pritiska i sa samo jednom mišlju "uživat ću" - za razliku od "svoje" Cortine gdje osim kombinacije ni završila ni veleslalom ni slalom.

KOMBINACIJA

1. Federica Brignone (Ita) 1:57.47

2. Wendy Holdener (Švi) +1.62

3. Ricarda Haaser (Aut) +2.26

4. Ramona Siebenhofer (Aut) +2.48, 5. Franziska Gritsch (Aut) +2.71, 6. Michelle Gisin (Švi) +3.43, 7. Laura Gauche (Fra) +3.71, 8. Emma Aicher (Njem) +3.78, 9. Elena Curtoni (Ita) +4.05, 10. 10. Marie-Michelle Gagnon (Kan) +4.91...

DANAS NA SP

Utorak, 7. veljače

11.00 muška kombinacija (super G)

14.30 muška kombinacija (slalom)

- nastupa Tvrtko Ljutić

POSLJEDNJIH 15 SVJETSKIH PRVAKINJA U KOMBINACIJI

2023. Federica Brignone (Ita)

2021. Mikaela Shiffrin (SAD)

2019. Wendy Holdener (Švi)

2017. Wendy Holdener (Švi)

2015. Tina Maze (Slo)

2013. Maria Höfl-Riesch (Njem)

2011. Anna Fenninger (Aut)

2009. Kathrin Zettel (Aut)

2007. Anja Pärson (Šve)

2005. Janica KOSTELIĆ (Hrv)

2003. Janica KOSTELIĆ (Hrv)

2001. Martina Ertl (Njem)

1999. Pernilla Wiberg (Šve)

1997. Renate Götschl (Aut)

1996. Pernilla Wiberg (Šve)

Linker
05. svibanj 2024 15:58