DAMIR SENCAR Afp
TEŠKA ZIMA ZA ALPSKO SKIJANJE

Temperature su nemilosrdne! Do ovog vikenda otkazano 11 utrka u Svjetskom kupu, samo dvije su nadoknađene

Svjetski skijaški kup ima puno problema s otkazima od početka ove sezone
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 07. siječanj 2023. 12:19

Svjetski skijaški kup ima puno problema s otkazima od početka ove sezone, a iznimno topli siječanj dodatno komplicira situaciju.

Do ovog vikenda je održano 16 ženskih i 15 muških utrka, a otkazano je ukupno 11 utrka. Sedam u brzim disciplinama i četiri u tehničkim, a otkazi su podjednako raspoređeni na mušku (6 utrka) i žensku konkurenciju (5 utrka).

Za šest utrka se odmah u trenutku otkaza znalo da se neće nadoknađivati tijekom sezone, a to su dva muška i dva ženska spusta Zermatt-Cervinia te dvije paralelne utrke u Lechu. Spustovi zato što su oni dodani u kalendar kao nova velika atrakcija (start u Švicarskoj, cilj u Italiji), a novu atrakciju ne možeš predstaviti na nekom “starom” spustu, dok za organizaciju paralelnih utrka trenutačno nitko nije zainteresiran osim austrijskog Lecha.

Otkazivanje dva muška spusta Zermatt-Cervinia zapravo je popravilo ravnotežu u muškom kalendaru jer je u startu bilo zamišljeno čak 14 utrka ove discipline prema 10 slaloma, 10 veleslaloma i 8 super G-a.

Od preostalih pet neodržanih utrka do sada su nadoknađene samo dvije u alternativnim odredištima, ženski veleslalom iz Söldena u Semmeringu, a jedan muški spust iz Beaver Creeka u Val Gardeni.

Zanimljivo, u Val Gardeni su uspjeli održati spust koji je otpao u Beaver Creeku, ali zbog vremenskih neprilika nisu uspjeli održati originalno planirani super G.

Listopad

Sölden (Austrija): ženski veleslalom*

Zermatt-Cervinia (Švicarska/Italija): 2 muška spusta

Studeni

Zermatt-Cervinia (Švicarska/Italija): 2 ženska spusta

Lech (Austrija): muška i ženska paralelna utrka

Lake Louise (Kanada): muški super G

Prosinac

Beaver Creek (SAD): muški spust*

Val Gardena (Italija): muški super G

Siječanj

Zagreb (Hrvatska): ženski slalom

*nadoknađene utrke. (rb)

Linker
25. srpanj 2024 03:50