SCREENSHOT/Instagram MATTERHORNCERVINOSPEEDOPENING
POGLEDAJTE VIDEO

Testirana spektakularna nova staza za Svjetski kup, skijaši sa strahom išli na skok: ‘Letjet će 70 metara‘

Utrke spusta na Matterhornu svoju će premijeru napokon dočekati u studenome
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 20. rujan 2023. 10:39

Nova sezona Svjetskog skijaškog kupa, u čijem kalendaru prvi put nakon 19 godina nema Sljemena, servirat će navijačima premijeru spusta na Matterhornu.

Staza Gran Becca koja prolazi kroz dvije države - start je u Švicarskoj, cilj u Italiji - bila je u rasporedu i za prošlu sezonu, ali su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta utrke morale biti otkazane. Ne bude li problema i ove jeseni, 11. i 12. studenoga tamo će se održati dva muška spusta, a vikend kasnije na pozornicu izlaze spustašice.

Ovih je dana staza konačno dočekala prva testiranja, u akciji su bili švicarski B reprezentativci, a naročito je uzbudljiv bio trenutak otvaranja spektakularnog skoka koji će biti jedan od najvećih u Svjetskom kupu. Na treninzima se letjelo do 50 metara, a na utrkama će i do 70, jer će skijaši, prema riječima trenera Franza Heinzera koji je nadgledao konstrukciju skoka, dolaziti na skok sa znatno većom brzinom.

- Iako sam tijekom godina stekao puno iskustva, nije lako izračunati udaljenost i zračni položaj sportaša. Zato sam bio posebno napet prije prvog skoka - rekao je Heinzer.

Nervozni su, piše Blick, bili i skijaši, a led je probio Arnaud Boisset, prošlosezonski ukupni pobjednik super-G-ja u Europskom kupu. Švicarac je na skakaonicu dojurio s brzinom od 100 km/h i skočio 40 metara. Olakšanje među trenerima bilo je veliko.

- Skok funkcionira savršeno - ustvrdio je Heinzer.

Deset metara dalje odletio je 20-godišnji Denis Corthay, a najviše respekta prema stazi imao je Yannick Chabloz, koji je u prošloj sezoni pretrpio dva ozbiljna pada i slomio nekoliko kostiju.

- Bio sam jako impresioniran skokom kad sam ga vidio, no sve je prošlo odlično.

Jedan od iskusnijih skijaša, 31-godišnji Ralph Weber, kaže da će skok pružiti najljepšu panoramu u Svjetskom kupu ("Stvarno letite prema Matterhornu"), dok osvajač Europskog kupa Josua Mettler ističe da to nije najveći izazov na stazi. Start se, naime, nalazi na 3800 metara nadmorske visine.

- Na ovoj visini već nakon jedne minute ostajete bez daha. Zato mi u ovom trenutku teško pada pomisao da će ovdje biti utrka dugačka dvije minute - podvukao je Mettler.

Linker
01. studeni 2023 01:41