Na fotografiji: Zrinka Ljutić priprema skije za trening zajedno sa sestrom Dorom i braćom Tvrtkom i Hrvojem
 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
HRVATSKA SENZACIJA ZA JL

‘To je nevjerojatan podatak! I Janica je sretna, čule smo se. Ukupna pobjeda? Sad vidim da je to moguće‘

Zrinka Ljutić na 2. je mjestu ukupnog poretka Europskog kupa i blizu ostvarenja sna u 17. godini
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 05. veljača 2021. 23:00

Nevjerojatno. To je riječ kojom Zrinka Ljutić (17) opisuje svoju poziciju u Europskom skijaškom kupu nakon što je ostvarila dvije pobjede u dvije različite discipline. Trijumfi u Zell am Seeu i na Krvavcu lansirali su hrvatsku skijašicu na drugo mjesto ukupnog redoslijeda, 102 boda iza Slovenke Andreje Slokar, s itekako realnim izgledima da do kraja sezone napadne napadne osvajanje drugog po jačini FIS-ova natjecanja.

O kakvom bi se uspjehu radilo, ilustrirat će podatak da su ukupne pobjednice Europskog kupa bile Lara Gut, Anna Veith, Maria Höfl-Riesch, Alexandra Meissnitzer i brojna druga velika imena ženskog skijanja. Medijska pozornost se ne može mjeriti sa Svjetskim kupom, ali o relevantnosti natjecanja svjedoči žestoka konkurencija na utrkama.

Primjećuju to i skijaški fanovi, pa i šira javnost koja se sa Zrinkinim imenom iz tjedna u tjedan sudara sve češće. Možemo samo pretpostaviti kakav će interes pobuditi prvi ozbiljniji rezultati (čitaj: druge vožnje) u elitnom rangu, koji su također samo pitanje vremena.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

U srijedu se na Krvavcu trebao voziti još jedan veleslalom, ali je zbog loših uvjeta otkazan, što je bila dobra prilika da čujemo Zrinkina razmišljanja uoči ulaska u završni dio sezone.

Ako usporedite zadnji slalom i veleslalom, na kojoj ste utrci osjećali da ste bliže pobjedi?

- Definitivno u veleslalomu, očekivala sam da ću ga bolje odvesti jer mi je to ipak prva disciplina. Potrefilo se na utrci dosta toga, ali generalno sam odskijala dosta dobro.

Spomenuli ste nakon utrke 'probijanje leda' u slalomu.

- Da, slalom mi je pokazao da to mogu, dao mi je dobar osjećaj. Jer ako sam napravila dobar rezultat u jednoj disciplini, zašto ne bih i u drugoj.

Jeste li očekivali tako brz uspon u Europskom kupu? Nisu prošla ni dva mjeseca kako ste imali startne brojeve 66, 68, 84…

- Nisam, uopće. Sve je ovo već puno više nego što sam si zacrtala. Eventualno još druga vožnja u Svjetskom kupu i to je to. Ali da mi je netko na početku sezone rekao da ću dvaput pobijediti u Europskom kupu, ne bih mu vjerovala.

Kakav je osjećaj bio slušati himnu u svoju čast?

- Stvarno odličan, predivan. Kako stvari stoje, uskoro će je i drugi naučiti.

Jako je malo vrhunskih skijašica prije 18. rođendana ostvarivalo pobjede na ovoj razini. Od aktivnih, to je uspjelo Vlhovoj u Europskom kupu i Mikaeli Shiffrin u Nor-Am Cupu. Koliko vam je to značajno kao putokaz da idete u dobrom smjeru?

- To je nevjerojatan podatak. Ne mogu reći da mi ne znači puno, iako se za uspjeh na najvišoj razini treba posložiti još dosta stvari. Lijepo je znati da ste na dobrom putu, ali naravno da sve te brojke u konačnici ne moraju značiti ništa kad je riječ o proboju u Svjetski kup.

Jeste li se nakon ovih pobjeda čuli s Janicom Kostelić?

- Jesam, jako je zadovoljna i sretna.

Hoćemo li je uskoro vidjeti na vašoj utrci, možda na SP-u?

- Ne znam, ne mogu ništa reći, vidjet ćemo…

Kakav je plan za ovaj mjesec?

- Iduće utrke Europskog kupa su u Njemačkoj (Berchtesgaden, 13. i 14. veljače, nap. a.), dotad ćemo trenirati, a nakon toga idemo na Svjetsko prvenstvo. Plan je da u Cortini vozim slalom i veleslalom.

Još je dosta utrka do kraja sezone, osjećate li umor?

- Fizički ne toliko, nego imam osjećaj da je sezona već jako duga. Nikad nisam vozila toliko utrka u tako kratkom razdoblju. Možda ćemo nešto i preskočiti bude li to potrebno. Sad imamo više od tjedan dana bez utrke pa ću to iskoristiti i za treninge i za odmor.

Vozit ćete i Svjetsko juniorsko prvenstvo u Banskom?

- U planu je, da.

Koliko bi vam značila ukupna pobjeda u Europskom kupu, među skijašicama od kojih neke već imaju visoke plasmane u Svjetskom kupu?

- Bilo bi nevjerojatno, to je trenutačno jedan od snova kojem težim. I sad kad vidim da je moguće, dat ću sve od sebe da ga i ostvarim.

Linker
20. travanj 2024 06:38