FRANCOIS XAVIER MARIT
ODMAH SU SE ‘NAŠLE‘

‘To što Janica radi je neprocjenjivo!‘ Tata Ljutić otkriva pozadinu priče o ‘hrvatskom skijaškom čudu‘

‘Janica da nekoliko opcija, kaže Zrinki kako bi ona nešto napravila, ali radi to diskretno...‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 14. studeni 2020. 21:39

Iz dana u dan Zrinka Ljutić sa skijaških staza šalje vijesti koje potvrđuju priče o izvanserijskom potencijalu. Nakon dva odlična nastupa u FIS veleslalomima (21. i 9. mjesto), 16-godišnja Zagrepčanka u srijedu je u prvom FIS slalomu stigla tik do postolja, do 4. mjesta. Ovog puta je imala startni broj 78 s kojim je ostvarila 13. vrijeme prve vožnje, a kad se riješila utega visokog broja i već uništene staze kakve su kad startate toliko “otraga” pokazala je koliko je dobra već sad.

Ostvarila je najbrže vrijeme druge vožnje, 5 stotinki brže od pobjednice Amerikanke Moltzan i 33 stotinke brže od Slovenke Mete Hrovat, što joj je u konačnici donijelo to 4. mjesto s ukupnim zaostatkom od 2 sekunde i 11 stotinki iza Paule Moltzan. Druga je bila Nina 0’Brien (+1.05), treća Hrovat (+1.61), a posla sekunde iza Slovenke se smjestila Ljutić. Za usporedbu, Moltzan ima 26 godina, O’Brien će za nekoliko dana navršiti 23, a Hrovat je 22-godišnjakinja.

image
Amir Ljutić, tata i trener
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Startni brojevi su bitni

Sve ovo što se posljednja tri dana događa oko Zrinke iznenadilo je i oca i trenera Amira, od medijske pažnje u Hrvatskoj, ali tekstove o “novom čudu iz Hrvatske” možete pronaći i u slovenskim medijima, do Zrinkine - brzine.

image
Zrinka Ljutić
Foto: Tom Dubravec/CROPIX
TOM DUBRAVEC/CROPIX


Znao je on koliko ona može, ali čak je i njega iznenadilo što je sve uspjela napraviti u prve tri utrke.
- Istina je da sam očekivao da će se brzo probiti, ali na temelju dosadašnjeg trenerskog iskustva nisam očekivao da će to baš biti na ovaj način - kaže Amir Ljutić.


Odnosi se to na prve vožnje u koje je kretala s brojem 114 pa 108 pa jučer 78. Druge vožnje ga nisu iznenadile.
- Staza i startni brojevi u skijanju znače puno, a za druge vožnje sam bio siguran da će imati najbolje ili među najboljim vremenima, jer s većinom tih cura mi već duže vrijeme treniramo i Zrinka je uglavnom bolja od njih. I to je konstanta, a ne jedan trening.

image
Zrinka i tata Amir Ljutić
TOM DUBRAVEC/CROPIX


Danas je u Soldi još jedan slalom, a nakon toga? Odgovor na to pitanje nitko ne zna, situacija s koronavirusom je planiranje pretvorila u mijenjanje odluka u trenutku i prilagođavanje situaciji.
- U ovoj situaciji se doista ne može planirati, skijališta svaki dan čekaju odluke svojih kriznih stožera i doslovno se može dogoditi da je danas neko otvoreno, a sutra zatvoreno.

Proširenje ekipe

I to je ono što svima otežava situaciju, ali naši skijaši pa tako i Ljutići u tome odlično plivaju. Jednostavno je - navikli su se prilagođavati i u vremenima bez koronavirusa.
- Definitivno to na nas manje utječe nego na druge, jer mi tako živimo već godinama. Još dok su bili mali znali smo otići u Austriju 1. prosinca i vratiti se 15. travnja ili 1. svibnja, Zrinka i njezina braća i sestra su odrasli tako i naučili se na taj život. To je kao i online škola, klincima koji na to nisu naviknuti sigurno je problem, ali oni se tako školuju od prvog dana i njima je to normalno.


Ono što je novost u ekipi Ljutić posljednjih dana je - proširenje ekipe. Naime, s njima je i Janica Kostelić u ulozi savjetnice i ako se može suditi po prvim danima to je pun pogodak.
- Za sada funkcionira odlično, Janica je i meni velika pomoć jer me rastereti puno stvari, sastanaka, puno stvari van skijanja, a njezino iskustvo je neprocjenjivo i to se vidjelo već na ovim prvim utrkama, na pregledima staza... Janica da nekoliko opcija, kaže Zrinki kako bi ona nešto napravila, ali radi to diskretno, s mjerom i osjećajem i to ima puno efekta. Kratko je s nama, ali po ovome kako se slažu njih dvije, to je odlična stvar. Uostalom, iz iskustva smatram da ženski treneri općenito jako puno znače sportašicama.

Linker
26. travanj 2024 20:44