Petra Vlhova i Mikaela Shiffrin

 ITALY PHOTO PRESS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Italy Photo Press/zuma Press/profimedia
BEZ PREMCA

Totalna dominacija: U šest godina pobjeđuju samo njih dvije, jedan podatak zorno pokazuje koliko su jake

Brojke će to potvrditi - od 53 slaloma u tom razdoblju čak 45 je završilo pobjedom ili Shiffrin ili Vlhove
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 10. studeni 2023. 22:54

Muški slalom već nekoliko sezona nosi titulu najzanimljivije i najneizvjesnije discipline Svjetskog kupa, ali u ženskom je potpuno drukčija situacija. U posljednjih šest sezona u ženskom slalomu je potpuna dominacija Amerikanke Mikaela Shiffrin i Slovakinje Petre Vlhove.

Brojke će to najbolje potvrditi - od 53 slaloma u tom razdoblju čak 45 je završilo pobjedom ili Shiffrin ili Vlhove, a pritom je Amerikanka slavila 28 puta, a Slovakinja 17. U posljednje tri sezone su osvojile 21 od 29 slaloma, a omjer je na strani Vlhove koja ima 11 pobjeda prema 10 Amerikanke.

Shiffrin je najbolja slalomašica svih vremena s ukupno 53 slalomske pobjede u karijeri ili 13 više od najuspješnijeg u muškoj konkurenciji Ingemara Stenmarka i 18 više od druge najuspješnije slalomašice Marlies Schild. Vlhova je na toj “vječnoj listi” šesta u konkurenciji skijašica s 19 pobjeda, a već u Leviju se može probiti u top 5 društvo budući da je od Janice Kostelić na petom mjestu dijeli samo jedna pobjeda.

Počelo još 2017. godine

Koliko su Shiffrin i Vlhova dominantne u slalomu u odnosu na ostatak društva možda najbolje pokazuje podatak da je treća najuspješnija slalomašica među aktivnim skijašicama Austrijanka Katharina Liensberger sa samo 3 pobjede. Zanimljivo, ona im je uspjela uzeti jedan slalomski Globus u tom razdoblju i to u sezoni 2020/21. u kojoj je Vlhova imala najviše pobjeda (4), ali je završila na 3. mjestu iza Liensberger (2 pobjede) i Shiffrin (2). No, bila je to sezona u kojoj je Austrijanka bila na postolju u 8 od 9 slaloma, a najlošiji rezultat joj je bilo 4. mjesto.

Potpuna američko-slovačka dominacija krenula je od sezone 2017/18. i nastavila se kroz sljedeće dvije. U te tri sezone Shiffrin i Vlhova su osvojile 24 od 24 održana slaloma. Shiffrin je bila puno uspješnija u prve dvije - u sezoni 2017/18. osvojila je 7 od 9 slaloma, a u sezoni 2018/19. 8 od 9 slaloma. U sezoni 2019/20., ranije prekinutoj zbog koronavirusa, svaka je osvojila po 3 pobjede.

Potpunu dominaciju prekinule su Katharina Liensberger s dvije pobjede i Michelle Gisin s jednom u spomenutoj sezoni 2020/21. u kojoj su Shiffrin i Vlhova osvojile “samo” 6 od 9 slaloma.

U sezoni 2021/22. u njihovim rukama je završilo 7 od 9 pobjeda (Vlhova 5, Shiffrin 2), a preostale dvije su osvojile Slovenka Andreja Slokar i Katharina Liensberger.

U prošloj su slalomske dominatorice uzele 8 od 11 pobjeda (Shiffrin 6, Vlhova 2), jednu pobjedu je Wendy Holdener osvojila sama, jednu je podijelila s Annom Swenn Larsson, a još jedna je pripala Leni Dürr. Za sve tri su to bile prve slalomske pobjede u karijeri, a Swenn Larsson i Dürr imaju 32 godine, Holdener 30. Pritom je Holdener čak 30 puta u karijeri bila na slalomskom postolju prije nego je uspjela osvojiti prvu pobjedu u studenome prošle godine u Killingtonu.

Linker
29. travanj 2024 21:30