Ivan Kovbasnyuk

 FABRICE COFFRINI/Afp
TUŽNA PRIČA

U nedjelju će voziti spust, a onda se vraća u rat protiv Rusije: ‘Moji prijatelji su već ubijeni‘

Ivan Kovbasnjuk na Svjetskom prvenstvu nastupa s "posebnom vojnom dozvolom”
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 11. veljača 2023. 19:51

Nedjelja će ukrajinskom skijašu Ivanu Kovbasnjuku (29) donijeti kratak bijeg iz dramatične i tužne stvarnosti. Nastupit će u spustu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, a nakon toga vjerojatno odlazi na front u Ukrajinu, prenosi Bild.

Zbog ruskog agresorskog rata, Kovbasnjuk u Courchevelu i Meribelu nastupa s "posebnom vojnom dozvolom”. Dvostruki olimpijac član je delegacije koja broji osam natjecatelja, s tim da su ostali reprezentativci puno mlađi od njega.

- U psihološkom smislu, vrlo je teško utrkivati se ovdje dok znam da je puno mojih prijatelja na bojištu. Mnogi su već ubijeni i zato mi je jako teško razmišljati o skijanju, treninzima, bilo čemu. Imam velikih problema s koncentracijom - ispričao je Kovbasnjuk.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri sudjelovao je na pet svjetskih prvenstava, a najveći uspjeh mu je 14. mjesto u kombinaciji na Olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine.

Od veljače 2022. zbog rata u svojoj zemlji trenira u austrijskom Kaunertalu. Ranije ovoga tjedna otvoreno je prozvao Međunarodni olimpijski odbor koji razmatra odluku o dozvoli za nastup ruskim i bjeloruskim sportašima na Igrama u Parizu iduće godine.

Linker
10. svibanj 2024 09:11