MARCO BERTORELLO Afp
VELIKI PROBLEMI

Umjesto spektakla - debakl! Drugu godinu uzastopno ništa od projekta o kojem se puno pričalo

Zbog vjetra i jakih snježnih padalina nakon dva treninga otkazan i prvi od dva predviđena spusta Zermatt-Cervinia
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. studeni 2023. 13:34

Pitanje koje smo postavili početkom tjedna u najavi službenih treninga prvog spusta kroz dvije države - "najviši spektakl ili debakl na svijetu?" dobilo je idućih dana odgovor koji je, nažalost, sadržan u drugom dijelu pitanja. Doduše, krenulo je spektaklom jer je prvi trening u srijedu održan u idealnim uvjetima, a fotografije i snimke sa staze Gran Becca bile su iznimno lijepe. No, vremenska prognoza je bila i vrlo loša i vrlo točna za ostatak tjedna.

Snježne padaline u kombinaciji s vjetrom spriječile su održavanje preostala dva treninga, a kako se vrijeme nije smirivalo nego su dapače snijeg i vjetar nastavili "ludovati" oko Gran Becce, prva od dvije predviđene utrke otkazana je već u subotu rano ujutro. Šanse za održavanje spusta Zermatt-Cervinia u nedjelju praktično ne postoje jer vremenska prognoza najavljuje novo sniježenje tijekom noći.

Proteklih dana je najavljeno da bi se jedna utrka mogla održati u ponedjeljak, ali ta mogućnost je prema pisanju austrijskih medija već odbačena. Razlog? Prognoza je loša i za ponedjeljak.

- Još se nadamo da bi se jedna utrka mogla održati, ali objektivno je da će se dogoditi još jedan otkaz - rekao je u subotu prijepodne Marko Pfeifer, glavni trener Austrijanaca.

Čak i kad bi vrijeme u nedjelju bilo povoljno, (pre)veliki problem je količina novonapadalog snijega i stanje staze pa je prema informacijama švicarskih novinara dobar dio predstavnika ekipa tražio da se već u subotu otkaže i nedjeljna utrka, ali su organizatori to odbili.

Veliki projekt FIS-a i velika nada organizatora da će utrka sa startom u Zermattu, prelaskom švicarsko-talijanske granice i ciljem u Cerviniji biti sjajna reklama za skijanje pretvorili su se tako u suprotnu priču drugu godinu uzastopno.

I nije da je previše onih koji su iznenađeni jer rizik nepovoljnog vremena u ovom dijelu godine i na toj nadmorskoj visini je iznimno velik ili kako je za Laola1 rekao Pfeifer:

- Ako idete s organizacijom u ovom razdoblju morate računati da su šanse pola-pola. Jednom možete imati dobar tjedan, ali možete li održati dvije utrke i treninge.

Prema njegovim riječima raspravljalo se i o održavanju ova dva spusta u nekom drugom terminu tijekom ove sezone, ali ta je ideja već odbačena kao nemoguća.

Skijašice na novu stazu Gran Becca dolaze idući tjedan, ali već se zna da će one svoje utrke skijati samo na talijanskoj strani jer se Svjetska skijaška federacija boji da bi ženska staza u svojoj punoj dužini, pogotovo s obzirom na nadmorsku visinu (muški start je na 3720 m, ženski na 3500, cilj na 2840 m), bila puno prezahtjevna za sve osim 30-tak najboljih. Logično bi pitanje bilo kako to nisu shvatili sve do ovog tjedna? Ali FIS i logika rijetko stanuju u istoj rečenici.

S obzirom na vremensku situaciju u Zermattu vrlo je izvjesno da će muški Svjetski kup ove sezone startati tek 18. studenoga sa slalomom u austrijskom Gurglu.

Linker
29. studeni 2023 23:54