JOE KLAMAR Afp
DRAMA NA STAZI

Užasan dan za hrvatske skijašice! Zbog pada Leone je prekinuta utrka, a onda je ispala i Zrinka

Leona Popović i Zrinka Ljutić ostale su razočarane nakon zadnjeg slaloma sezone
Piše: SN, HINAObjavljeno: 16. ožujak 2024. 10:33

Hrvatske skijašice Zrinka Ljutić i Leona Popović pale su u drugoj vožnji zadnjeg slaloma sezone u austrijskom Saalbachu, dok je 60. slalomsku pobjedu upisala Amerikanka Mikaela Shiffrin.

Ljutić je sa startnim brojem šest u prvoj vožnji bila odlična treća, te se očekivalo da će nastaviti seriju od tri uzastopna druga mjesta. No, Zagrepčanka je pogriješila već kod trećih-četvrtih vrata, a malo kasnije je izletjela.

Leona Popović je u prvoj vožnji bila 11., a u drugom laufu je izletila sa staze i ostala ležati u snijegu, držeči se za koljeno.Srećom, nakon nekog vremena se pridignula i stala na noge.

Pobjednica Saalbacha je Shiffrin, koja je već ranije osigurala mali Globus u ovoj disciplini, druga je bila Norvežanka Mina Fuerst Holtmann (+0.54), a treća vodeća nakon prve vožnje Šveđanke Anna Swenn Larson (+0.63).

U poretku slaloma Ljutić je osma s 321 bodom, a Popović je 15. s 183 boda. Prva je Shiffrin (830) ispred Nijemice Lene Duerr (508) i Slovakinje Petre Vlhove (505).

U ukupnom poretku Ljutić je ostala 12. s 560 bodova, a Popović 43. s 183.

Anna Swenn Larsson treća, Mikaela Shiffrin slavi 60. pobjedu slalomsku pobjedu u Svjetskom kupu, Hrvatice nažalost nisu završile nastup u posljednjem slalomu sezone.

Mikaela Shiffrin preuzima vodstvo! Čudesna Amerikanka ide prema novoj pobjedi, na startu je ostala još samo Swen Larsson.

🕖 ISPALA I LJUTIĆ

Kakav peh, kakvo razočaranje! Nakon ispadnja Leone Popović, niti Zrinka Ljutić ne uspijeva završiti drugu vožnju. Naša mlada skijašica išla je iz greške u grešku i ovakav završetak bio je neminovan. Šteta za Zrinku koja je imala tri uzastopna druga mjesta na slalomima, no podbacila je na završnici u Saalbachu.

Ali Nullmeyer na petoj poziciji. Ono što je važnije, slijedi nastup Zrinke Ljutić.

Nekoliko većih pogrešaka koštalo je Sare Hector boljeg plasmana. U cilj ulazi tek kao deveta s 0,92 sekundi zaostatka.

Katharina Liensberger na četvrtom mjestu. Dakle, to bi bilo to od domaćih predstavnica. Huber, podsjetimo, drži treću poziciju, ali teško da će dohvatiti postolje.

Sjajno se držala Paula Moltzan, vidjelo se da se bacila Amerikanka na glavu, ali to ju je naposljetku koštalo. Ona je peta skijašica koja nije uspjela završiti drugu vožnju.

Po malo se topila prednost Mine Fuerst Holtmann, ali Norvežanka je ta koja uspjela s vrha skinuti Neju Dvornik.

Ne može niti Lena Duerr. Mogli bismo svjedočiti uistinu povijesnom uspjehu... Pred nama je još osam skijašica, među njima i Zrinka Ljutić.

Katharina Huber 12 stotinki sporija od Neje Dvornik, što znači da Slovenka ima Top rezultat.

OZLJEDA LEONE POPOVIĆ

Ne ide pa ne ide! Nažalost, novo ispadanje Leone Popović koja se u tom padu i ozljedila. Vidjet ćemo koliko je teška ozljeda, ali nije izgledalo dobro. Leona je pala uz jauke, odmah se oko nje sjatilo stručno osoblje, Vedran Pavlek i ljudi iz organizacije, a utrka je prekinuta na pet minuta.

Camille Rast izgledala je kao da će preuzeti vodstvo, ali niti ona nije uspjela. Drugo mjesto za Švicarku.

Novo ispadanje u Saalbachu, niti domaća predstavnica Katharina Gallhuber nije uspjela završiti drugu vožnju.

Šteta za Dzeniferu Germane. Držala se u prednosti kroz prva dva prolaza, no nije uspjela izdržati. Ide na šesto mjesto.

Niti Michel Gissin ne uspijeva ugroziti Neju Dvornik, zauzela je tek treće mjesto.

Austrijanka Katharina Truppe na četvrtom mjestu sa zaostatkom nešto manjim od sekunde (0,99). Kao što smo i najavljvali, skijašice će se morati jako potruditi kako bi srušile Neju Dvornik.

Imamo nažalost i drugo ispadanje na današnjoj utrci, Melanie Meillard ostala je na zadnjoj skiji i za nju je druga vožnja završena.

Martina Peterlini dolazi na drugo mjesto sa zaostatkom 0,49 sekundi za vodećom Nejom Dvornik.

Šteta za drugu Slovenku, Andreju Slokar, koja ispada iz druge vožnje i ostaje bez bodova.

Solidna vožnja Martine Dubovske, ali Dvornik ostaje na vrhu. Bit će jako tešku skinuti Slovenku...

Fantastična vožnja Neje Dvornik. Bacila se Slovenka na glavu i fantastičnom izvedbom preuzela vodstvo s ogromnom prednošću - 2,46 sekundi.

Albanka Lara Colturi preuzima vodstvo u dramatičnoj završnici. Imala je tri stotinke bolje vrijeme nego Pogneaux.

🕖 Započela je druga vožnja posljednjeg slaloma sezone, prva se niz padinu spustila Francuskinja Chiara Pogneaux, najsporija iz prve vožnje, i postavila vrijeme 1:56.38.

PRVA VOŽNJA

Hrvatska skijašica Zrinka Ljutić zauzima treće mjesto nakon prve vožnje zadnjeg slaloma sezone u austrijskom Saalbachu, dok je Leona Popović jedanaesta.

Ljutić je sa startnim brojem šest stazu prošla 67 stotinki sekunde sporije od vodeće Šveđanke Anne Swenn Larson, dok drugoplasirana Amerikanka Mikaela Shiffrin, koja je već ranije osigurala mali Globus u ovoj disciplini, kasni 11 stotinki.

Ljutić je zadnja tri slaloma završavala na drugom mjestu, te u slalomu drži šesto mjesto uoči završnice. Leona Popović je odskijala 2.01 sekundi sporije od vodeće.

Druga vožnja je u 13.30 sati.

Poredak nakon prve vožnje:

1. Anna Swenn Larsson (Šve) 53.10
2. Mikaela Shiffrin (SAD) 53.21 (+0.11)
3. Zrinka Ljutić (Hrv) 53.77 (+0.67)
4. Ali Nullmeyer (Kan) 54.01 (+0.91)
5. Sara Hector (Šve) 54.09 (+0.99)
6. Katharina Liensberger (Aus) 54.38 (+1.28)
7. Paula Moltzan (SAD) 54.59 (+1.49)
8. Mina Fuerst Holtmann (Nor) 54.97 (+1.87)
9. Lena Duerr (Njem) 55.00 (+1.90)
10. Katharina Huber (Aus) 55.04 (+1.94)
11. Leona Popović (Hrv) 55.11 (2.01)

Završena je prva vožnja u kojoj smo danas imali samo 23 skijašice. U Top 10 nije bilo značajnijih promjena, izuzev Mine Fuerst Holtmnn koja je sa startnim brojem 20 zauzela osmo mjesto i tako izgurala našu Leonu Popović iz deset najboljih u prvoj vožnji.

Nastupom Camille Rast prvu vožnju je završilo prvih 15 skijašica. Bio je to najbolji nastup danas za Švicarke.

Zadovoljna Paula Moltzan. Amerikanka zasjela na sedmo mjesto sa zaostatkom 1,49 sekundi. Popović 10.

Treća Austrijanka, također Katharina (Huber), ulazi u cilj s 1,94 sekundi zaostatka za vodećom Swenn Larsson, dakle ispred naše Leone.

I Katharina Gallhuber preko dvije sekunde! Ljutić se drži na trećem mjestu i čini se da ju nitko neće ugroziti u prvoj vožnji, Popović i dalje u Top 10.

Za točnu jednu stotinku bolja je Katharina Truppe. Austrijanka se tako ugurala između Švicarki na pretposljednjem mjestu.

Druga Švicarka također razočarala. Melanie Meillard ulazi u cilj s najsporijim vremenom prve vožnje (55.51).

Šteta! Dobra je bila Leona na prvom prolazu, no dosta je usporila na drugom. Kasnije se njezin zaostatak samo povećavao i došao na 2,01 sekundi.

Odličan nastup Ali Nullmeyer, ali nedovoljno dobar za skidanje naše Zrinke. Ugurala se Kanađanka na četvrto mjesto sa zaostatkom manjim od sekunde. Slijedi Leona Popović!

Michelle Gisin prva djevojka sa zaostatkom većim od dvije sekunde (2,27). Švicarka ne može biti zadovoljna današnjim nastupom.

Bravo, Zrinka! Odlična vožnja naše mlade skijašice koja je zasjela na treće mjesto sa zaostatkom 67 stotinki. I danas će se Ljutić boriti za postolje, to je sigurno!

Drugo mjesto za Mikaelu Shiffrin. Bio je to još jedan sjajan nastup za čudesnu Amerikanku koja kasni samo 11 stotinki.

Katharina Liensberger ugurala se između Hector i Duerr, slijedi nastup čudesne Mikaele Shiffrin.

Lena Duerr ne može biti zadovoljna svojim nastupom. Kasnila je gotovo dvije sekunde za Swenn Larsson.

Sjajan nastup Anne Swenn Larsson. Druga Šveđanka preuzima vodstvo s gotovo za sekundu boljim vremenom (53,10).

Hector prolazi kroz finiš s vremenom 54,09. Sad slijedi vidjeti tko ju može i za koliko nadmašiti.

10.30 Započinje zadnji slalom sezone, prva će se niz padinu spustiti Šveđanka Sara Hector.

Najavu piše: Renata Beluhan

Svjetski skijaški kup za mnoge je već završio, a najboljima po disciplinama ostao je još nastup na završnici u Saalbachu ovaj vikend (tehničke discipline) i sljedeći tjedan (brze discipline). Danas su na raspredu ženski slalom u kojem nastupaju obje naše skijašice - Zrinka Ljutić i Leona Popović i muški veleslalom u kojem će Filip Zubčić pokušati zadržati poziciju drugog najboljeg veleslalomaša ove zime.
Zrinka Ljutić posljednji slalom sezone dočekuje s tri uzastopna postolja, tri druga mjesta...

- Sretna sam, zadovoljna i ponosna i na kompletan rad i na cijeli moj tim i na sebe. Jako me veseli što sam se na finale kvalificirala i u veleslalomu jer sam na početku sezone startala s brojem 50, a na posljednjoj utrci u prvoj skupini što je ogromna stvar - kaže naša 20-godišnjakinja.

Zrinka više voli pričati na stazi
Ne voli prognoze uoči utrka, više voli pričati na stazi.

- Mislim da je sve otvoreno na završnici, a prvo ću u slalomu ciljati što je više moguće tako da nastavim u tonu posljednjih utrka. Iskustvo me uči da se na finalu zna svašta dogoditi, kraj je sezone, neke cure su umorne, forme su raznolike, samo je 25 skijašica na startu, a i uvjeti znaju biti specifični. Nemam neku prognoza, ali znam da sam u formi, da dobro skijam, dobro osjećam i probat ću to pokazati u utrci.

Spomenula je kako “uvjeti znaju biti specifični”, a to se odnosi na proljetne temperature koje su dočekale najbolje u Saalbachu i podloga sigurno neće biti kao prošli vikend u Åreu.

- Kraj je sezone i Saalbach nije toliko visoko, ali to je tako. I prošle sezone u Soldeuu i pretprošle u Meribleu je bilo mekše. Mislim da sam ja dosta dobro pripremljena za to, puno sam i trenirala po takvim uvjetima i definitivno ću se snaći.

Kad si tri puta uzastopno drugi logično je da se sve više priča o pobjedi. Čekanje na žensku je već postalo punoljetno jer je posljednju Janica Kostelić osvojila još 2006.

- Puno se priča o tome i kad će doći pobjeda, ali to je nešto što nitko ne zna. Jedino što mogu je nastaviti raditi i pristupati svakoj utrci hrabro, odlučno i boriti se za pobjedu, a vidjet ćemo kad će se to dogoditi. Dobro je što me to ne opterećuje jako, imam osjećaj da koliko god ljudi želi tu pobjedu, ja ju želim još više i mislim da je to dobar balans.

Leona Popović je sjajno krenula u sezonu, ali drugi dio nije bio na njezinoj razini. Druga vožnja u Åreu naznačila je povratak “prave Leone” i to je ono što želi potvrditi u subotu i na pravi način završiti najvažniji dio sezone.
- U Åreu je prva vožnja bila tako-tako, druga malo bolja i činilo mi se da sam uhvatila neki bolji ritam i nadam se da će se to nastaviti u Saalbachu. Za mene sezona neće završiti u subotu jer ću nakon završnice sigurno skijati još neke utrke niže razine, nadam se i neke veleslalome. Plan je fokusirati se sad malo više na veleslalom i probati spustiti FIS “točke” u ovoj disciplini tako da sljedeće sezone i tu dobijem neku malo bolju priliku.

Linker
16. ožujak 2024 14:35