Filip Zubčić

 TIZIANA FABI Afp
SKIJAŠKO BOŽIĆNO DRVCE

Već imamo više postolja nego žičara u funkciji, a evo i kakva je situacija s povratkom Snježne kraljice

Hrvatsko skijanje trenutačno ima trećeg skijaša u ukupnom poretku i trećeg u veleslalomu, četvrtu slalomašicu i desetu veleslalomašicu u Svjetskom kupu i prva dva postolja
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. prosinac 2023. 21:06

Filip Zubčić si je uoči noćnog slaloma u Madonni di Campiglio poželio da sretan ode kući na kratki božićni predah. Malo je nedostajalo da ode presretan jer je realno bio u igri za postolje. Nije se dogodilo, ali unatoč pogrešci i diskvalifikaciji u drugoj vožnji Filip Zubčić, ali cijela naša mala reprezentacija mogu sretni uživati u Božiću. Rezultatima u prvoj četvrtini sezone su doista bogato okitili skijaško božićno drvce.

Evo samo najvećih "kuglica" - Filip Zubčić je nakon prvih osam muških utrka sezone 3. u ukupnom poretku i 3. veleslalomaš Svjetskog kupa, Leona Popović je nakon četiri slaloma 4. u poretku ove discipline, Zrinka Ljutić je nakon isto toliko veleslaloma 10. veleslalomašica, a nakon 12 održanih ženskih utrka 13. u ukupnom poretku, Leona Popović i Filip Zubčić već imaju postolja, oboje druga mjesta, on u veleslalomu, ona u slalomu. Paradoks je da hrvatski skijaši i skijašice već sad, uoči Božića, imaju više postolja nego što trenutačno imamo skijaških žičara u funkciji.

Ocjena je četiri i pol

Vedran Pavlek, direktor naših reprezentacija, uoči sezone je najavio da bi moglo biti postolja, pa i pobjeda. Prva postolja smo već dobili, a kako su naši predstavnici skijali u nekim utrkama ni pobjede nisu daleko.

Kad biste davali ocjenu od 1 do 5 za učinjeno u prvom dijelu sezone ona bi bila...

- Četiri i pol. Jako sam zadovoljan. Rekao sam i uoči početka sezone i stojim iza toga - imamo jako dobru ekipu, dobro se radi unutar nje, dobri su odnosi, dobro su se pripremili i sve to zajedno je vrlo važna osnova za dobre rezultate. Pokazalo se to već do sada i mislim da su ovakvi rezultati na početku jako dobri za nekakav njihov unutarnji mir - kaže Pavlek.

image

Vedran Pavlek

DAMIR KRAJAC Cropix

U odnosu na prošlu sezonu, veliki je rast rezultata u veleslalomu. Zrinka Ljutić prije godinu dana u ovo vrijeme još nije imala ni prve bodove u ovoj disciplini, sad ima sve četiri utrke u top 15 i prvu u top 10.

- Osobno me Zrinka iznenadila od prve vožnje u Söldenu kako je zrelo vozila. Ogroman napredak je napravila u veleslalomu, prije svega u tom njezinom zrelom nastupu i stabilnom skijanju i to je rezultiralo s četiri odlična rezultata. Ona je napravila odmah ono što je trebala, u prve dvije utrke dva dobra rezultata i to joj je donijelo dobar startni broj za dalje.

Filip Zubčić se nakon dvije sezone vratio u veleslalomski vrh.

- S njim sam bio jako zadovoljan već prošle godine jer nije se samo zaustavio pad nego je napravljen i određeni napredak u veleslalomu. On je zreo skijaš, a njegov pristup, izjave, odnos, sve je apsolutno na mjestu. U najboljim je skijaškim godinama i mislim da ovo što se dogodilo u prva tri veleslaloma nije slučajnost. Ono što je i mene iznenadilo je njegova druga vožnja u prvoj utrci u Alta Badiji kad je ušao s 2.07 ispred Kranjeca, a Schwarza, Pinturaulta, Kristoffersena, skijaše koji su bili serijski pobjednici, ostavio još više iza sebe. Nije lagano kad vas nakon takvog nastupa netko dobije sa samo 19 stotinki, ali i drugi dan je usprkos pogreškama bio četvrti i mi Božić dočekujemo s trećim skijašem i u veleslalomu i u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

image

Filip Zubčić

LUCA TEDESCHI/IPA SPORT/IPA-AGENCY.NET/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Djevojke su bile te koje su odmah na startu postavile letvicu jako visoko jer je Leona Popović već u drugom slalomu sezone bila druga.

- Leona je imala sjajan početak, sjajan. Isto je bila na pragu pobjede i pokazalo se da ako se skija kao što se skijala u Leviju drugi dan, onda ni Shiffrin nije nedodirljiva. Naravno, za pobijediti Shiffrin i Vlhovu treba skijati kao što je Zubo skijao u Alta Badiji. Jako me razočarala u prvoj vožnji u Courchevelu, skijala je apsolutno ispod svake razine, a nije razlog bio to da nije bio njezin dan jer se na zagrijavanju skijala izvanredno. Ne znam je li bio problem u glavi ili što je bilo, ali rekao sam joj "imaš sreću da nisam skočio ispred tebe na utrci i zaustavio te koliko si loše skijala". Loše u smislu da to nije bio ni približno njezin nivo, bila je u pasivi, skijala se kao da se prestrašila, a nije bilo nikakvog razloga za to. Ali i to je dio odrastanje, dio škole. Čvrsto vjerujem da je ona spremna za postolja i nastavak prema samom vrhu i kad bude opet prava, nosit će se sa Shiffrin i Vlhovom, ali za to treba skijati na svojim granicama kao što je skijao Zubčić u petak u Madonni.

Šteta što nije uspio završiti drugu vožnju jer ni treće postolje ove sezone nije bilo daleko.

- Po meni je Zubčićeva prva vožnja u Madonni bila njegovo najbolje slalomsko izdanje u životu i to na stazi koja je kontra onoga što njemu i ostalim našima odgovara. Na laganoj postavi skijao je izvanredno jer je došao do toga da na takvim stazama mora skijati na granici. Realno je u Madonni bio vrlo, vrlo blizu slalomskog postolja, ali što je jako dobro, nije bio razočaran ili deprimiran. Dapače, svjestan je da skija slalom dobro, a njemu bi puno značilo da što prije dođe do 500 WCSL bodova i da se što prije dokopa startnog broja 16 u slalomu.

Pripreme za naporni siječanj

Samuel Kolega je bodove osvojio u Gurglu, Istok Rodeš u Madonni, ali mjesta iza 20. nisu ono gdje se oni vide, ali ni gdje ih vi vidite.

- Sami je jako dobro skijao na treningu u Val d‘Isereu i žao mi je k‘o psu što je taj slalom otkazan. Nažalost, nakon toga su i on i Rodeš dobili koronavirus i to ga je sigurno bacilo unatrag. On je u Madonni skijao upravo kontra od Zube koji se na toj laganoj postavio baš kako treba, a Sami se skijao onako kako ne treba, kao skijaški učitelj. Ali i to je dio odrastanja. Siguran sam da on vrijedi najmanje za top 10 u slalomu, ali i kod njega je to proces i ne ide preko noći. Drago mi je zbog Istoka, pokazao je da nikako ne smijemo ni na njega zaboraviti. Svi petoro su dobri, sad se samo trebaju odmoriti koliko mogu i pripremiti se za naporan siječanj.

Gdje će se pripremati?

- Cure su ostale još jedan dan na treningu u Courchevelu, a na povratku su "zaglavile" jednu noć u Frankfurtu pa su tek u subotu došle doma, a već na Božić idu na trening i potom u Lienz. Dečki imaju malo više odmora, nakon toga će 3-4 dana na trening u Italiju, pa opet doma i onda ćemo vidjeti gdje će se pripremati uoči Adelbodena.

image

Zrinka Ljutić

USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA

Gdje bi se da pripremali sad oko Božića da je kao prijašnjih godina Zagreb domaćin Snježne kraljice?

- Ako bi bilo Sljeme spremno, trenirali bismo na Sljemenu. Oni svi jako vole kad mogu biti nekoliko dana doma i još trenirati na Sljemenu, ali nažalost utrke nema i mislim da ni snježna situacija na Sljemenu nije baš dobra pa smo prisiljeni skijati drugdje. No, snaći ćemo se i napraviti sve u najboljem interesu za naše skijaše i skijašice.

Ima li šanse da se utrka iduće zime vrati u Zagreb?

- Ništa se nije promijenilo od početka sezone, ima nekih pozitivnih signala i to za nas u jednom boljem terminu s obzirom na iskustva posljednjih godina s vremenskim prilikama u ovom dijelu godine. Rezultati naših skijaša i skijašica značajno mogu pomoći povratku Snježne kraljice, ali nažalost žičara na Crvenom spustu je oštećena u nevremenu prošlog ljeta i još uvijek nije popravljena. Vidim da se komunicira kako će se ići u izgradnju nove, ali to treba pokrenuti pod hitno da bi žičara bila spremna za sljedeću zimu. Ne samo zbog Snježne kraljice nego za kompletno skijanje i građanstvo.

image

Leona Popović

VESA MOILANEN/LEHTIKUVA/PROFIMEDIA

Zatvara se budžet ne samo za sezonu nego do ZOI 2026.

Uoči sezone ste rekli da vam nedostaje još otprilike 20% sredstava da biste zatvorili budžet, kakva je sad situacija?

- Ovih smo dana pri zatvaranju budžeta. Zahvalni smo svim našim sponzorima i partnerima, zahvalni smo Vladi RH na čelu s premijerom Plenkovićem, Ministarstvu sporta i turizma i HOO-u i uz njihovu pomoć smo na dobrom putu da zatvorimo financijsku konstrukciju ne samo za ovu sezone nego i sljedeće do OI u Milanu i Cortini što bi nam značilo mir i stabilnost koji su izuzetno važni da se možemo u miru pripremati za utrke i rezultate pred nama.

Linker
24. travanj 2024 18:34