VLADIMIR SIMICEK/Afp
INTERVJU

Vedran Pavlek: Iduće sezone se vraćamo u brze discipline. Vidović? Napravio je dva koraka unatrag

"Žao mi je gledati Mateja koliko se muči, a nema rezultata. Kad je bio trenutak, nije htio testirati skije‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 05. travanj 2023. 06:22

Samo oni koji znaju jako malo o skijanju pomislit će kako su nakon završnice Svjetskog kupa skijaši i skijašice otišli na odmor. Neki jesu predahnuli, barem kratko, ali većina je nastavila s treninzima, testiranjem opreme, nastupima na FIS utrkama koje im služe kao priprema za ono što ih čeka ili za popravljanje FIS bodova. Završetak jedne sezone praktično znači početak nove.

Ovo je zato odlična prilika da se podvuče crta pod učinjeno u prethodnim mjesecima, ali i da saznamo smjer u kojem će se priča nastaviti. Idealna osoba za ocjenu postignutog i za otkrivanje onoga što nas čeka je Vedran Pavlek, direktor alpskih reprezentacija.

Pa kako šef vidi sezonu koja broji posljednje dane?

- Generalno sam zadovoljan sezonom, pogotovo s curama. Sjetit ćete se kako sam već uoči sezone, vidjevši da skijaju jako dobro, rekao da očekujem velike stvari. Naravno, jedno je skijanje na treningu, a nešto drugo na utrkama, ali i Leona Popović i Zrinka Ljutić su ono što su pokazivale uspjele prenijeti i na utrke i na kraju smo završili s jednom curom u najboljih sedam u slalomu, jednom u 15 i s dva postolja i mislim da moramo biti jako zadovoljni.

image

Zajedno je lakše - Leona Popović i Zrinka Ljutić

Facebook/Leona Popović

Zanimljivu rečenicu je dodao direktor vezano za naše skijašice...

- Možda je čak i dobro da nije bilo više postolja tako da ostane prostora za dalji napredak i vjerujem da će one to i pokazati.

Istina je da ste u razgovoru uoči sezone rekli kako moramo biti spremni na velike stvari, ali jeste li očekivali da će te velike stvari biti postolja. I to od obje?

- Jesam. U kojoj mjeri nisam mogao znati, ali vjerovao sam da su spremne za to. Možda bi ih bilo i više da Zrinka nije toliko izlijetala. Sigurno je to nešto što i sama zna da mora popraviti, mora imati veću prolaznost na utrkama, ali ona je mlada i iz godine u godinu napreduje i za nju treba imati apsolutno strpljenje.

Vi niste zabrinuti zbog tih njezinih izlijetanja kojih je bilo puno ove sezone?

- Pa mislim da je prije bilo i gore, kažimo to tako, ali sigurno to nije nešto s čime smo svi mi oduševljeni. Zna to i ona i već radi na tome, baš kao i Amir, a i Ivica Kostelić joj pomaže oko toga. To je proces koji ne može proći preko noći, ali u tome ima velikog prostora za njezin napredak. Treba naučiti skijati, naravno i dalje brzo, ali možda s 90, 95 posto i da onda prolazi do cilja.

image

Vedran Pavlek

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Kakav je plan za Ljutić i Popović za iduću sezonu? Više veleslaloma, dodavanje brzih disciplina eventualno?

- Nama sigurno nije cilj specijalizacija samo na slalom. Pogotovo ne za Zrinku. Ona ima ogromnog potencijala i u super G-u, ali je dogovor i plan bio da ju probamo prvo u tehničkim disciplinama dovesti do vrha i onda postepeno ići u brze discipline. Sigurno će se raditi više na veleslalomu, ali da bi bila dobra u veleslalomu, treba i treninge super G-a. Pokušat ćemo već pripremnom periodu trenirati što više super G kao pomoć veleslalomu i za njezin skijaški razvoj.

Hoće li nešto slično biti i s Leonom Popović?

- Leona je svoje prve bodove osvojila u superkombinaciji, osvojila je i bodove u veleslalomu prije nego u slalomu, vozila je i spust, ali silom prilika je zbog ozljeda završila samo u slalomu. Sigurno će se i ona više ići u veleslalom, a razgovarao sam i s njezinim trenerom Goranom Račkim da bi probala trenirati lakše super G-e. Već je sad u zadnjem dijelu sezone trenirala veleslalom, a skijala ga je i u Åreu u Svjetskom kupu. A sad, slučajno ili ne, dogodilo se da je nakon toga bila na postolju u slalomu.

Pritom je direktor želio nešto posebno naglasiti...

- Leona nije bila druga u nekoj slučajnoj utrci, u nekoj u kojoj je puno najboljih izletjelo, nego je bila na postolju s dvije najbolje slalomašice, odnosno između dvije najbolje slalomašice zadnjih desetak godina.

Kakva je ocjena muške sezone? Krenimo s najboljim Filipom Zubčićem...

- Zubo je, nazovimo to tako, zaustavio pad i napravio je određeni pomak prema gore. Bitno je da je imao konstantu u veleslalomu, stalno je bio između 8. i 13. mjesta. Možda je mogao biti peti ili šesti, realno za postolje nije bio, ali zadovoljava njegov pristup i to što je imao tu konstantu i na kraju napravio i korak prema naprijed u odnosu na prošlu sezonu. U slalomu mu je malo falilo do završnice Svjetskog kupa. I za njega je plan koliko god je moguće više trenirati super G, čak i spust. Posljednjih godina smo zbog Covida zapostavili super G, teško je bilo sve to trenirati i organizirati i to se i vidi u njegovom skijanju. No, vjerujemo da s više super G-a i spusta može opuštenije skijati. Ono što također daje nadu u njegov povratak u sam vrh, odnosno na postolja, činjenica je da je gotovo na svakoj utrci imao barem jedan segment s vremenom među prva tri ili prvih pet.

Zubčić je ostao bez završnice Svjetskog kupa u slalomu, ali se na nju, prvi put u karijeri plasirao Samuel Kolega.

- Samuel je apsolutno napravio korak naprijed. Šteta što je na završnici bio bolestan, a u Andori su svi osim Leone pokupili nekakvu crijevnu virozu, pa praktički nije bio u stanju skijati. On je definitivno napredovao, a i kod njega ćemo pokušati koliko god možemo ubaciti treninga i utrka veleslaloma i super G-a.

image

Vedran Pavlek i Ante Kostelić

GORAN MEHKEK/Cropix

Sezonu Istoka Rodeša obilježila su haklanja i nezavršne utrke slaloma što se logično odrazilo na psihičku stabilnost i pretvorilo se u zatvoreni krug koji je napokon razbio bodovima u posljednjem slalomu prije završnice.

- Istok je jako dobro krenuo u pripremnom razdoblju, bio je cijelo vrijeme negdje u egalu sa Samijem Kolegom ili bolji. To je i pokazao na prvoj utrci u Val d’Isereu gdje je bio 15., međutim onda se dogodio nesretan splet okolnosti. U Madonni je vozio s laganim potresom mozga, nakon toga je dobro krenuo u Garmischu, ali je izletio, pa su se nadovezala dodatna izlijetanja, haklanja, nesigurnost i drago mi je da je uspio na zadnjoj utrci ponovo ući u 30. Ja vjerujem u njegov slalomski potencijal i vjerujem da se može vratiti tamo gdje je bio, znači na plasmane među prvih deset, ali i više od toga. I kod njega je plan dodati veleslalom i super G u kojem je bio dobar, ali i kod njega su ozljede diktirale fokusiranje na slalom.

Matej Vidović ove sezone nije uspio niti u jednom slalomu u Svjetskom kupu izboriti drugu vožnju.

- Matej nije ostvario ciljeve. Nažalost. On je sjajan dečko, ali tvrdoglav u krivom smjeru. Radi samo slalom, a nije htio niti kad je bio možda trenutak testirati skije. Troši silnu, silnu energiju, i on i tata i pomoćna trenerica Matilda Šola, a nažalost ide korak ili čak i dva unatrag. Nekad mi ga je žao gledati koliko se muči, a nema u svemu tome rezultata. Definitivno, on je napravio ne jedan, nego dva koraka unatrag.

Što sve to znači za sljedeću sezonu i za sastave reprezentacija?

- Razgovarat ćemo. Neću ništa govoriti unaprijed, 18. travnja imamo sastanak i vidjet ćemo koje je najbolje rješenje za njega za dalje, ali sigurno na ovakav način kao do sada to više nema smisla za nikoga.

Zaključak bi bio da ćemo od iduće sezone puno više gledati naše skijašice i skijaše u veleslalomu, ali i ponovo u brzim disciplinama?

- Sigurno. Nije to jednostavno s brzim disciplinama jer je teško dobiti terene, ali već smo počeli s time proteklih dana i nastavit ćemo.

Pretpostavljamo kako će se i zbog većeg uključivanja brzih disciplina ovog ljeta ponovo dio priprema odraditi u Južnoj Americi?

- Vjerojatno, ali tko točno i kada, još je prerano govoriti. Od 19. do 22. travanja imat ćemo sastanke oko planova rada i do kraja mjeseca ćemo znati precizne planove za cijelo ljeto, ali u načelu - da.

Ponovo imamo odlične kadete

Kakva je situacija s mlađim skijašima i skijašicama, koliko ste zadovoljni rezultatima i potencijalom?

- I Tvrtko Ljutić je napredovao, premda je imao isto oscilacija, nažalost bio je i ozlijeđen, a dvojica dečkiju - William Petanjko i Roko Begović također dobro napreduju. U kadetskoj reprezentaciji ponovo imamo dobru generaciju. U juniorsko skijanje izlaze Ziggy Vrdoljak i najmlađi Ljutić, Hrvoje, a nakon njih još imamo u kadetskoj reprezentaciji tri cure - Piju Vučinić, Zoe Dragičević i Kim Vrdoljak, godišta 2009. i 2010., i tu imamo veliki, veliki potencija za budućnost. (rb)

Linker
19. travanj 2024 23:54