Samuel Kolega

 Jeff Pachoud/afp/profimedia
SLALOM U AMERICI

Velik skok Hrvata u drugoj vožnji, iskoristili ‘svoju‘ stazu, Zubčiću rezultat sezone

Pobjednik slaloma u Palisades Tahoeu je Manuel Feller, koji se približio osvajanju Malog globusa
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. veljača 2024. 23:37

Manuel Feller je osvojio slalom u Palisades Tahoeu, a to je njegova četvrta slalomska pobjeda ove sezone kojom se jako približio osvajanju Malog globusa jer tri utrke prije kraja ima 204 boda više od Linusa Strassera.

Nijemac nije uspio zadržati vodstvo iz prve vožnje, skliznuo je na treće mjesto, a između njih se smjestio Francuz Clement Noël. Veliki posao u drugoj vožnji koju je postavio Pavel Grašič, trener Samuela Kolege, napravili su i Kolega i Filip Zubčić. Kolega je petim najboljim vremenom druge vožnje skočio s 20. na 10. mjesto i treći put ove sezone završio slalom u top 10 društvu (6. u Adelbodenu i 7. u Chamonixu).

Zubčić se još bolje snašao na Grašičevoj stazi, on je imao treće najbrže vrijeme, samo 18 stotinki sporije od najbržeg u drugom nastupu Atlea Lie McGratha, a to mu je donijelo popravak plasmana za čak 12 mjesta. Završio je utrku na 13. mjestu i ostvario najbolji slalomski rezultat ove sezone (14. je bio u Gurglu).

Prva vožnja je prošla u znaku Linusa Strassera koji je ostvario 40 stotinki brže vrijeme od Clementa Noëla i 46 stotinki brže od Manuela Fellera. Timon Haugan je na četvrtom mjestu bio posljednji s manje od sekunde zaostatka (+0.97), a samo 11 skijaša bilo je manje od dvije sekunde sporije od vodećeg Nijemca. Od deset najbolje plasiranih devet je imalo startne brojeve do 10, a jedina iznimka bio je Dominik Raschner koji je startao 17. i završio deveti.

image

Manuel Feller

Nikolay Doychinov/afp/profimedia

Hrvatski predstavnici imali su polovičan uspjeh, dvojica su izborila drugu vožnju, dvojica nisu. Samuel Kolega, ove sezone naš najbolji slalomaš, startao je 21., u cilj ušao kao 16., a prvu vožnju je završio na 20. mjestu s dvije i pol sekunde zaostatka (+2.49). Zubčić je sa startnim brojem 28 prvi dio utrke završio na 25. mjestu (+2.83).

Odmah iza Zubčića startao je Istok Rodeš, ali je on svoj nastup završio već nakon prvog prolaznog vremena kad je “haklao” jedna vrata. Varaždinac je do sredine siječnja povezao četiri utrke s bodovima, u dvije je imao odlične rezultate (10. u Wengenu, 11. u Kitzbühelu), ali nakon toga u posljednje tri nije završio prve vožnje (Schladming, Chamonix, Palisades Tahoe).

Matej Vidović je prvi put ove sezone nastupio u Svjetskom kupu, imao je visoki startni broj (60) i završio je prvu vožnju na 42. mjestu s +4.08, a posljednji koji je izborio drugi nastup, Britanac Billy Major imao je zaostatak +3.34.

I stariji brat Kolega, Elias, imao je razloga za zadovoljstvo u prvoj vožnji jer je Armand Marchant, Belgijanac kojeg trenira, sa startnim brojem 40 ostvario 14. vrijeme (18. na kraju). U sasvim drukčijem raspoloženju bila su dvojica skijaša koji su obilježili prošlogodišnji slalom u Palisades Tahoeu. Alexander Steen Olsen, lanjski pobjednik, napravio je veliku pogrešku i ostao bez druge vožnje (46. vrijeme), a AJ Ginnis, nesuđeni pobjednik prije godinu dana (diskvalificiran pola sata nakon kraja utrke) ovaj je put vrlo očigledno “haklao” i tako završio svoj nastup.

Skijaši ostaju i dalje u SAD-u, samo se sele iz Kalifornije u Coloradu, u Aspen, gdje će se u petak i subotu održati dva veleslaloma, a u nedjelju slalom.

Linker
26. travanj 2024 01:38