TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
PRED NOVIM ISKORAKOM

Velika nada HR skijanja otkrila glavni cilj sezone, stiglo joj i važno pojačanje: ‘On je sve prošao!‘

Plan je ubaciti koju utrku super G-a, ali naglasak je na slalomu i veleslalomu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. rujan 2021. 22:02

Ljubitelji skijanja već su nestrpljivi. Jesen je tu, pred vratima, a to znači da se brojanje itekako zahuktalo. Još samo 31 dan. Do tradicionalnog otvaranja sezone Svjetskog skijaškog kupa u Söldenu. Ženski veleslalom 23. listopada, muški dan kasnije.

U muškom ćemo očekivati nastavak dobre priče Filipa Zubčića, koji se posljednje dvije sezone isprofilirao u jednog od najboljih veleslalomaša svijeta, ali s velikim zanimanjem ćemo ove sezone gledati i žensku utrku. I našu Zrinku Ljutić.

Prošla sezona bila je njezina prva FIS sezona, odnosno prva nakon dječjeg skijanja i odmah je u Europskom kupu upisala dvije pobjede, u dvije različite discipline, slalomu i veleslalomu. Za one koji ne prate pažljivo skijanje i kojima se to ne čini posebno zvučnim ili važnim podatkom samo napomena da je u posljednjih 10 sezona samo devet 17-godišnjakinja ostvarilo pobjede u Europskom kupu, ali niti jedna osim Zrinke to nije uspjela u svojoj prvoj FIS sezoni i niti jedna osim nje nije pobijedila više od jednom.

Mudriji i korisniji put

Na kraju sezone bila je peta u ukupnom poretku, a najvažnije od svega toliko je spustila FIS bodove da će od prvih utrka Svjetskog kupa imati startne brojeve koji joj daju realnu priliku za ulazak u drugu vožnju. Neće kretati “na repu” poretka, s brojem 65 ili 70 na leđima, nego odmah iza 30-ak najboljih.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Plan koji je Amir Ljutić napravio za Zrinkinu karijeru funkcionira savršeno iako je i njega iznenadila brzinom kojom je “spuštala” FIS bodove i popela se do vrha postolja u Europskom kupu. A sad je na redu idući korak - Svjetski kup. Startala je u tri utrke već prošle sezone, mogla je i u više njih, dovoljno je dobra da bi u takvoj situaciji vjerojatno već i lani osvojila poneki bod, ali ovo je bio mudriji i korisniji put. Zrinka je dobila priliku da mirnije raste i razvija se i kao skijašica i kao osoba i uči se nositi sa svime što seniorski sport donosi. Danas će reći kako se osjeća spremnom za ono što ju čeka u Svjetskom kupu, prije godinu dana to nije bio slučaj.

- Puno spremnije se osjećam. Ima puno stvari koje sam naučila, ali sam naučila i da nikad neću baš sve znati i da ću se uvijek morati prilagoditi i učiti i dalje, da će uvijek biti nepoznanica. Mislim da je baš to najvažnije što sam naučila prošle sezone.

Jednostavno je to objasnila...

- Neće se stvari uvijek događati na isti način, neće ni sezone prolaziti isto. Nema neke formule, nego je na meni da dam najviše od sebe, da vjerujem u sebe i radim najviše što mogu.

image
CROSKI Croski

Od kraja prošle sezone radila je jako puno i najvažnije - zdrava je. A ima i dosta promjena. Najvažnija se odnosi na povećanje ekipe Ljutić, u novoj sezoni neće više biti samo otac Amir i Zrinka, nego će uz njih biti i serviser Miha Cerar.

- Puno mi pokaže, olakšao je jako puno i meni i tati, ima puno iskustva, radio je s Finkinjama, ruskom reprezentacijom, Slovenkama... Stvarno je usredotočen na to i jako mi se sviđa.

Koliko je važan kvalitetan serviser pojasnit će i na primjeru iz prošle sezone.

- U Flachauu je bila takva kombinacija snijega na stazi s kakvom se tata i ja nismo još bili sreli i to nas je koštalo, a on je sve to već prošao i točno zna što treba i kako pripremiti skije.

Tempiranje forme za ZOI

Novosti je bilo i u kondicijskom dijelu priprema.

- Trenirala sam s bratom mjesec dana u teretani Metalac u Domu sportova, radili smo s Ivanom Knezom, izbornikom dizačke reprezentacije i on je vodio sve naše treninge. Tu smo napravili odlične temelje.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

A slalom i veleslalom su dobili društvo.

- Na posljednjim skijaškim pripremama na Zermattu s kojih smo se nedavno vratili trenirala sam i slalom i veleslalom i super G i dobro mi ide. Sviđa mi se super G, volim brzinu iako dosad nisam skijala preteške staze, zapravo ovaj je bio najzahtjevniji. Bilo je jako zabavno, a imala sam i dobra vremena.

Nismo ni sumnjali. Plan je ove sezone ubaciti i koju utrku super G-a, ali naglasak će biti na slalomu i veleslalomu.

- U veleslalomu nemam baš puno toga za popraviti, osim na strmim stazama jer nisam puno trenirala na njima. A u slalomu imam puno stvari koje bih htjela popraviti, imam puno toga na čemu mogu raditi.

Zna plan utrka za početak sezone, a dalje će ovisiti o razvijanju situacije.

- Startam u Söldenu u Svjetskom kupu, pa idem na dva slaloma Svjetskog kupa u Levi i nakon toga u američki Killington, gdje su na rasporedu veleslalom i slalom. Možda nastupim na nekom FIS slalomu uoči Levija ako procijenimo da će mi dobro doći. Kasnije ćemo vidjeti, ovisi o tome kako će proći ovih pet utrka Svjetskog kupa. Plan je definitivno skijati i Europski kup, možda čak i više nego Svjetski kup, ali ako dobro krene u Svjetskom kupu onda ćemo nastaviti što više u njemu.

Ovo je i olimpijska sezona, u veljači su Igre u Pekingu.

- Još je to daleko pa ne razmišljam puno o tome, ali sigurno ćemo formu tempirati i prema ZOI. Veselim se jako Igrama, a veselim se tom nastupu i zato što još nikad nisam bila tako daleko.

Htjela bih ući u Top 30

No, prije toga se veseli Söldenu.

- Nikad nisam tamo skijala, kažu svi da je to najteži veleslalom za cure, otežava i nadmorska visina, ali baš se veselim.

Ima ciljeve za ovu sezonu, ali u tome je skromna. Mi smo, pak, uvjereni da će ih brzo ostvariti i da će ih s odmicanjem sezone korigirati prema višima.

- Htjela bih ući u prvih 30 u slalomu i veleslalomu u Svjetskom kupu, a dalje ću onda vidjeti kako će se stvari odvijati. A u Europskom kupu se boriti za pobjede, u utrkama i ukupno.

Svjesna je da će sa svakim rezultatom rasti i pritisak i zanimanje javnosti, ali o tome razmišlja vrlo zrelo.

- Okusila sam malo od toga prošle sezone, znam da će biti toga još puno, ali pokušavam ne razmišljati o tome. Ionako dosta pritiska sama stavim na sebe pa i ne osjetim puno pritiska iz vana što se tiče rezultata. Ali i to je proces, nastojim ne razmišljati što bi željeli ili očekuju drugi, vjerujem treninzima i tati i nastojim se ne obazirati na vanjske utjecaje.

Skokovi s tornja na Šalati, sa 16 metara na Naxosu, surfanje, skijanje na vodi...

Proteklih mjeseci smo vidjeli kako Zrinka skače sa skakačkog tornja na plivalištu Šalata, kako skija na vodi, trenira s utezima i drugim rekvizitima na požarnim stepenicama, a posebna priča je “odmor” na Naxosu. Navodnici su s razlogom jer dojam je da niti sekunde ne miruje.
- U Grčku odlazimo već nekoliko godina i super je na Naxosu. Malo smo se odmarali i surfali, kajtali, roštiljali, kupali se, skakali sa stijena, klasika. Meni je odmor to što se maknem na vodu, na neku suprotnost od snijega, od hladnog vremena, a baš volim ovakav aktivni odmor.
Koliko su visoke stijene s kojih skačete na Naxosu?
- Rekli su da je 16 metara, ali ja iskreno mislim da je manje.
Koliko manje?
- Nekih 14 metara - nasmijala nas je tom “velikom” razlikom.
Ali skakanje njoj nije ništa novo, dobro je to usavršila i na Šalati.
- Pomaže nam trener Slaven Petrović koji je nekad bio natjecatelj u skokovima u vodu. I to je odlično za razbijanje straha u skijanju. U zraku simuliramo super G ili spust skok, najbliže što možemo tome dođemo na skokovima s tornja, baš je bliski osjećaj onome kakav imate u skijanju.
Ljutići su na Naxosu smješteni u kampu, do odredišta putuju svojim kombijem, spavaju u šatorima, a na njihovoj poziciji ima rekvizita za jednu vrlo dobro opremljenu teretanu.
- Bili smo pretovareni, nije baš zdravo za kombi koliko toga nosimo ha, ha. Sestra i ja spavamo u jednom šatoru, braća u drugom, a mama i tata na konstrukciji u kombiju.
I uživaju maksimalno, kako bi Zrinka rekla “odmor baš po njezinom guštu”...
- Puno je mjesta u kampu pa imamo gdje trenirati, plaža je odmah preko ceste, klima je pogodna za treninge cijeli dan, stalno puše pa nije vruće kao kod nas, a baš je gušt tamo surfati.

Najvažnije je bilo doći u berbu kod bake i dede

U utorak je Zrinka uživala u Varaždinu, a još više su uživali baka Đurđica i djed Mladen jer je obitelj bila na okupu. Nije to čest slučaj i zato im svima ovakvi trenuci znače sve na svijetu.
- Tempirali smo povratak sa Zermatta da budemo na berbi. Super je kad uspijemo uloviti priliku da se svi skupimo, a to nije ni blizu toliko često koliko bi bilo dovoljno - kaže Zrinka.
Već ovaj vikend ide opet na skijanje, samo još ovog trenutka ne zna gdje. Plan je bio Hintertux, ali vremenska prognoza nije dobra pa možda nastavak priprema bude u Saas-Feeu.

Linker
18. travanj 2024 10:42