Marco Odermatt

 Joe Klamar/AFP/Profimedia
‘NITKO ME NIJE PITAO‘

Velika pobuna u Svjetskom kupu, 130 skijaša protestira protiv pravila koje je izmišljeno u Hrvatskoj

Ideja da se bodovi iz nove discipline, timske kombinacije, zbrajaju za Svjetski kup, nije dobro prihvaćena
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. rujan 2023. 11:42

Do nove sezone Svjetskog skijaškog kupa ostalo je još mjesec dana, a prašina se podigla i prije nego je na ledenjak u Söldenu stigla "snježna kontrola". Raspoloženje je među najboljim skijašima i skijašicama, štoviše, napetije nego ikad prije.

Prema informacijama Blicka, gotovo cijela karavana Svjetskog kupa, više od 130 sudionika, pobunila se protiv kontroverzne odluke FIS-a da od ove sezone dodjeljuje bodove u novoj disciplini. Upravni odbor FIS-a na proljetnom je zasjedanju u Dubrovniku, naime, "izmislio" timsku kombinaciju, format u kojem će reprezentacije odmjeravati snage s po jednim specijalistom za spust i jednim za slalom.

Njihova vremena će se zbrajati i potom će se, po principu pola-pola, dodjeljivati bodovi za redoslijed u Svjetskom kupu. Muška premijera timske kombinacije zakazana je za Kitzbühel 19. siječnja, dok će se ženska inačica voziti 16. veljače u Crans Montani.

I premda FIS-ovi dužnosnici i operativci tvrde da su skijaši sami izmislili format za novu disciplinu, revolt najboljih na svijetu očito govori drugačije. Pismo pobune potpisali su, između ostalih, Marco Odermatt, Mikaela Shiffrin, Henrik Kristoffersen, Aleksander Aamodt Kilde, Lucas Braathen, Sofia Goggia, Vincent Kriechmayr, Daniel Yule...

image

Daniel Yule

Mine Kasapoglu/AFP/Profimedia

- Točno je da sam se izjasnio za uvrštavanje timske kombinacije u kalendar Svjetskog kupa. Ali netočno je da smo mi skijaši određivali kakva će biti pravila. Nikad me nisu pitali za to bodovanje - izjavio je Yule.

Kaže kako su pretpostavljali da će se bodovi računati samo za redoslijed Kupa nacija, koji je više-manje nevažan. FIS se naknadno domislio da bi se bodovi mogli podijeliti između spustaša i slalomaša te pribrojiti njihovom individualnom kontu u Svjetskom kupu. Takvo pravilo u startu djeluje nepošteno.

- Skijanje je individualan sport i ne bi se smjelo dogoditi da bodovi iz ekipnog natjecanja mogu biti odlučujući za pobjedu u pojedinačnom redoslijedu spusta ili slaloma. Tim više što neke slalomske zvijezde uopće neće imati pravo nastupa u ekipnoj kombinaciji - objašnjava Yule.

Za primjer je naveo Grka AJ Ginnisa, svjetskog viceprvaka koji je prošle sezone bio slalomska senzacija i koji, naravno, u Grčkoj ne bi mogao pronaći spustaškog "partnera". Slična će se situacija dogoditi Slovakinji Petri Vlhovoj i Englezu Daveu Rydingu. Upravo je Ginnis predložio kompromisno rješenje, da FIS dopusti "miješane" parove kao u tenisu, odnosno tandeme iz različitih zemalja.

Konačna će se odluka, doznaje Blick, donijeti u petak u Zürichu.

Linker
30. travanj 2024 10:03