Samuel Kolega

 JOE KLAMAR Afp
SPEKTAKL U SCHLADMINGU

Veliki povratak olimpijskog pobjednika! Hrvatska ima jednog skijaša među osvajačima bodova

Preostala tri hrvatska predstavnika završila su svoje nastupe još u prvoj vožnji.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. siječanj 2023. 22:29

Clement Noel, olimpijski pobjednik u slalomu iz Pekinga 2022., pobjednik je noćne utrke u Schladmingu. Francuz nije osvojio slalom u Svjetskom kupu od početka prošle sezone kad je bio najbolji u prvoj utrci u Val d‘Isereu, a ove sezone nije završio čak tri od šest utrka koje su prethodile Schladmingu.

Noel je do pobjede došao nakon što je u prvoj vožnji bio sedmi (77 stotinki iza vodećeg Henrika Kristoffersena), a slavio je ispred Švicarca Ramona Zenhäuserna i Norvežanina Lucasa Braathena. Najveći gubitnik utrke je Henrik Kristoffersen, koji je imao priliku postati prvi slalomaš s 5 pobjeda u Schladmingu. Norvežanin je vodio nakon prve vožnje, ali je nakon velike pogreške u drugoj završio na tek 11. mjestu (+1.33). Postolja se nisu uspjela dočepati ni dvojica Kristoffersenovih prvih "pratitelja" na pola utrke, Austrijanac Manuel Feller je završio četvrti, a Švicarac Loic Meillard peti.

Clement Noel se tako priključio Švicarcu Danielu Yuleu, koji je ove sezone jedni prekidao niz pobjeda norveških slalomaša. No, premda su Vikinzi ostali bez pobjede, opet ih je bilo "brdo" među najboljima, čak četvorica u Top 10 - treći Lucas Braathen, šesti Atle Lie McGrath, osmi Alexander Steen Olsen i deseti Timon Haugan (plus 11. Henrik Kristoffersen i 13. Sebastian Foss-Solevaag).

image

Clement Noel

GEORG HOCHMUTH Afp

Jedini hrvatski slalomaš koji iz Schladminga odlazi s bodovima je Samuel Kolega. U prvoj vožnji je imao 27. vrijeme (+3.65 iza Kristoffersena), u drugoj mu je 12. vrijeme donijelo napredak od 6 pozicija i 21. mjesto na kraju. Kolegi su ovo četvrti bodovi ove sezone - u Garmisch-Partenkirchenu je bio 18, u Schladmingu i Adelbodenu 21. i u Val d‘Isereu 26.

Preostala tri naša skijaša završila su druženje sa slalomom u Schladmingu već u prvoj vožnji. Na stazi koju je postavio Zubčićev trener Sergej Komarov i Filip Zubčić i Istok Rodeš "haklali" su i prije prvog prolaznog vremena, a Matej Vidović je bio prespor za ulazak u drugu vožnju (41. s +4.79). Posljednji koji je izborio drugi nastup bio je Amerikanac Benjamin Ritchie s točno 4 sekunde zaostatka.

Staza Planai je tako i dalje mjesto koje bi naša slalomska četvorka izbjegla kad bi mogla. Zubčić u sedam nastupa ima samo 21. mjesto iz 2020., Rodeš u šest nastupa još nije osvojio bodove, Vidović je na nuli u devet utrka, a Kolegi su ovo prvi bodovi u petom nastupu.

Sljedeći muški slalom je u francuskom Chamonixu 4. veljače, a u srijedu se u Schladmingu još skija noćni veleslalom (17.45 i 20.45).

Linker
23. travanj 2024 06:54