Zrinka Ljutić

 KERSTIN JOENSSON/Afp
DVIJE SJAJNE VOŽNJE

VIDEO Fantastična uvertira u Söldenu: Zrinka Ljutić ostvarila rezultat koji se ne pamti još od Janice

Zagrepčanka je u Söldenu osvojila 14. mjesto, i to s visokim startnim brojem (48)
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 28. listopad 2023. 13:53

Velike stvari mogla bi Zrinka Ljutić osigurati hrvatskom skijanju u zimi koja je pred nama. Ako je utrka na osunčanom ledenjaku Rettenbach indikator nove sezone Svjetskog kupa, od 19-godišnje Zagrepčanke treba očekivati ozbiljne rezultate. Već je na premijeri, naime, ostvarila svoj najbolji veleslalomski plasman, osvojivši 14. mjesto.

Slavila je Švicarka Lara Gut-Behrami, koja je u dramatičnoj drugoj vožnji nadoknadila 73 stotinke zaostatka za Federicom Brignone. Talijanka se posljednja spustila niz stazu te u cilj ušla sa samo dvije stotinke zaostatka za Gut-Behrami. Treća je bila Slovakinja Petra Vlhová s 14 stotinki zaostatka.

Što se tiče Zrinke, ne samo da je za pet mjesta nadmašila rezultat iz veleslaloma u Kranjskoj Gori početkom godine (19.), nego je u Söldenu ostvarila daleko najveći napredak među svim skijašicama.

Startala je s brojem 48, nakon prve vožnje bila je 26., a onda sigurnom i ritmičnom vožnjom, bez vidljvih pogrešaka, osigurala napredak od još 12 pozicija (njezinu vožnju pogledajte ovdje). Prednost pred Amerikankom Moltzan, koja je u završnici startala prije nje, izgubila je tek u posljednjem sektoru staze.

Kuriozitet je da je Hrvatska na Top 15 plasman u ženskom veleslalomu čekala više od 17 godina. Posljednja je u tom društvu bila Janica Kostelić, koja je karijeru završila onako kako to rade najveći: pobjedom u Åreu na kraju svoje oproštajne sezone, u ožujku 2006. godine.

Ovo su Zrinki treći veleslalomski bodovi u karijeri. Osim u Kranjskoj Gori, prošle sezone je do bodova stigla i u Kronplatzu (25.).

U nedjelju će u Söldenu snage odmjeriti veleslalomaši, među njima i Filip Zubčić i Samuel Kolega, a nakon dvotjedne stanke, Svjetski kup seli na Zermatt (skijaši) i u Levi (skijašice). U Finskoj su 11. i 12. studenoga na rasporedu dva slaloma, u kojima će uz Zrinku nastupiti i naša druga velika uzdanica Leona Popović. Sljedeći veleslalom za skijašice vozi se krajem studenoga u američkom Killingtonu.


Sölden, veleslalom (Ž), rezultati:

1. Lara Gut-Behrami (ŠVI) 2:18.94

2. Federica Brignone (Ita) +0.02

3. Petra Vlhová (Svk) +0.14

4. Sara Hector (Šve) +1.10

5. Marta Bassino (Ita) +1.19

...

14. Zrinka Ljutić (Hrv) +2.91

Linker
17. veljača 2024 22:28